Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexitul dur va ucide sandwich-ul (Politico)

sandwich.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Iată concluzia – să recunoaștem, neașteptată – a publicației europene Politico, care a analizat situația importurilor britanice de alimente după despărțirea de Uniunea Europeană:

Un sandwich obișnuit arată simplu - o felie de șuncă,  una de brânză și ceva salată între două felii de pâine. Dar un sandwich este, în realitate, produsul unui lanț de aprovizionare foarte complex, nu cu mult mai simplu comparativ cu sofisticata industrie auto.

Și există o mulțime de guri flămânde care de-abia își așteaptă, în fiecare zi, ceea ce  Wall Street Journal numea "cea mai mare contribuție la gastronomie a Marii Britanii”.

Britanicii cumpără sandwiciuri de 4 miliarde de euro pe an, de la supermarketuri. Și în timp ce țara este în mare măsură autosuficientă atunci când vine vorba de producția de pâine, în scenariul unui Brexit dur, fără aranjamente speciale legate de produsele agricole, cu noi controale vamale și întârzieri în porturi, industria ar putea să se lupte din greu pentru a rămâne la suprafață.

Regatul Unit importă peste 60% din brânza pe care o consumă, mare parte provenind din Irlanda. O problemă majoră. În conformitate cu normele Organizației Mondiale a Comerțului, în eventualitatea unui Brexit dur, branza cheddar ar fi afectată de un tarif de peste 1.600 de euro pe tonă.

Livrările de produse din carne de porc, cum ar fi șunca, sunt, de asemenea, vulnerabile. Marea Britanie importă 60% din carnea de porc consumată, cumpărând mai mult de un milion de tone din străinătate, în 2016.

Consiliul Britanic de Dezvoltare a Agriculturii și Horticulturii, o organizație a fermierilor, spune că Danemarca, Germania, Olanda și Belgia au fost principalii furnizori de produse de carne de porc pe piața britanică.

Un Brexit dur ar amenința, de asemenea, livrările unei alte cărni de bază pentru sandwich-urile britanice: tonul. Potrivit Sea Fish, o agenție guvernamentală pentru pescuit din Regatul Unit, tonul a fost cel de-a treia cea mai importantă specie de pește importată în 2017.

Asociația britanică a producătorilor de tomate a raportat că britanicii consumă acum aproximativ 500.000 de tone pe an și cererea crește. Dar producătorii locali nu pot ține pasul. Roșiile trebuie să fie aduse repede de la câmp la consumator pentru a se menține proaspete. Problema este că un Brexit dur va avea ca rezultat întârzieri la frontiere iar lanțul de aprovizionare în timp real se va descompune.

Salata și alte verdețuri ar putea, de asemenea, să lipsească din sandwich-uri, în supermarket-urile din Regatul Unit într-un scenariu fără acord, în special în timpul lunilor de iarnă. Potrivit guvernului britanic, țara a importat peste 190.000 de tone de salată în 2017, o mare parte din Spania. Fermierii britanici au produs numai 13.000 de tone în aceeași perioadă de timp.

Există însă și o Asociație Britanică a Sandwich-ului, care este convinsă că Brexitul va schimba fața industriei și producătorii locali vor avea, în cele din urmă, capacitatea de a satisface apetitul considerabil al britanicilor pentru sandwich-uri.

 

Amorul multiplu devine tot mai la modă în Rusia, constată Le Monde. Iar acești adevărați anarhiști ai dragostei  văd în viața sentimentală o cale de a se opune puterii, într-o societate  în care se promovează tot mai mult discursul asupra ordinii morale.

În Rusia lui Vladimir Putin amorul e la liber. Au trecut vremurile sovietice, când o simplă îmbrățișare , ca să nu mai vorbim de un sărut în plină stradă  puteau fi un delict.  Astăzi, tinerii - și nu doar  ei – nu-și fac probleme. Cu condiția, totuși, să nu aibă o orientare "diferită". Manifestări de tip Gay Pride nu sunt permise.

Începând din 2013, o lege asimilează orice manifestare publică legată de homosexualitate drept "propagandă pentru relațiile sexuale non-tradiționale", o infracțiune pedepsită cu amendă sau cu închisoarea. Ostracizată, comunitatea LGBT este cel mai adesea asociată cu "devianții" pro-occidentali. Practicanții amorului multiplu sunt și ei marginalizați.

În mod ironic, amorul multiplu s-a născut exact în Rusia. În noiembrie 1917, Alexandra Kollontaï, numită comisar al poporului pe probleme de sănătate, a promovat libertatea amorului, lipsa de posesivitate și recunoașterea drepturilor fiecăruia în cuplu. În acest spirit, prima femeie din istoria contemporană  membră într-un guvern, a expediat  căsătoria la capitolul ”apucături mici-burgheze". Azi însă, fenomenul din Rusia nu are prea multe de-a face cu strămoșul său sovietic.

Unde pot fi găsiți acești adepți ai amorului liber? Reporterul Le Monde a găsit mărturii pe grupuri de discuții închise, caracterizate printr-un acronim în formă de inimă înconjurată de un opt orizontal – semnul infinitului. Începând cu anii 2010, acești anarhiști ai dragostei încep să iasă din umbră, puțin câte puțin.

Căsătoriți sau nu, toți insistă asupra acestei noțiuni de onestitate în relațiile comune.

"Este o formă de organizare romantică, bazată pe o decizie conștientă, etică și uneori chiar politică", insistă Marina Simakova, una dintre persoanele intervievate de reporterii Le Monde.   

Desigur, acest tip de experiență apare mai degrabă în mediile boeme, urbane, destul de tinere, care găsesc în asta un mod de a se opune restricțiilor din societatea rusă. "Mă bucur să mă manifest, și în acest domeniu, împotriva statului, mai ales a statului rus", recunoaște Antonia, în vârstă de 18 ani, din Moscova.

Însă practicanții amorului liber continuă să fie văzuți  ca niște extratereștri, într-o societate dominată totuși de discursul public  asupra ordinii morale, scrie Le Monde.

 
Revista presei internaționale din 9 august 2018