Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine este responsabil pentru atentatul din Iran?

ahvaz.jpg

Soldați iranieni transportă un camarad rănit, imediat după atacul de sâmbătă de la Ahvaz, Iran
Image source: 
AFP/Morteza Jaberian

Atentatul de sâmbătă, din sudul Iranului, soldat cu cel puţin 29 de morţi, ar putea avea consecințe importante, cred comentatorii. Teheranul dă vina pe „un regim străin” susţinut de Occident.

Cine este responsabil? – întreabă Reuters, într-o analiză preluată pe larg în presa internațională.

Iranul a acuzat Statele Unite și vecinii din Golf pentru vărsarea de sânge. Dar nu a prezentat nici o dovadă.

Mișcarea separatistă numită Rezistența Națională Ahvaz, din provincia Khuzestan, bogată în petrol, și-a asumat responsabilitatea pentru atac.

Orașul Ahvaz, unde a avut loc atacul, este capitala regiunii Khuzestan, o regiune învecinată cu Irakul, în care trăiește cea mai mare parte a minorității arabe sunnite, din Iran.

Zona a fost lovită în mod deosebit de problemele economice, care oricum afectează întreaga țară.

Standardele de viață scăzute au fost complicate de lipsa de energie electrică și de o secetă severă, pentru care localnicii dau vina pe administrarea defectuoasă a guvernului central.

Dar atacul va duce, probabil, la o creștere a sprijinului acordat Gardienilor Revoluției, brațul armat al regimului islamic șiit. Potrivit analiștilor, ei se vor folosi de acest eveniment pentru a-și reduce criticii la tăcere, inclusiv pe președintele reformist Rouhani.

Decizia președintelui Donald Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear va da, de asemenea, apă la moară liniei dure, care mereu a susținut că nu se poate avea încredere în Statele Unite.

Ziarul britanic The Telegraph scrie că duminică dimineața, Iranul i-a convocat pe diplomații din Marea Britanie, Olanda și Danemarca, acuzându-i că au legătură cu grupuri de opoziție iraniene.

Dl. Rouhani a intervenit apoi la postul de televiziune de stat, declarând că este "absolut clar cine a făcut acest lucru, care este grupul și cui îi este afiliat", fără a numi însă suspecții.

În orice caz, Gardienii revoluției promit o "răzbunare de neuitat", în timp ce președintele iranian se pregătește să se confrunte cu Donald Trump

De ani de zile, Iranul întreține această forță de elită, care se subordonează direct conducătorului suprem Ayatollahul Ali Khameni. Este de fapt un adevărat imperiu impenetrabil. Iar atacul de sâmbătă a lovit nu numai o instituție de securitate, ci și nucleul identității Iranului, scrie The Telegraph.

The Guardian informează că o serie de medii arabe, apropiate Arabiei Saudite, au descris atentatul ca fiind un simplu atac legitim îndreptat împotriva oficialilor militari, inclusiv a membrilor gărzilor revoluționare de elită. Al Wesal TV, un canal educațional islamic din Arabia Saudită, care îi încurajează pe musulmanii șiiți să se convertească la islamismul sunnit, a descris orașul iranian Ahvaz, locul atentatului, drept zonă ocupată.

De partea cealaltă, televiziunea iraniană de stat a publicat un editorial critic asupra modului în care occidentul vede evenimentele. Televiziunea iraniană critică mediile occidentale deoarece oferă o acoperire insuficientă a evenimentului, dar și că ar fi renunțat să folosească termenul de "atac terorist" în legătură cu atacul, în ciuda pierderilor civile, sau prezentându-l drept un atac asupra personalului militar.

 

Uniunea Europeană este lider la ora actuală în ce privește lansarea sateliților spațiali. Își va putea menține poziția? Iată tema editorialului din ziarul Le Figaro:

Da, Uniunea Europeană este zdrobită de valurile migranților, slăbită de apariția populismului, otrăvită de Brexit ... Dar nu, nu este totul pierdut.

Vechiul Continent își are și succesele sale. De exemplu, în domeniul spațial.

Racheta a 100-a Ariane 5 este programată să decoleze marți de la poligonul Kourou din Guyana Franceză, cu doi sateliți la bord. În douăzeci de ani, Space Europe a devenit cel mai mare lansator comercial de sateliți din lume!

Va rămâne pe această poziție? Are abilitățile și mijloacele. Dar se va putea reorganiza pentru a continua să joace acest rol principal? Aceasta este marea necunoscută.

Ne aflăm în zorii unei revoluții spațiale fără precedent care, la fel ca Internetul la început, va sparge regulile cunoscute. Start-up-uri cu ambiții fără limite și utopii vor înlocui treptat statele. Am greși dacă am crede că puterea publică va rămâne dominantă.

Să observăm ce se petrece în America. Pe lângă NASA și Pentagon sporește numărul de companii tinere, cum ar fi SpaceX al lui Elon Musk, cu granturi și comisioane masive de la stat. 

Mulți europeni și-au dat seama că această situație nu mai poate fi susținută. Este necesar să facem acest "pas mic" care va permite Europei, Europei lui Ariane, Copernic sau Galileo ... să aibă un "Space Tech" capabil să concureze cu America și Asia. La nivel economic, politic și științific, perspectivele acestei revoluții sunt nesfârșite. Europa nu-și poate permite să rateze”.

Revista presei internaționale din 24 septembrie 2018