Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Abominabila problemă italiană”

italia_ue.jpg

Image source: 
pixabay.com

Situația financiară a Italiei și noul proiect de buget elaborat de guvernul de la Roma îngrijorează piețele și analiștii. Însă problema nu este doar una legată de finanțe – aspectele politice sunt foarte importante.

Obligațiunile italiene s-au devalorizat și orice semnal negativ din partea UE ar putea provoca o prăpastie între euroscepticii italieni și blocul comunitar, ducând la o și mai mare volatilitate a pieței, scrie Bloomberg.

Ziarul italian La Repubblica raportează că au existat "zvonuri" potrivit cărora UE nu poate face altceva decât să respingă propunerea de buget a Italiei. Ziarul îl citează pe vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, conform căruia planurile Italiei nu par conforme cu pactul de stabilitate și creștere.

La Stampa crede că ultima speranță rămâne în președintele Sergio Mattarella, care ar putea încă să respingă proiectul de buget:

"Președintele , dacă refuză să semneze bugetul, va declanșa o confruntare fără precedent. Problema este că orice obiecție formală va întări doar narațiunea la care guvernul ține atât de mult: că ei sunt eroi ai poporului și oponenți ai sistemului. Cu toate acestea, finanțele publice vor fi în siguranță numai atunci când opțiunea favorabilă cheltuielilor nesăbuite se va confrunta cu o poziție diferită. (...) Aici, președintele republicii are un avantaj. (...) El este cel mai respectat politician din țară. Pentru ca oamenii să devină conștienți de problemele și pericolele venind din lucruri complexe precum politica bugetară, cineva trebuie să le explice. Cineva în care au încredere”, scrie ziarul italian citat de Eurotopics.

 

Îngrijorări și în Franța, în legătură cu situația Italiei, a treia economie a zonei euro.

În ziarul cu profil economic Les Echos, un fost director al Citygroup New York vorbește despre "abominabila problemă italiană ". 

Cel mai prost scenariu este confirmat pentru Italia, cu un deficit bugetar de 2,4% din PIB în 2019, departe de cerințele de la Bruxelles. Această perspectivă obligă Europa să pună la îndoială strategia sa economică.

Nici Bruxelles, nici Frankfurt, unde se află Banca Centrală Europeană, nu sunt dispuse să lanseze un program de tip grec, ceea ce duce la concluzia că piețele financiare vor fi cele care vor fluiera sfârșitul jocului.

Există două soluții: fie Italia se adaptează la euro, fie euro  se restructurează într-o monedă europeană. Italienii au spus nu primei soluții, care implică adoptarea unui program de austeritate. Germanii au spus nu celui de doua, care ar pune sub semnul întrebării politica sa comercială. Este impasul care forțează Bruxelles-ul să impună o politică de austeritate asupra Italiei.

Dezbaterea reală din spatele acestei " abominabile probleme italiene " este însă cea a economiei europene. Va fi social-liberală sau neoliberală? Oamenii optează pentru social-liberalism, băncile și oligarhia pentru neoliberalism, iar Grecia plătește prețul.

În această dezbatere, Franța ține partea Germaniei, probabil din cauza tratamentului special de care se bucură. Este un calcul greșit. Interesul Franței ar fi mai degrabă să fie cu Italia.

Foarte critic se arată însă Le Figaro:

"Demagogia și economia nu prea merg bine împreună. După primele decizii bugetare, se vede cât de puțin credibilă este coaliția între Ligă și 5Stele. Ratele dobânzii au explodat, piețele financiare sunt în  haos. Neîncrederea piețelor financiare - și în viitor a creditorilor - este absolută. ... Adevărata greșeală a Italiei constă în aceea că o creștere a datoriei duce la o pierdere periculoasă a independenței economice și aduce beneficii doar piețelor”.

 

Discursurile privind Brexitul din Marea Britanie sunt în continuare departe de realitate – iată ce spune Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

Agenția Reuters, preluată azi de mai multe publicații internaționale, relatează despre discursul ţinut de Juncker în oraşul german Freiburg: „Câteodată am impresia că britanicii au impresia că noi renunţăm la Marea Britanie, dar este exact invers”, a declarat el, adăugând că publicul britanic nu a fost informat corespunzător privind consecinţele părăsirii blocului european.

„Nu a avut loc niciodată o campanie reală privind referendumul, adică o campanie a informării”, a precizat el, fiind întrebat de posibilitatea unui nou vot al britanicilor privind apartenenţa la UE. „Britanicii, inclusiv miniştrii, abia acum descoperă câte întrebări există”, a adăugat Juncker.

„Dacă discuţiile nu merg în direcţia bună, avioanele britanice nu mai pot ateriza pe continent. Oamenii nu ştiau acest lucru şi ar fi trebuit să fie informaţi”, a declarat el.

Juncker a precizat şi că Brexitul „este în trecut” şi că doreşte să trateze viitorul celor 27 de state ale UE.

„Suntem în mijlocul negocierilor privind Brexitul şi susţin o cooperare cu britanicii ca prieteni. Trebuie să menţinem o atitudine civilizată”, a afirmat Juncker (News.ro).

Revista presei internaționale din 2 octombrie 2018