Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Karina Țurcan, arestată pentru spionaj în Rusia, se dezvinovățește (deschide.md)

karina_turcan_bun.jpg

Image source: 
deschide.md

Karina Ţurcan, tânăra din Republica Moldova acuzată de spionaj în favoarea României, a acordat primul interviu după arestarea sa, la Moscova, şi spune că nu a avut acces la secrete ale statului rus şi că speră să aibă parte de un proces deschis, scrie deschide.md.

Ea mai spune că la mijloc ar putea fi presiuni asupra activităţii sale cu "parteneri incomozi” şi din cauza unor "misiuni” despre care nu a vrut să spună nimic. Aceasta a spus că şi anterior au fost presiuni şi avertizări din partea unor persoane.

Karina Ţurcan a mai spus că din 2016 este doar cetăţean al Federaţiei Ruse întrucât în acel an a refuzat cetăţenia Republicii Moldova.

Această declaraţie vine în contradicţie cu afirmaţiile Ambasadei României la Moscova, care la 20 iunie a confirmat cetăţenia română a Karinei Ţurcan, fost manager al Inter RAO.

Tânăra, membră a Consiliului de Administraţie al companiei Inter Rao, a fost arestată în Rusia la jumătatea lunii iunie, fiind acuzată de spionaj în favoarea României. Recent, o instanţă din Moscova i-a prelungit mandatul de arest până la 15 noiembrie.

Presa rusă a scris că Ţurcan ar fi transmis României informaţii despre asigurarea cu energie electrică a Crimeii şi a regiunilor separatiste din Donbas. Ulterior s-a scris că Ţurcan ar fi colaborat şi cu Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău.

Compania Inter Rao deţine cea mai mare centrală termoelectrică din Republica Moldova.

 

Cubanezii sunt îndemnaţi să dezbată începând de luni proiectul noii Constituţii care recunoaşte rolul pieţei şi activităţii private în economia insulei comuniste, scrie AFP.

Viitoarea constituţie restabileşte titlul de preşedinte al Republicii şi pe cele de vicepreşedinte şi premier. Ea va limita la 60 de ani vârsta unui candidat la preşedinţie, în vederea unui mandat de cinci ani, cu posibilitatea unui al doilea mamdat consecutiv.

Ea va deschide totodată calea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, una dintre principalele revendicări ale comunităţii LGBT cubaneze.

Înainte de referendumul naţional prevăzut pentru 24 februarie 2019, proiectul urmează să fie discutat în prealabil în cadrul unei dezbateri populare, organizat din 13 august şi până pe 15 noiembrie, în întreprinderi, şcoli, universităţi şi cartiere, o discuţie la care au fost invitaţi să participe şi cei aproximativ 1,4 milioane de cubanezi emigraţi sau exilaţi - o premieră de la Revoluţia din 1959.

 

Viena a detronat Melbourne şi a devenit cel mai bun oraş în care poate locui cineva. The Economist's Intelligence Unit a publicat un raport care clasifică 140 de oraşe din toată lumea în baza unor criterii precum stabilitatea, cultura, mediul, educaţia şi infrastructura.

Viena şi Melbourne au fost separate de doar 0,7 puncte procentuale, capitala Austriei ameliorându-şi suficient stabilitatea pentru a urca pe primul loc al topului, potrivit raportului citat.

Restul poziţiilor din top zece sunt împărţite între Australia, Japonia, Canada şi Danemarca.

Între timp, printre cele mai puţin indicate oraşe în care să locuieşti din lume se află Damasc, Dacca, Lagos şi Karachi, conflictele fiind responsabile pentru multe dintre ratingurile scăzute obţinute. 

Revista presei internaționale din 14 august 2018
751