Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE trebuie să răspundă minciunilor Ungariei (EU Observer)

orban.png

Premierul ungar Viktor Orban în timpul dezbaterilor privind situația Ungariei din Parlamentul European, Strasbourg, 12 septembrie 2018
Image source: 
Facebook / European Parliament

Sub acest titlu publicația EU Observer vorbește despre campania de dezinformare inițiată de guvernul de la Budapesta după ce Parlamentul European a dat undă verde activării Articolului 7 din Tratatul Uniunii:

După votul din Parlamentul European, prim-ministrul ungar Viktor Orban și-a folosit obișnuita sa apariție bi-săptămânală pe postul de radio Kossuth pentru a descrie votul ca o răzbunare împotriva Ungariei, deoarece nu a permis accesul "imigranților ilegali" și a acuzat dorința Bruxelles-ului de a încălca dreptul Ungariei de a-și apăra granițele.

De fapt, cea mai mare parte a raportului PE privind situația Ungariei, care a stat la baza votului Parlamentului European, s-a axat pe acțiunile Ungariei de subminare a statului de drept și a libertății presei, precum și pe corupția guvernului.

Doar șase dintre cele 61 de paragrafe ale raportului au vizat nerespectarea de către Ungaria a drepturilor solicitanților de azil și migranților.

Ca răspuns la referințele raportului privind antisemitismul din Ungaria, Orban a susținut că Bruxelles-ul a fost "centrul modern al antisemitismului" și a acuzat-o pe europarlamentara olandeză Judith Sargentini, care a redactat raportul, că este un reprezentant al acelui antisemitism.

Mass-media pro-guvernamentală maghiară - cea mai mare parte, de altfel, controlată direct sau indirect de guvern - a susținut că raportul Sargentini era plin de minciuni.
De asemenea, tirurile s-au îndreptat asupra unora de acasă,  considerați drept trădători. Este vorba despre membri ai opoziției și reprezentanți ai ONG-urilor.

Apoi, guvernul ungar a lansat o campanie de propagandăTV și radio, finanțată din surse publice, spunându-le ungurilor că Bruxellesul a acționat astfel deoarece Ungaria nu dorește imigranți și i-a cheamat pe ascultători să se ridice și să apere Ungaria.

Un video din cadrul campaniei conținea o imagine compusă a lui George Soros, a europarlamentarei Sargentini și a lui Guy Verhofstadt, liber al liberalilor din Parlamentului European.

Guvernul ungar a mai sugerat că votul Parlamentului european a fost "falsificat" și că va încerca să îl conteste în fața Curții de Justiție a UE.

De data aceasta, Comisia Europeană nu își mai poate permite să tacă, deoarece Orban își folosește din plin mașina de propagandă.

În lunile următoare ne putem aștepta la mai multe măsuri ale guvernului în direcția împiedicării și discreditării organizațiilor independente și mass-mediei, precum și la mai multe campanii de denigrare împotriva persoanelor percepute ca dușmani ai statului.

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, liderii PPE și toți ceilalți care se ocupă de integritatea instituțiilor UE nu ar trebui să lase fără răspuns narațiunea agresivă și distorsionată a lui Orban. Cu toții ar trebui să dezvolte strategii pentru a vorbi direct cu maghiarii.

Cu câteva luni înainte de alegerile cruciale pentru Parlamentul European, cea mai gravă abordare ar fi să lăsăm falsurile răspândite de Fidesz să rămână fără răspuns”.

 

Donald Trump a lansat noul acord de liber schimb din Canada și se așteaptă ca și Mexicul să îl semneze. Președintele american îl consideră un succes incontestabil, însă efectele economice trebuie încă evaluate, spun comentatorii.

Când a fost ales – spune Le Monde -  Donald Trump a promis să "rupă" acordul de comerț liber al Americii de Nord (Alena), "cel mai rău semnat vreodată".

După luni de amenințări și negocieri grele, Președintele Statelor Unite a reușit în timp record să impună un nou text celor doi apropiați parteneri economici.

Mai mult decât o schimbare de paradigmă a comerțului liber, noul acord, USMCA trebuie privit ca un acord politic care îi permite lui Trump să le arate alegătorilor că își respectă promisiunile, chiar și cu prețul unor progrese modeste pe fond. Ca și apropierea de Coreea de Nord, care nu garantează denuclearizarea țării. Este foarte dificil în acest moment să spunem că acest acord comercial va permite reindustrializarea Statelor Unite.
Cu toate acestea, este o victorie politică incontestabilă pe care, nu ne îndoim, Trump va ști să o exploateze.

Financial Times consideră că oficialii americani au salutat acordul nord-american ca pe un model pentru viitoarele tranzacții comerciale care vor duce la creșterea salariilor pentru americani, la îmbunătățirea drepturilor lucrătorilor și la o mai bună protecție a proprietății intelectuale. Dar ce diferență este, în realitate, față de vechiul acord blamat de Trunp? Termenii exacți ai noului acord rămân neclari.

Global News Canada afirmă că există posibilitatea ca prețurile la produsele lactate din Canada să scadă odată cu intrarea în vigoare a pactului comercial renegociat dar experții nu pariază pe diferențe mari. În temeiul noului acord, SUA are acces la piața produselor lactate din Canada. Acordul deschide poarta și mai mult, permițând produselor străine, fabricate în conformitate cu standarde inferioare celor canadiene, pe rafturile magazinelor, se plânge publicația canadiană.

Revista presei internaționale din 3 octombrie 2018
577