Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acordul comercial Trump-Juncker, un armistițiu ambiguu (Le Monde)

trump_junker.jpg

Jean Claude Junker și Donald Trump la Casa Albă, 25 iulie 2018
Image source: 
Twitter / rfi.fr

Europa trebuie să rămână prudentă cu privire la ceea ce pare a fi mai curând un compromis tactic din partea dlui Trump decât o schimbare radicală a strategiei, scrie Le Monde:

Europa a fost de acord să deschidă discuții pentru a elimina barierele comerciale transatlantice. A promis să cumpere mai multă soia din SUA și mai multe gaze naturale, și în schimb, a primit asigurări că Washingtonul își va revizui poziția privind taxele pe oțel și aluminiu și va putea renunța la cele privind automobilele.

Dar îndoielile sunt numeroase. În primul rând, spre deosebire de linia adoptată până în prezent, UE pare să fi fost de acord să discute "cu pistolul la tâmplă".

Prin aducerea europenilor la negocieri, fără să fi eliminat taxele ilegale pe oțel și aluminiu, impuse la sfârșitul lunii iunie, dl Trump a marcat un punct. Franța s-a distanțat de această abordare, care ar putea să nu aducă nimic concret Uniunii Europene.

În plus, termenii acestei negocieri se opun regulilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) privind acordurile preferențiale. Ar fi o lovitură în moalele capului pentru multilateralismul care-l deranjează atât de mult pe Dl Trump .

În cele din urmă, anunțarea negocierilor cu singura țară care a părăsit acordul privind clima de la Paris slăbește puțin și acest acord.

Apoi, promisiunile UE par dificil de menținut. Gazul american costă de două ori mai mult decât gazul rusesc, iar europenii au nevoie de infrastructuri costisitoare pentru a-și schimba sursele de aprovizionare. În ceea ce privește soia, acesta este un subiect care depinde de piețele agricole globale, nu de un acord politic. Europenii vor cumpăra de la americani în funcție de nevoile lor, și nu ca să-i mulțumească pe fermierii din Vestul Mijlociu.

Declarația de intenție pare să răspundă calculelor pe termen scurt. Dl. Juncker obține amânarea taxelor în sectorul auto, spre marea satisfacție a Germaniei. Și este un al doilea punct marcat de dl Trump, care reușește să mențină diviziunile în cadrul UE.

 

Însă pentru revista germană Der Spiegel, Jean-Claude Juncker a câștigat în fața lui Donald Trump:

Mișcarea reprezintă o victorie pentru toate părțile, dar mai ales pentru președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Deci, cum a reușit Juncker, în cele din urmă, să încheie un acord cu Donald Trump pe care nimeni nu l-ar fi crezut posibil? A dat indicii într-o sală de reuniuni a unui think-tank din Washington, unde a venit după orele pe care tocmai le petrecuse la Casa Albă. Era, evident, epuizat, dar în stare bună. - Am făcut-o, a spus el.

El a petrecut mai mult de două ore de negociere cu Trump înainte de a ajunge la un acord care a fost întâmpinat cu ușurare atât în ​​Uniunea Europeană, cât și în Statele Unite. Desigur, este încă prea devreme pentru a spune cât va dura acest acord. Mulți se tem că ar fi suficient un tweet nervos al lui Trump pentru ca totul să revină la vechea situație.

Și apoi, acordul nu face nimic pentru a rezolva multe alte probleme pe care europenii le au cu acest președinte american imprevizibil. Cel puțin pentru moment, omul pare pregătit să accepte un fel de încetare a focului în conflictul comercial, dar dorește încă să desființeze NATO, amenință Iranul și respinge problema schimbărilor climatice ca fiind prostii susținute de europeni.

Și totuși, iată că Juncker, a reușit ceea ce Angela Merkel și Emmanuel Macron nu au reușit niciodată să realizeze – să-l învingă pe Trump.

Deocamdată a fost evitată o escaladare a războiului comercial, care ar fi amenințat până la 15 milioane de locuri de muncă pe ambele maluri ale Atlanticului și produsul intern brut cu multe sute de miliarde de euro.

Ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, a fost mulțumit.

 

Și mergem în Bulgaria, care a fost cândva un centru de producție în domeniul IT pentru țările din blocul sovietic. Acum, țara pare să devină din nou atractivă pentru industrie.

După cum notează agenția bulgară Novinite, care citează o relatare a ziarului Financial Times, salariile cresc și tot mai mulți  specialiști în IT se întorc acasă.

Articolul îl citează pe Kalin Radev, deținătorul unei companii IT care lucrează cu clienți bancari din întreaga lume. El dezvoltă acum centrul de cercetare și dezvoltare al companiei în Bulgaria.

"Bulgarii sunt deosebit de buni la IT", spune dl Radev, mulțumită, în parte, accentului pus pe matematică și științe, în perioada comunistă. În prezent se afirmă ca un centru tehnologic al Balcanilor.

Competențele tehnice la un preț accesibil au atras și investitorii străini, inclusiv multe dintre marile companii multinaționale de tehnologie, care au înființat centre de dezvoltare în țară. Rune Sovdahl, antreprenor și investitor danez cu sediul în Londra, a fost unul dintre cei atrași. În urmă cu opt ani, a deschis o afacere de call center din Bulgaria. L-au atras la început costurile scăzute ale forței de muncă. Dar a rămas pentru competențe.

Influxul de investitori străini crește însă salariile. Salariul mediu lunar în sectorul IT bulgar este de aproximativ 1.400 de lire sterline pe lună, aproximativ de patru ori mai mare decât salariul mediu din țară.

Aceasta schimbă dinamica sectorului IT al Bulgariei - unde tinerii, bulgari înalt calificați obișnuiau să caute oportunități de lucru peste hotare. Acum, rămân acasă.