Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scandalul pedofiliei rănește Biserica (Le Monde)

papa_francisc.jpg

Papa Francisc în catedrala din Santiago de Chile, 16 ianuarie 2018
Image source: 
REUTERS/Luca Zennaro

Sub acest titlu ziarul francez scrie că Papa Francisc nu mai poate să se limiteze doar la vorbe, iar statul, mai ales în Franța, trebuie să intervină:

”Cifrele sunt copleșitoare. În Germania, 3677 minori au fost abuzați sexual de clerici ai Bisericii Catolice între 1946 și 2014. În Australia, au fost identificate 4444 de cazuri între 1980 și 2015. În Statele Unite, timp de cinci sau șase decenii mai mult de o mie de copii și adolescenți au fost victime.

Scandaluri de același fel au fost dezvăluite în Irlanda și Chile, cu episcopii care de fiecare dată au făcut un zid între agresori și justiție, ba chiar i-au ținut în continuare pe agresori în contact cu copiii.

Franța nu mai este cruțată: se descoperă în mod regulat abuzuri  sexuale, uneori vechi, uneori recente. Iar răul este acoperit de o conspirație intolerabilă a tăcerii.

Papa Francisc, care i-a apărat mereu pe cei slabi, nu pare să fi realizat magnitudinea tsunami-ului care subminează chiar fundațiile bisericii sale.

După călătoria sa dezastruoasă în Chile, în ianuarie, unde a susținut un episcop acuzat că l-ar fi protejat de un preot suspectat de agresiuni sexuale asupra copiilor, pontiful argentinian a recunoscut că a „comis erori grave de evaluare.“ Și chiar a denunțat o "perversiune" eclezială. "Toleranța zero" susținută de Francisc presupune încetarea cultului de secret și a abuzului de putere.

În Franța, noul arhiepiscop de Reims a cerut un "raport real". Pentru asociația părinților victimelor, numai statul are mijloacele necesare pentru a efectua un astfel de audit. În noiembrie, pentru prima dată, la întâlnirea bienală, episcopii din Franța vor asculta victimele abuzului. Având în vedere amploarea scandalului, statul nu mai poate rămâne deoparte”.

 

Laburiștii din Marea Britanie au votat marți o moțiune care ar putea deschide calea unui nou referendum, în caz că prim ministrul Theresa May nu va reuși să obțină un acord pentru Brexit în parlamentul britanic. Este posibil, oare, un nou vot popular?

Financial Times precizează că semnalul de marți este urmarea unei mișcări de "compromis" din sânul laburiștilor, care nu au reușit să iasă din starea generală de confuzie cu privire la strategia partidului pentru Brexit.

Moțiunea spune că prioritatea partidului va fi de a forța noi alegeri dacă Theresa May va eșua în negocierile cu  Bruxelles , lăsând deschisă ideea unui nou vot public asupra Brexitului.

CNN crede că șansele unui al doilea referendum Brexit au crescut acum. Semnalul este semnificativ, deoarece laburiștii au fost până acum împărțiți în legătură cu această problemă, la fel ca și conservatorii. Unii deputați laburiști reprezintă tocmai circumscripțiile care au votat decisiv pentru a părăsi UE în referendumul din 2016 și se tem de pierderea mandatului în cazul unor alegeri generale. Liderul Jeremy Corbyn, este și el cunoscut drept un eurosceptic dintotdeauna.

Bloomberg estimează că dacă se va strânge un număr suficient de conservatori și laburiști rebeli, atunci acordul lui May ar putea fi răsturnat în Parlament, aruncând procesul Brexit în haos.

Laburiștii vor împinge apoi către alegeri generale, motivând cu eșecul lui May în cel mai important dosar cu care se confruntă Marea Britanie.

În același timp, Partidul Conservator, a cărui conferință începe duminică, este de asemenea împărțit pe tema Brexit. Aici există totuși semne de armistițiu temporar, cel puțin printre miniștrii de rang înalt. La reuniunea cabinetului de luni după-amiază, miniștrii au fost de acord cu un plan pentru un regim de migrație post-Brexit care se va concentra pe lucrătorii cu înaltă calificare.

 

Încheiem cu un scandal declanșat în Austria, acolo unde ministrul de interne este acuzat că încearcă să neutralizeze mediile critice.

Ministrul austriac de interne, Herbert Kickl, de la Partidul Libertății (FPÖ), de extremă dreapta, a cerut poliției să trimită un e-mail pentru a restricționa accesul la informații al mediilor care critică guvernul, transmite Eurotopics. Ministrul a mai cerut Poliției ca în comunicatele ei să citeze atât naționalitatea, cât și statutul de rezident al suspecților criminali. Presa austriacă este înspăimântată.

Este un atac frontal asupra libertății presei, împotriva drepturilor fundamentale și a democrației, susține Der Standard.

"Relația dintre mass-media serioasă și FPÖ este,  ca să ne exprimăm eufemistic, una tensionată. FPÖ vede jurnaliștii critici drept dușmani și îi denunță ca fiind scriitori la comanda sistemelor media de stânga”.

Ministrul de Interne nu este potrivit pentru postul său, scrie și Kurier, unul dintre ziarele menționate în e-mailul demnitarului:
"În orice caz, Kickl își creează propria lume a mass-mediei atunci când folosește banii contribuabililor pentru a plăti echipe de comunicare pentru a-și lăuda acțiunile pe site-ul ministerului sau pe Facebook. În același timp, încearcă să împiedice jurnaliștii reputați să-și facă treaba. Așa cum se afirmă pe site-ul premiului Pulitzer: "Jurnalismul de investigație luminează publicul prin găsirea și dezvăluirea informațiilor pe care guvernul și instituțiile private ar putea altfel să le suprime". Oricine vrea să-i oprească pe jurnaliști să facă acest lucru vrea de fapt un sistem politic diferit".

Revista presei internaționale din 26 septembrie 2018