Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Spionii ruși nu sunt infailibili, împăratul e gol (The Times)

hacker.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Un război insidios îngrijorează țările occidentale: este războiul pe care Rusia îl duce în spațiul cibernetic. Iată cum își începe editorialul ziarul catolic francez La Croix , cu referire la acuzațiile lansate de mai multe state din vest privind atacurile cibernetice rusești:

Această confruntare fundamentală se duce în jurul unei probleme esențiale pentru stabilitatea societăților occidentale: încrederea în sistemul democratic și liberal. De fapt, lumea digitală oferă statelor și grupurilor rău intenționate posibilitatea de a întoarce democrațiile exact împotriva principiilor care le stau la bază: deschiderea, libertatea de exprimare și informarea. Pentru a eroda încrederea și a slăbi astfel baza politică a țărilor europene, strategiile digitale ostile, interferențele în informație, au scopul de a semăna îndoiala, de a se opune permanent adevărurilor  prin neadevăruri”, spune ziarul catolic francez.

Partea bună este că organizațiile ostile nu sunt deloc atât de inteligente precum se consideră, arată ziarul britanic The Times:
"Evenimentele din ultimele luni au demonstrat - lumii, dar și poporului rus - că spionii țării nu sunt infailibili. Ele clachează, vizibil și spectaculos. Relevarea incompetenței GRU poate fi mai mult decât jenantă pentru Vladimir Putin. Ar putea să-i submineze grav puterea. Serviciile ruse ar trebui să fie invizibile și omniprezente, adevărați maeștri ai deghizării. Când de fapt, se pare că împăratul e gol".

Iar ziarul austriac Der Standard scrie:
"Astăzi nici o țară occidentală nu este sigură în fața experților IT ai lui Putin. Securitatea cibernetică este călcâiul lui Ahile al societății noastre și un om puternic și  oportunist precum Putin va exploata toate slăbiciunile inamicilor lui. Însă oamenii lui nu se dovedesc întotdeauna foarte abili. Atacul asupra Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice a fost în mod clar îndreptat spre ștergerea urmelor atacului de otrăvire asupra fostului spion Serghei Skripal. Ce ar fi trebuit să obțină atacul cibernetic asupra Bundestagului, din 2015 este mai puțin clar. În orice caz, prin  strategia sa de hacker, Putin își conduce țara în izolare internațională. Astfel, dorința guvernului de la Viena de a purta un dialog cu el pare din ce în ce mai inadecvată", conchide ziarul austriac.

 

Scriitorul italian Roberto Saviano, cunoscut mai ales pentru cartea sa, Gomorra, în care ilustrează activitatea Camorrei, și care trăiește sub supraveghere strictă, a fost invitatul Festivalului ziarului Le Monde. El a vorbit într-o sală cu peste 500 de spectatori. Publicația franceză relatează evenimentul:

În timp ce Marine Le Pen se duce la Roma pentru a-și arăta susținerea față de Ministrul de Interne Matteo Salvini, Roberto Saviano se află în vizită la Paris. "Suntem foarte mulțumiți de alegerea dvs.! " – a sunat introducerea jurnalistului de la Le Monde Philippe Ridet, care condus discuția.

El l-a întrebat pe invitatul special dacă nu cumva a salva Italia nu reprezintă o sarcină prea grea pentru un scriitor obligat să trăiască izolat și sub amenințare.

"Suntem în război. În Europa, este un război informațional ", a spus Saviano. Intelectualii cred că doar câteva atitudini pe rețelele sociale sunt suficiente. Dar astăzi, trebuie să lupți în fiecare zi ", a spus Roberto Saviano.

Pentru moment, în Europa, este un război al dezinformării. Și ținta, de exemplu, pot fi și eu. Italia arata ca un laborator a cărui dinamică în cele din urmă să poate deveni universală. Aceasta este o țară foarte receptivă, care absoarbe tot ce se petrece în afară. Dacă ne uităm la Italia, ne uităm la viitorul nostru, a atras atenția Saviano.

El spune însă că, în  ciuda pesimismului generalizat, intelectualul trebuie să-și asume rolul de a trezi conștiințele: „Disperarea unui popor vine atunci când oamenii încep să creadă că este inutil să trăiască cinstit și că doar idioții își plătesc impozitele. Asta se întâmplă astăzi în țara mea. Dar trebuie să găsiți puterea de a vă bate, apărați complexitatea, faceți-o peste tot, tot timpul. În taxi sau la serviciu. Chiar dacă, în cele din urmă, lucrurile se mișcă doar cu un milimetru", a spus Roberto Saviano în cadrul dezbaterii organizate de Le Monde.

 

Încheiem cu alegerile desfășurate sâmbătă în Letonia. Un partid cu abordări pro-ruse s-a clasat pe primul loc, însă nu se știe dacă va reuși să formeze o coaliție.

După cum transmite BBC, partidul Armonia a obținut 19%, iar partidul pro-european al Dezvoltării,12%. Două noi partide populiste au obținut împreună 27%.
În trecut, partidele au format alianțe pentru a ține Armonia în afara guvernării.
Comentatorii spun că acest partid ar putea acum să formeze un guvern dacă  se alătură partidele populiste.

Washington Post reamintește că  etnicii ruși au o mare influență în alegerile din Letonia:

Minoritatea rusă reprezintă aproximativ 25% din cei aproape 2 milioane de locuitori ai Letoniei, o moștenire a celor aproape 50 de ani de ocupație sovietică, încheiată în 1991. Primul Ministru centrist Maris Kucinskis, conduce o coaliție de guvernământ tripartită, din 2016.

Observatorii spun că este puțin probabil ca Armonia, condusă de Nils Usakovs, primar al capitalei Riga din 2009, să colaboreze cu partidele din coaliție, din cauza diferențelor politice considerabile.

Euronews îl citează pe Vjaceslav Dombrovskis candidatul Armoniei pentru postul de prim-ministru.

"Experiența și istoria ne spun că primul loc nu reprezintă o garanție că putem forma o coaliție”, spune el.

Două partide populiste nou formate, s-au clasat pe locul al doilea și al treilea. Votul este privit ca o respingere a coaliției de guvernământ din Letonia.

 
Revista presei internaționale din 8 octombrie 2018