Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tudorel Toader, atacat dur de magistraţi (Adevărul)

tudorel.png

Ministrul justiției, Tudorel Toader
Image source: 
Ministerul Justiției / just.ro

Vacanţe de la Firea pentru pensionari: între nostalgia concediilor din comunism şi umilinţă (Adevărul); Risipă de 100 de milioane din buget. Bani aruncați pe studii și proiecte rămase pe hârtie (Evenimentul Zilei); Mașinile asigurate, de trei ori mai scump de reparat față de cele fără RCA (România Liberă); Primul mesaj de la CEO-ul momentului, noua şefă a Petrom: Economia încetineşte. Vrem să luăm decizia privind Marea Neagră anul acesta, dar mai întâi să vedem legislaţia (Ziarul Financiar)

Tudorel Toader, atacat dur de magistraţi:  Legiuitorului îi este interzis să supună sentinţele unor noi căi de atac reglementate după pronunţare (Adevărul)

Mai mulţi magistraţi au reacţionat la propunerea ministrului Justiţiei de a adopta o Ordonanţă de Urgenţă prin care persoanele care cred ca au fost condamnate în baza interceptărilor ilegale sau a protocoalelor cu SRI să poată cere revizuirea sentinţei. „Legiuitorul poate supune hotărârea judecătorească unor căi de atac stabilite ca atare prin lege până la momentul pronunţării hotărârii judecătoreşti”, spune magistratul Bogdan Mateescu. Mai exact, judecătorul Bogdan Mateescu, membru în Consiliul Superior al Magistraturii atrage atenţia că o decizie a Curţii Constituţionale din 2017 interzice legiuitorului „să supună hotărârile judecătoreşti unor noi căi de atac reglementate după pronunţarea acestora”. La rândul lui, judecătorul Horaţius Dumbravă, fost preşedinte CSM, a declarat că e bine totuşi ca astfel de proiecte să fie dezbătute în Parlament.  "Eu zic că nu ar trebui ordonanţă, s-ar putea discuta în Parlament. Care ar fi urgenţa, dacă ar fi eventual condamnaţi în penitenciar, dar se poate discuta pentru că, dacă se ajunge la concluzia că acele probe sunt ilegale, un nou motiv de revizuire poate că ar fi oportun, dar m-aş feri de o ordonanţă de urgenţă” (...) Radu Carp, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice şi secretar executiv al PNL, consideră că ordonanţa de urgenţă ar contraveni principiului securităţii raporturilor juridice, aşa cum este el definit de CEDO într-o decizie prin care România a fost condamnată.  „Cum se pare că majoritatea celor care pot avea o opinie sunt în vacanţă, în afară de Tudorel Toader care are multe idei, îmi revine obligaţia să atrag atenţia că revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive prin OUG ar contraveni principiului securităţii raporturilor juridice, aşa cum este definit de CEDO în Brumărescu c. România, iar nerespectarea puterii lucrului judecat a dus la condamnarea Romaniei în acest caz”, a scris profesorul Radu Carp pe contul său de Facebook. Mai multe reacții ale magistraților găsiți în ziarul Adevărul.

 

Vacanţe de la Firea pentru pensionari: între nostalgia concediilor din comunism şi umilinţă (Adevărul)

