Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Încă o dată, toți ochii sunt pe Mark Zuckerberg

zuckerberg.png

Image source: 
flickr.com

Cel puțin 50 de milioane de conturi Facebook au fost sparte vineri, din cauza unei breșe de securitate. Iar pagubele potențiale se vor întinde mult dincolo de rețeaua socială a lui Mark Zuckerberg.

După cum afirmă revista americană Wired, ceea ce nu s-a menționat inițial, dar s-a revelat ulterior, este că breșa de securitate nu afectează doar Facebook:

În cazul în care contul dvs. a fost afectat, înseamnă că un hacker ar fi putut avea acces la oricare dintre conturile la care vă conectați prin Facebook. Și sunt multe. Este șocant faptul că, după toate problemele de după scandalul Cambridge Analytica și în ciuda promisiunilor de a-i proteja mai bine pe utilizatorii săi, Facebook nu a reușit încă să-și ferească publicul de hackeri. Încă o dată, toți ochii sunt pe Mark Zuckerberg", scrie Wired

New Yorker se întreabă cât de gravă este noua breșă de securitate:

În timp ce frustrarea publică a crescut, șefii și angajații companiei spun adesea că înțeleg plângerile, dar cred că Facebook este, în mod inechitabil, transformată în țap ispășitor - în special de către jurnaliștii tulburați de tehnologie sau de rezultatul alegerilor din 2016.

Executivii sunt încrezători că vor rezolva problemele companiei. Numai că, astăzi, o cădere a Facebook înseamnă mai mult decât ar fi însemnat acum cinci sau zece ani. Și nu numai pentru că societatea a crescut atât de mult, dar și din cauza efectului cumulativ”.

New York Times spune că ”modul cel mai bun de a determina dacă cineva a obținut acces necorespunzător la contul dvs. este să realzați un audit al dispozitivelor pe care le-ați folosit pentru a vă conecta la Facebook.

Pe pagina de securitate și conectare a Facebook, sub fila Securitate și Logare, puteți vedea o listă de dispozitive conectate în contul dvs., precum și locațiile acestora. Dacă vedeți un obiect necunoscut sau un dispozitiv conectat într-o locație ciudată, puteți da clic pe butonul "Eliminați".
Facebook spune că, deoarece a detectat vulnerabilitatea, nu este nevoie să schimbați parola. Dar, pentru a fi în siguranță, probabil că ar trebui să o faceți
”.

 

Președintele turc recep Tayip Erdogan a vizitat Germania la sfârșitul săptămânii trecute, în încercarea de a reface relațiile deteriorate cu Berlinul. Comentatorii au scos în evidență mai degrabă diviziunile care persistă.

Presa germană a scris că Erdogan ar fi amenințat cu anularea conferinței de presă pe care a susținut-o alături de Angela Merkel, dacă în sală va fi prezent ziaristul turc Can Dündar, care primise anterior acreditare, scrie Deutsche Welle. Dündar trăiește în exil în Germania, iar Turcia solicită extrădarea sa, acuzându-l între altele de divulgare de secrete oficiale.

Dündar, fost redactor-șef al ziarului „Cumhuriyet“, s-a exilat de peste doi ani în Germania. În Turcia el a fost condamnat la închisoare pentru un articol despre livrări de arme către Siria.

Jurnalistul, un critic vehement al lui Erdogan, care era acreditat la conferința de presă de la Berlin, a anunțat cu puțin timp înainte de începerea ei că nu participă.

Erdogan l-a descris drept "agent care a publicat secrete de stat" și care a fost condamnat la peste cinci ani de închisoare. Este vorba despre o ilegalitate, la fel ca în alte ţări, a precizat liderul turc.

Potrivit unui material publicat de cotidianul Tageszeitung, ambasada turcă a fost direct implicată în acreditarea jurnaliștilor turci la conferința de presă. Un reporter turc a declarat pentru Tageszeitung că biroul federal de presă l-a direcţionat către ambasada Turciei.

Biroul federal de presă, pe de altă parte, vorbeşte despre "standarde practicate la nivel internațional".

Ambasada turcă însăși nu poate decide asupra acreditării, însă la conferința de presă din cadrul Cancelariei a avut loc o limitare a numărului de acreditări, pe fondul "particularităţilor încăperii".

Pascal Thibaut, președintele asociației presei străine din Germania, a declarat că nu a auzit niciodată ca ambasadele să decidă căror jurnaliști li se permite să participe la conferințele de presă, precizează DW.

În orice caz, vizita lui Erdogan a generat panică printre turcii din Berlin, observă The Times.

Ziarul relatează un episod dintr-o frizerie turcească din cartierul Kreuzberg din Berlin, în care reporterul este întâmpinat cu suspiciune. "Nu mă întrebați despre politică", a spus un client. "Dacă oamenii pun aici astfel de întrebări începi să te întrebi: nu cumva sunt ei spioni?"

La zeci de ani de la sfârșitul Războiului Rece, un sentiment de neîncredere este palpabil în Berlin. De data aceasta, totuși, este vorba despre o populație turcă din Germania de 3 milioane, care a fost supusă unor presiuni și denunțuri”, precizează ziarul britanic.

Iar Agenția Reuters arată că diviziunile au fost vizibile și în a doua zi a vizitei, cu ocazia inaugurării de către Erdogan și soția sa a marii moschei din Köln:

Orașul este un centru major al comunității de 3 milioane de turci din  Germania. Câteva sute de susținători ai lui Erdogan s-au adunat în spatele barierelor de securitate fluturând steaguri și eșarfe în roșu și alb, culorile naționale ale Turciei.
În același timp, aproximativ 1 000 de protestatari - inclusiv emigranți și activiști germani de stânga - s-au adunat pe malul opus al Rinului, după ce li s-a refuzat permisiunea de a merge prin centrul orașului

Revista presei internaționale din 1 octombrie 2018
530