Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Este Fort Trump o idee bună?

poland_trump.png

Președinele Donald Trump și omologul său polonez, Andrzej Duda la Varșovia, iulie 2017
Image source: 
Președinția Poloniei / http://www.president.pl

Președintele polonez Andrzej Duda i-a propus lui Donald Trump înființarea unei baze militare americane permanente în Polonia, sugerând că aceasta ar putea fi numită Fort Trump. Varșovia ar urma să investească 2 miliarde de dolari pentru acest obiectiv.

Pentru Bloomberg, Fort Trump ar marca un precedent periculos.
Membrii NATO pot înțelege că protecția din partea Statelor Unite  vine acum cu un preț. Dar ar putea, de asemenea, să-i scutească pe contribuabilii din SUA de miliarde de dolari. Duda i-a oferit lui Trump tot ce acestuia îi place: banii și numele înscris cu litere aurite.

New York Times precizează că, în timp ce NATO a detașat trupe în Polonia, inclusiv militari ai Statelor Unite, ideea unei baze americane permanente pe un teritoriu care a aparținut odată Pactului de la Varșovia, îl va deranja în mod sigur pe președintele Vladimir Putin.

Liderul rus a acuzat de mult timp Occidentul că încalcă spații pe care Moscova le-a privit întotdeuna ca fiind în aria sa de influență,  precum Crimeea, Georgia, Ucraina sau statele baltice.
Dar, pentru dl. Trump, ideea de aliat NATO care plătește pentru o garanție americană de securitate coincide cu ambiția sa de a pune capăt unei garanții inechitabile oferite unor aliați de către prea generosul Washington, scrie NYT.

Washington Examiner crede că discuțiile pot părea unele obișnuite pentru urechile americane, însă situația poloneză este mult mai complicată decât ar sugera analogiile lui Trump. Polonia se străduiește să-și mențină identitatea, o identitate atât europeană, cât și indisolubil catolică. Pentru a face acest lucru, trebuie să evite capcanele gemene ale revanșismului rus și decadenței culturale occidentale.

Este doar o cascadorie de PR, consideră Süddeutsche Zeitung:

"Președintele american, de multe ori pro-Moscova, nu va merge prea departe. Chiar și lideri precum Ben Hodges, până în 2017 comandantul armatei americane în Europa, se opun unei baze permanente în Polonia, pentru că ar încuraja temerile rusești. Surprinzător este faptul că guvernul polonez, altfel atât de secretos și național-populist, a făcut propunerea publică. Astfel de inițiative sunt, în mod normal, discutate în privat. Deci, pare mai mult o figură de PR, pentru a marca puncte în rândul alegătorilor patrioți”, este concluzia ziarului german.
 

Și-au doborât singuri rușii avionul deasupra Siriei? Iată o ipoteză luată în calcul.

Le Nouvel Observateur atrage atenția că apărarea antiaeriană, care a doborât aeronava rusă, se află sub comanda comună ruso-siriană.

Așa că revista franceză se întreabă cine a dat ordinul, în ziua de luni, 17 septembrie,  de a se trage asupra avionului Iliușin Il-20, în largul coastei Siriei, provocând astfel uciderea celor cincisprezece  militari de la bord:

Lovirea avionului rusesc, la  35 de kilometri de coasta siriană - în „misiune anti-teroristă“,  conform Moscovei - a coincis cu lovituri din partea avioanelor de război israeliene asupra Siriei și tiruri de rachete de pe o navă franceză, potrivit Ministerului Apărării al Rusiei.

Racheta rusească S-200  a fost lansată în încercarea de a intercepta rachete israeliene trase împotriva forțelor Hezbollah, miliția șiită libaneză, în apropiere de Latakia în nord-vestul Siriei, potrivit rușilor.

Armata rusă a acuzat Israelul ca fiind responsabil de această tragedie. Președintele rus a respins însă  ideea unei acțiuni imediate împotriva Israelului.

Poate că liderul de la Kremlin vrea să păstreze relațiile bune cu Israelul. Sau poate se simte jenat de lovirea avionului cu o armă furnizată tocmai aliatului său sirian și care a provocat moartea militarilor ruși? Sau poate, mai rău.

Într-adevăr, o mare parte din apărarea anti-aeriană din Siria este de fapt sub controlul Rusiei.

Așa că este posibil, chiar probabil - având în vedere că racheta în cauză este de tip S-200, probabil ținută sub controlul Rusiei - ca tocmai forțele ruse în sine se fie responsabile pentru doborârea aparatului Iliushin”.

 

Care este cea mai aglomerată linie aeriană din lume? Nu se află nici în America, nici în Europa, nici în China.

Este linia Seoul-Jeju, din Coreea de Sud, ne spune revista Travel&Leasure, citată de Courrier International. Sunt nu mai puțin de 180 de zboruri pe zi din capitala sud-coreeană pe insula Jeju (din sudul peninsulei coreene).

În 2017, aproape 13,5 milioane de pasageri au zburat între Seul și Insula Jeju, scrie revista citată. Situată la aproximativ o oră de zbor de capitala sud-coreeană, la intrarea în Strâmtoarea Coreei, insula Jeju este renumită pentru peisajele sale vulcanice. Este, de asemenea, o destinație populară pentru luna de miere.
 

Astfel că linia ce leagă Aeroportul Internațional Gimpo  și capitala insulei Jeju se clasează cu mult înaintea zborurilor Melbourne-Sydney (cu peste 9 milioane de pasageri înregistrați în 2017) și Sapporo-Tokyo, Japonia (8,7 milioane de pasageri). "Prețul zborurilor din Seul [către Jeju] începe de la 94 $ [80.5]", spune Travel + Leisure.

Revista presei internaționale din 21 septembrie 2018
580