Joi dimineaţă, pe strada Constantin Mille, în care de obicei îi vezi doar pe tinerii care merg seara la concerte în Club „Control”, zeci de persoane cu părul cărunt şi chipuri încruntate, bătute de soare, aşteaptă la coadă, sperând să prindă un bon câştigător la o nouă campanie a Primăriei Capitalei: o tabără gratuită de 7 zile în Grecia. (...) De miercuri, când au început înscrierile, aproximativ 800 de pensionari s-au înscris pe lista locurilor pentru tabără, însă numai câteva zeci au reuşit să-şi depună dosarele complete în contextul în care doar luni mai pot aduce actele necesare. De ce? Majoritatea nu ştiau ce documente trebuie să aducă. (...)   Mulţi dintre oamenii aflaţi în faţa DGAS trăiesc de pe o zi pe alta, având pensii în jur de 1.000 de lei, după ce au muncit zeci de ani în întreprinderile comuniste. Nu au fost în viaţa lor într-o excursie în străinătate. (...)Pentru a se putea înscrie, participanţii trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe criteriii: să aibă domiciliul în Bucureşti de cel puţin un an înaintea datei de depunere a dosarului de înscriere, vârsta minimă de 50 de ani, să fie apt din punct de vedere medical pentru a participa la toate activităţile taberei şi să aibă un venit brut mai mic sau cel mult egal cu 1.900 lei. (...) Depunerea dosarelor de înscriere se mai poate face doar în data de 6 august.

 

Risipă de 100 de milioane din buget. Bani aruncați pe studii și proiecte rămase pe hârtie (Evenimentul Zilei)

Ministerul Comunicaţiilor și Societăţii Informaţionale (MCSI) a achiziţionat cu bani de la bugetul statului, în perioada 2007 – 2016, un număr de 82 de studii în valoare de 32,17 milioane de lei, care au rămas doar pe hârtie. Aproximativ 97,5% din această sumă, adică 31,36 milioane, a fost utilizată pentru cumpărarea de studii în vederea realizării de strategii, iniţiative legislative, planuri naţionale, norme tehnice, dintre care unele nu există sau nu sunt folosite. În total, în acea perioadă, MCSI a tocat peste 100 de milioane de lei pe mai nimic, arată Raportul Curţii de Conturi. Numai pentru Strategia eRomânia au fost plătite 43 de studii în sumă totală de 19 milioane de lei, strategie în urma căreia a fost realizat un singur proiect, e-România 2. Portalul naţional de referinţă prin calitatea informaţiei și volumul informaţional (...)

 

Mașinile asigurate, de trei ori mai scump de reparat față de cele fără RCA (România Liberă)

Preţul mediu practicat de către anumite service-uri auto din România pentru reparaţia unui autovehicul, efectuată cu asigurare auto, este de aproape trei ori mai mare decât costurile reparaţiei unei maşini al cărei proprietar nu are asigurare obligatorie, susțin asiguratorii. Potrivit cercetării, un posesor de maşină avariată, model Skoda Octavia, care nu are asigurare, va plăti un preţ mediu de 501,03 lei pentru revopsirea unei bare faţă, în timp ce tariful mediu achitat de către un şofer care deţine asigurare este de 1.505,52 lei.

 

Primul mesaj de la CEO-ul momentului, noua şefă a Petrom: Economia încetineşte. Vrem să luăm decizia privind Marea Neagră anul acesta, dar mai întâi să vedem legislaţia (Ziarul Financiar)

Christina Verchere (46 de ani), cea care din mai a preluat frâiele OMV Petrom punând punct mandatului de 12 ani al Ma­rianei Gheorghe, spune că investiţiile de miliarde de dolari pentru scoaterea gazului din Marea Neagră nu vin decât după ce legislaţia este clară. Verchere are dublă cetăţenie, britanică şi americană, iar înainte de a veni la Petrom a activat timp de 20 de ani în multiple funcţii de conducere în cadrului BP. În prima sa ieşire publică, şefa Petrom a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte economia României în general, aceasta avertizând că ritmul de creştere se domoleşte şi că declinul va urma şi în cea de-a doua parte a anului. „România s-a bucurat de o creştere frumoasă a PIB-ului până acum, dar vedem cum ritmul încetineşte şi ne aşteptăm la un declin în a doua parte a anului“, a spus Verchere. Petrom a terminat S1 2018 cu o cifră de afaceri de 9,85 miliarde de lei, cu 6% mai mare faţă de cea înregistrată în S1 2017, şi cu un profit net de 1,28 miliarde de lei, cu numai 6% mai mare faţă de cel de anul trecut. (...)

Revista presei românești din 3 august 2018