Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Încă un adversar al Kremlinului a fost, probabil, otrăvit

piotr_verzilov.jpg

Piotr Verzilov, de la trupa ”Pussy Riot”, este condus de polițiști ruși către un tribunal din Moscova, 31 iulie 2018
Image source: 
AFP via France24

Activistul din cadrul grupului contestatar rus Pussy Riot, Piotr Verzilov, a fost ”foarte probabil” victima unei otrăviri relatează AFP, citându-i pe medicii săi de la Berlin, unde este spitalizat începând de duminică.

Rudele sale au denunţat o tentativă de asasinare prin otrăvire, drept pedeapsă pentru că a intrat pe teren, la 15 iulie, în timpul finalei Cupei Mondiale de Fotbal, în Rusia.

Spitalizarea sa are loc în contextul în care cazul Skripal afectează din nou relaţiile între Occident şi Moscova.

Simptomele sale ”ar putea să fi fost provovcate de o mulţime incredibilă de substanţe”, a declarat medicul, evocând plante sau diverse feluri de droguri.

Şansele de a identifica substanțele ”nu sunt foarte mari”, pentru că analizele au fost efectuate la şase zile după otrăvire.

Şeful spitalului a exclus însă posibilitatea unei supradoze provocate de către pacient.

Business Insider reamintește că Verzilov are dublă cetățenie, rusă și canadiană. El este un aliat apropiat al trupei și lucrează ca purtător de cuvânt al acesteia.

Ziarul german Bild amintește la rândul său, citând familia pacientului, că săptămâna trecută, la Moscova, Verzilov s-a prăbușit pierzându-și temporar vederea, precum și capacitatea de a vorbi și a merge.

Reuters dă însă vestea că starea lui Verzilov s-a îmbunătățit și că  nu mai este considerat a fi în pericol.

În vârstă de 30 de ani, el este cunoscut pentru publicarea revistei Mediazona, un portal de știri online care se concentrează asupra încălcărilor drepturilor omului din Rusia.

Potrivit The Guardian, Moscova are o lungă tradiție în a-și otrăvi inamicii. În 1921, Vladimir Lenin a înființat o fabrică secretă de otrăvuri, care a funcționat și în timpul Războiului Rece. Și încă lucrează, cred guvernele occidentale. Fabrica ar fi adăpostită într-o clădire bej, obișnuită, în afara Moscovei, numită Institutul de Cercetare Științifică nr. 2.

Ziarul britanic reamintește cazul disidentului bulgar Georgi Markov - omorât în 1978 în Marea Britanie cu o încărcătură de ricină trasă dintr-o  umbrelă modificată - și Alexander Litvinenko - ucis în 2006 cu o ceașcă de ceai verde radioactivă.

Fostul spion rus Serghei Skripal și fiica sa, Yulia, au fost atacați în în luna martie cu agentul mortal Novichok.

 

Cum s-a produs, până la urmă, doborârea avonului rusesc deasupra Siriei? Moscova a renunțat să mai acuze direct Israelul, dar întrebările rămân.

După cum afirmă Washington Post, Ministerul rus al Apărării a susținut inițial că accidentul a fost din vina Israelului, spunând că armata israeliană nu a avertizat în mod adecvat aeronavele rusești.

Dar Putin, vorbind marți la Moscova, a coborât tonul în privința unei eventuale vinovății israeliene. "Se pare că în acest caz a existat un lanț de evenimente tragice, care trebuie analizate serios”, a spus el.

New York Times scrie că doborârea avionului în ceea ce Rusia pare să considere un incident, ridică totuși multe întrebări despre libertatea de acțiune a armatei israeliene în Siria. Israelul a reușit să efectueze peste 200 de zboruri în ultimii doi ani datorită în mare parte toleranței ruse.

Iar Le Monde vede multă confuzie în această poveste:

”Până acum, mecanismul stabilit între cele două părți, pentru a evita o alunecare de acest fel în timpul raidurilor israeliene din Siria, a funcționat bine. Potrivit agenției de știri Ria Novosti, ministrul apărării, Serghei Shoigu, a declarat că Moscova a fost alertată doar cu un minut înainte de operațiunea de luni. Potrivit acestuia, avioanele de luptă israeliene s-ar fi plasat în mod deliberat în vecinătatea avioanelor rusești, bazându-se pe faptul că armata siriană nu ar trage în această direcție. O ipoteză curioasă, știind mijloacele moderne de detectare a aparatelor de zbor”, crede Le Monde.

 

În pofida relatărilor sumbre, se pare că majoritatea germanilor continuă să vadă cu ochi buni viața alături de vecinii lor imigranți, scrie Deutsche Welle.

Publicația redă concluziile unui studiu publicat de Consiliul de Experți al Fundațiilor Germane pentru Integrare și Migrație (SVR).

"Barometrul Integrării pe 2018" este primul studiu reprezentativ publicat pe această temă de la criza refugiaților din 2015, în timpul căreia sute de mii de persoane și-au părăsit țările răvășite de război și sărăcie și au găsit refugiu în Europa.

Studiul a descoperit, surprinzător, că aproape 64% văd cu ochi buni actuala situație privind integrarea din societatea germană. Numărul lor este mai mic decât în 2015, când 65,4% erau de această părere. Rezidenții cu origini străine sunt și mai optimiști: aproape 69 de procente dintre ei consideră pozitivă starea integrării în Republica Federală.

Studiul a observat diferențe de opinie între germanii din vest și cei din est: 66% dintre germanii din vest sunt mulțumiți de statutul imigrării, pe când în landurile din fostul RDG satisfăcuți cu actuala situație ar fi doar 55% dintre cei intervievați.

Cercetarea a relevat că părerile mai proaste despre imigrație și integrare se întâlnesc în regiunile germane unde trăiesc cei mai puțini migranți, de exemplu în landurile estice.

De asemenea, bărbații sunt mai critici decât femeile când vine vorba de politica privind integrarea.

Cercetătorii au descoperit că scepticismul față de imigranți se reduce atunci când localnicii au mai mult "contact personal" cu aceștia.

Revista presei internaționale din 19 septembrie 2018