Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România: îngrijorări privind un viraj iliberal

dancila_pe.jpg

Premierul Viorica Dăncilă la tribuna Parlamentului European, 3 octombrie 2018
Image source: 
gov.ro

Parlamentul European îndeamnă Bucureștiul să respecte independența sistemului judiciar, a transmis ziarul francez Libération, imediat după finalul dezbaterii:

Deputații europeni au cerut guvernului român să revadă modificările la legile justiției pentru a evita orice măsuri care ar putea slăbi lupta împotriva corupției.

De câteva luni, scrie ziarul francez, mișcările de protest ale cetățenilor cu privire la atacurile împotriva statului de drept în țările din Europa de Est sunt reprimate de guverne.

O depeșă Reuters reamintește că Bruxelles a avertizat încă din luna ianuarie autoritățile române că reforma sistemului judiciar ar putea submina lupta împotriva corupției, un rău endemic, din cauza căruia țara rămâne sub supravegherea Comisiei Europene, încă  de la aderarea sa, în 2007.

Una dintre modificări propunea ca infracțiunile comise de reprezentanții autorităților publice să nu fie pedepsite dacă prejudiciul este mai mic de 200.000 de euro. La aceasta s-a adăugat demiterea, în iulie, a procurorului general anticorupție, în funcție din 2013.

Financial Times atrage atenția că România riscă să piardă câștigurile în ceea ce privește statul de drept, după "trecutul oribil" al dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceaușescu, așa cum a avertizat miercuri un oficial european de top.

În calitate de următor titular al președinției rotative a UE, România va organiza audieri pentru a examina cererile de activare a Articolului 7 împotriva Ungariei și Poloniei - un proces care ar putea aduce sancțiuni, inclusiv eliminarea dreptului de vot al țărilor respective.

Site-ul Euronews scrie că, după ce a câștigat alegerile legislative în decembrie 2016, PSD a încercat să schimbe legislația privind sistemul judiciar. Aceasta a declanșat mai multe proteste la București, cu demonstrații care au devenit violente în luna august. Partidul a solicitat reducerea independenței procurorilor și modificarea codurilor penale, eliminând unele infracțiuni de corupție, mai scrie pagina de internet a canalului tv european.

Politico remarcă faptul că, printre cele mai importante preocupări ale Bruxelles-ului față de România se numără demiterea Laurei Codruța Kövesi, procuror șef anticorupție, instituție care a generat numeroase condamnări de politicieni. Lupta împotriva parchetului anti-corupție a devenit o bătălie internațională, atunci când avocatul lui Donald Trump, Rudy Giuliani, a fost plătit pentru a prezenta un raport care acuza agenția de "excese".

La acestea se adaugă îngrijorarea că România adoptă "democrația illiberală" promovată de Viktor Orbán, țara organizând un referendum în acest weekend privind modificarea Constituției în sensul de a defini o familie ca rezultat al unei căsătorii între un bărbat și o femeie.

Membrii Partidului Popular European (PPE), de centru-dreapta, ar putea dori să mute atenția asupra României, care are un guvern social-democrat. Aceasta, după ce PPE s-a confruntat cu critici pentru menținerea în rândurile sale a primului ministru maghiar Viktor Orbán, scrie Politico.

Bloomberg remarcă la rândul său că România s-a confruntat cu critici dure din partea deputaților europeni în legătură cu ignorarea statului de drept, ceea ce a revelat caracterul trans-partinic al provocării pentru blocul european, în condițiile creșterii populismului.

La trei săptămâni de la o moțiune fără precedent la adresa premierului Ungariei, Viktor Orban, pentru erodarea standardelor democratice interne, membrii Parlamentului European au criticat-o pe premierul Viorica Dancila pentru subminarea independențeijustiției. . Orban aparține familiei creștin-democrate al UE, în timp ce Dancilă face parte din blocul socialist.

 

Demisia minstrului de interne francez Gerard Collomb, aprobată în cele din urmă de președintele Macron, stârnește numeroase comentarii.

Este suprarealist, titrează editorialul ziarului Le Figaro
Nici lui André Breton nu i-a venit să-și creadă ochilor. În câteva zile, Gerard Collomb și Emmanuel Macron au pulverizat cele mai frumoase spectacole suprarealiste. Deja Nicolas Hulot inova hotărându-se într-o dimineață să renunțe la portofoliul ministerial. Acum, iată, un al doilea ministru de stat care alege să plece.

Nu este deloc amuzant. Să ne amintim, Franța rămâne la un nivel foarte ridicat al amenințării teroriste, în fiecare zi apar noi victime  ale violenței nejustificate, unele departamente sunt „copleșite“, vorba lui Gérard Collomb, de cereri de azil. Statul se retrage zilnic cu puțin mai mult în fața bandiților. Restaurarea ordinii republicane, asigurarea  securității cetățenilor, ar trebui să fie o prioritate maximă. Pentru a îndeplini această sarcină herculeană, Emmanuel Macron trebuie să aleagă, și încă repede, un ministru de interne cu o autoritate necontestată.  Ar fi singurul rezultat care să ne poată face să uităm această glumă proastă”, conchide Le Figaro.

Pentru ziarul elvețian Le Temps, demisia „reflectă criza profundă care s-a acumulat între executivul central și teritoriu, domeniu de care ministrul de Interne îl ocupă ", spune cotidianul.

Iar Wall Strret Journal vede demisia ca pe o „lovitură pentru președinte, care se va vedea în sondaje, mai ales că vine și după plecarea lui Nicolas Hulot, în luna august.

În orice caz, după cum sintetizează ziarul belgian Le Soir „nimic nu mai este sigur în Macronia ...“

 
Revista presei internaționale din 4 octombrie 2018