Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Armenia: premierul reformator, blocat de oligarhi și Parlament (Le Figaro)

nikol_pachinian.jpg

Nikol Pachinian, primul ministru al Armeniei, 8 mai 2018
Image source: 
REUTERS/Vahram Baghdasaryan

Reuniunea la vârf a Francofoniei, găzduită de Erevan, este un prilej pentru jurnaliștii francezi să descopere aspecte diverse din viața Armeniei. Le Figaro, de exemplu, vorbește despre situația economică a micii țări din Caucaz.

Mai ales că vizita președintelui Emmanuel Macron a ridicat o mulțime de speranțe în comunitatea de afaceri. În câteva săptămâni, a fost organizat un forum de afaceri la care au participat 350 de lideri de afaceri francezi - mai ales francezi.

Venit la putere prin "revoluția de catifea" din primăvara trecută, premierul Nikol Pachinian, care recent, într-un interviu pentru France24, și-a anunțat intenția de a demisiona, a încercat să aplice reforme. În luna mai anul acesta el s-a întâlnit cu o duzină de oligarhi pentru a explica modul în care intenționează să gestioneze economia: să desființeze monopolurile și favoritismul iar taxele neplătite să fie achitate retroactiv, pe trei ani, în schimbul unui fel de amnistie.

Însă unii oligarhi, care sunt și membri în Parlament, amenință să închidă afacerile lor dacă interesele le sunt atinse. Și în ciuda sprijinului popular extraordinar, primul ministru și echipa sa nu pot adopta legi, deoarece Parlamentul este încă în mâinile fostei  puteri, alese în ultimul an, în condițiile unei fraude electorale masive.

Marja de manevră a lui Nikol Pachinian este îngustă.  O îmbunătățire a situației ar fi așteptată de la diaspora armeană, care numără opt milioane de membri. Însă diaspora a fost reticentă să investească în țara de origine din cauza corupției și a practicilor incorecte de acolo.

Le Figaro dă ca exemplu sosirea grupului Carrefour în Armenia, care nu a fost deloc ușoară.

A durat mult timp pentru a obține dreptul de a deschide un prim magazin în 2015, pe o suprafață de 5.000 m², care în curând a trebuit să fie redusă la 1.900 m².

Samuel Aleksanian, principalul proprietar al hipermarketurilor din țară. cu douăzeci și unu de magazine, și-a folosit tot sprijinul politic pentru a împiedica sosirea unui concurent, scrie Le Figaro.

 

Luni, secretarul de stat Mike Pompeo s-a întors de la ceea ce el a descris o întâlnire "productivă" cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un. Însă presa americană este sceptică în privința sincerității Phenianului atunci când vine vorba despre dezarmarea nucleară.

The Atlantic opinează că problema denuclearizării continuă să impieteze asupra acestor negocieri. În ciuda afirmațiilor consecvente ale Coreei de Nord că nu se va dezarma "unilateral" și că Washingtonul trebuie să elimine sancțiunile împotriva țării, liderii Statelor Unite și Coreei de Sud par a fi convinși că în cele din urmă Phenianul este determinat să renunțe la arsenalul său nuclear.

Președintele Trump l-a apărat în mod repetat pe Kim, descriindu-l ca pe un om "onorabil"  și dedicat denuclearizării. După trei întâlniri cu Kim, președintele sud-coreean, Moon Jae In, pare și el convins că, spre deosebire de tatăl și bunicul său, Kim este serios.

Însă majoritatea experților se îndoiesc că dictatorul este decis să renunțe la programul său de arme nucleare. Coreea de Nord are un model deja cunoscut de a lungi negocierile și de a-și încălca angajamentele

Newsweek observă că tactica lui Kim este greu de înțeles, având în vedere planurile sale declarate de abandonare a programului nuclear și de îmbunătățire a economiei nord-coreene. De ce să pierzi sute de milioane de dolari care ar putea intra în economie, pentru a construi noi arme nucleare pe care ar trebui oricum să le predai în următorii doi ani? Acțiunile lui Kim sugerează că obiectivul său real este de a amâna acțiunile SUA împotriva lui până când el va putea construi o forță nucleară coercitivă, pentru a amenința direct Statele Unite.

Revista presei internaționale din 12 octombrie 2018