Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Și dacă Trump are o poziție mai puternică decât Putin?

wp.jpg

Washington Post
Image source: 
FB

Aceasta este opinia publicată de ziarul Washington Post aparținând  lui Aurel Braun, profesorul de relații internaționale și științe politice, de origine română.  Aurel Braun este profesor la Universitatea din Toronto și asociat la Centrul Davis de la Universitatea Harvard.

A existat într-adevăr ceva suprarealist la  conferința de presă de luni, dintre Donald Trump și Vladimir Putin. 
Și nu a fost surprinzător faptul că prestația lui Trump a provocat o  jenă profundă printre mulți republicani și o repulsie absolută în rândul democraților. Însă tendința președintelui către retorica bombastică, hiperbolică și prea adesea belicoasă face dificilă evaluarea argumentată a politicilor sale reale.

Cu toate acestea, când vine vorba de Rusia, retorica moale a lui Trump este contrazisă, de fapt, de realitatea unor politici foarte dure.

Pentru înțelege mai bine, să ne concentrăm asupra preocupărilor primare ale lui Putin și asupra celor mai importante vulnerabilități ale Rusiei: armata și energia.

În multe privințe, Putin a devenit din ce în ce mai dependent de legitimitatea sa politică în legătură cu succesele externe, câtă vreme economia subdezvoltată și coruptă a Rusiei este subperformantă. 

O puternică acumulare militară și folosirea așa-numitului război hibrid i-au permis lui Putin să se bucure de ceea ce, cel puțin în termeni tactici, par a fi succese, în Crimeea și Siria. 
Cu toate acestea, Occidentul posedă resurse cu mult mai mari. 
Putin, pur și simplu, nu-și poate permite o cursă a înarmărilor și ar fi într-un mare dezavantaj chiar și într-o escaladare militară occidentală relativ moderată.

Provocarea militară de care se teme Putin este exact ceea ce se întâmplă în mandatul Trump, care a majorat brusc bugetul american de apărare la peste 700 miliarde de dolari. 
Acordul din cadrul NATO, venit în urma presiunii puternice din partea secretarului apărării, Jim Mattis, va crea unități aliate mari - 30 de batalioane, 30 de escadroane de aviație și 30 de nave - care pot răspunde agresiunii în 30 de zile sau mai puțin. Aceasta va face mult mai dificil pentru Kremlin să continue să amenințe Europa de Est.

De fapt, Declarația de la Bruxelles va dăuna poziției militare a Rusiei. Semnată de toți membrii, inclusiv de Statele Unite, aceasta nu numai că a reiterat angajamentul față de articolul 5 din Tratatul de la Washington, dar a formulat critici majore la adresa Rusiei și a emis avertismente Moscovei. Iar întâlnirea de la Helsinki nu a schimbat nimic.

În cele din urmă, economia rusă este complet dependentă de exporturile de energie și de prețurile ridicate la energie. Energia reprezintă aproximativ 60% din exporturile rusești. Politicile energetice ale lui Trump ar putea fi ele dăunătoare pentru mediu pe termen lung, dar permit Statelor Unite să devină un important exportator de energie. 
Acest lucru poate reduce prețurile la energie și, pe termen lung, poate diminua considerabil pârghia energetică rusească în Europa. Toate acestea ar avea un impact mult mai negativ asupra economiei rusești decât oricare dintre sancțiunile actuale.

Putin se poate să se fi întors la Moscova ca un câștigător aparent, creând un alt succes tactic. Dar când impactul deplin al politicilor militare și energetice ale Trump  va lovi la el acasă, Putin, care a favorizat în mod deschis alegerea acestuia, s-ar putea să o regrete.

Comisia Europeană a anunțat o amendă record pentru Google: gigantul tehnic fiind obligat să plătească 4,3 miliarde de euro pentru abuz de poziție dominantă pe piață. Părerile din presa europeană sunt împărțite, după cum arată grupajul realizat Eurotopics.
Comisia a ajutat consumatorii, scrie ziarul elvețian Tages-Anzeiger:
"În viziunea simplistă asupra lumii a președintelui american, amenda Google trebuie să apară ca o contra-lovitură preventivă din partea europenilor. Dar prin această amendă a fost a făcut un serviciu nu numai pentru consumatori, dar şi pentru producătorii de smartphone-uri şi dezvoltatorii de aplicaţii noi din întreaga lume. Dacă Google este forțat să-și regândească contractele pentru utilizarea sistemului Android, acest lucru ar putea funcționa în favoarea consumatorilor prin stimularea concurenței. "

Și ziarul spaniol El Mundo crede că UE restabilește încrederea cetăţenilor

"UE nu se se află acum în cel mai bun moment. Dar această decizie va contribui la consolidarea încrederii cetățenilor în protecția din partea Uniunii Europene împotriva intereselor companiilor excesiv de puternice”.

Și totuși, nu amenzile de miliarde, ci inovația reprezintă soluția, atrage atenția publicația austriacă Die Presse:

"Motivul real pentru dominația Google este totuși că aceasta oferă pur și simplu clienților săi produse extrem de bune. ... Deci, dominația Google, Amazon și Facebook nu poate fi întreruptă prin măsuri impuse de  gardienii concurenței. Numai companii mai bune sau mai inovatoare pot face acest lucru. Și chiar dacă pare aproape de neconceput, dominația acestor giganţi tehnici nu este săpată în piatră”. 

Revista presei internaționale din 20 iulie 2018