Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce s-a prăbușit civilizația bronzului? Un răspuns actual (Le Nouvel Observateur)

hatussa.png

Ruinele capitalei Imperiului Hittit, Hattusa, teritoriul actual al Turciei
Image source: 
wikipedia.org / public domain

Imaginați-vă lumea în 1250 î.Hr. De la Egiptul faraonilor la Anatolia Hitiților și la Mesopotamia, estul Mediteranei este unul dintre marile centre de civilizatie, iar regiunea se bucură de o relativă prosperitate. Aproape o epocă de aur.

Un secol mai târziu, imperiile și orașele sunt distruse.Cine sunt considerați vinovații? O grupare de popoare aflate în migrație, pirați, rebeli, nu știm exact, dar le numim "popoarele mării".

Hittiții se află într-o situație dificilă, agravată de o perioadă de secetă. Sosirea Popoarelor Mării va fi fatală pentru ei. Capitala hitiților, Hattusa, este abandonată în jurul anului 1180 î.Hr., iar imperiul se prăbușește.

Nu este singurul. Multe orașe de pe coasta mediteraneană vor fi, de asemenea, devastate. Iar distrugerile se întind până în Mesopotamia.

Luptele fratricide dintre greci descrise în "Iliada" lui Homer ar fi putut avea loc și ele în această perioadă. Civilizația miceniană, prima din lumea greacă, a suferit și ea foarte mult.

Imaginea triburilor mai mult sau mai puțin barbare, care distrug o lume civilizată este tentantă, dar simplistă.

Aceasta este teoria istoricului german Eberhard Zangger. Conform acestei teze, care este departe de a fi unanim acceptată, regiunea a fost, în realitate, centrul unui  adevărat „război mondial“. Iar schimbările climatice ar fi putut, de asemenea, să joace un rol important în turbulențele de atunci.
 

Cercetătorii de la universitățile din Bonn și Tel Aviv au studiat într-adevăr, extracte de polen din Lacul Tiberiada și au concluzionat că originea migrației, a războaielor, revoltelor și altor tulburări care au avut loc între 1250 și 1100  î. Hr. a fost fără îndoială ... o perioadă mare de secetă.

A fost, de fapt, o „furtună perfectă“, o combinație de evenimente care, luate separat, ar fi avut doar efecte în plan local. Dar, luate împreună, au provocat dezastrul într-un "efect de domino": căderea unei civilizații ar fi condus la căderea alteia și așa mai departe.

Explicația este interesantă și actuală, dar cel puțin o parte din mister rămâne. Sigur este că prăbușirea civilizațiilor din epoca bronzului a scufundat această regiune a lumii într-o succesiune de "secole întunecate". Aceasta până la apariția civilizațiilor din epoca fierului, care vor da naștere, printre altele, orașelor feniciene și rădăcinilor Greciei clasice, scrie Le Nouvel Observateur.

 

Presa internațională comentează uciderea unei echipe de televiziune ruse în Republica Centrafricană. Cei trei reporteri au călătorit în țara răvășită de război pentru a filma un documentar despre un grup de mercenari ruși, cunoscut sub numele de Wagner. Jurnaliștii lucrau pentru o organizație de știri online deținută de oligarhul exilat Mihail Hodorkovski.

Bloomberg scrie despre echipa de televiziune care mergea să strîngă dovezi despre mercenarii din "bucătarul lui Putin".

Rusia declarase în martie că a trimis un transport de arme de calibru mic, precum și cinci militari și 170 de instructori civili, pentru a instrui forțele centrafricane, cu acordul Consiliului de Securitate al ONU.
În această țară, printre țările cele mai sărace ale lumii, majoritatea instituțiilor statului s-au prăbușit după lovitura de stat. Țara este guvernată cu sprijinul unei misiuni ONU de menținere a păcii, de 14.000 de membri, care se confruntă cu o sarcină aproape imposibilă de a proteja civilii din mediul rural de grupurile armate.

După cum scrie The Guardian, mediile de stat din Rusia au evitat, în mare măsură, să vorbească despre ce investigau jurnaliștii. Kremlinul a negat public orice legătură cu compania Wagner.

Aceasta e bine cunoscută pentru activitatea sa din Siria. Mai multe informații sugerează că societatea a primit contracte petroliere avantajoase de la regimul Assad în schimbul acordării protecției anumitor facilități strategice. Sute de mercenari ruși, unii legați de Wagner, au fost uciși într-o confruntare cu forțele americane în februarie anul acesta.

Companiile militare private sunt, tehnic vorbind, ilegale. Însă șeful trupelor Wagner, Dmitry Utkin, a fost văzut în imediata apropiere a Kremlinului. A fost fotografiat  chiar în timpul unei recepții la Kremlin, unde i s-a acordat o medalie pentru curaj. Se spune, de asemenea, că Utkin are o relație profundă cu armata rusă.

În Rusia, revista de opoziție Novaya Gazeta consideră că informațiile răspândite acum de mediile de stat sunt diversiuni:
"Toate presa rusească vorbește despre jurnaliști ruși uciși de arabi. Dar de ce îl citează ei tocmai pe șoferul, care a supraviețuit, și care, aparent, a adus echipa într-o capcană? Este ciudat să folosiți pe cineva suspectat de implicare într-o infracțiune ca sursă. ... ". (sursa: Eurotopics)
 

Postul de radio Ecoul Moscovei suspectează că asasinatul a fost un mod brutal de oprire a cercetării în Africa:

"Echipa a vrut sa facă un film despre oameni care oficial nu există, a căror existență este negată de guvernul nostru și despre care autoritățile ruse chiar și acum oferă doar răspunsuri evazive. Jurnaliștii uciși au vrut să facă un film despre oameni care sunt obișnuiți să ucidă și care nu se tem să ia bani pentru a ucide. Iar în locuri precum Republica Centrafricană poți ucide oamenii fără a suporta vreo consecință". (sursa: Eurotopics)

Revista presei internaționale din 3 august