Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Participare peste așteptări la mitingul de la Berlin împotriva extremei drepte

spd.png

Berlin, 13 octombrie 2018
Image source: 
France24

Peste 200.000 de oameni au protestat sâmbătă pe străzile din Berlin  împotriva populiștilor de dreapta. Presa din întreaga lume vorbește despre semnificația evenimentului.

Euronews reamintește că decizia Angelei Merkel din 2015 de a deschide frontierele Germaniei pentru mai mult de 1 milion de migranți a sporit sprijinul pentru partidul Alternativa pentru Germania, AfD. De asemenea, liderul Uniunii Creștin Sociale din Bavaria, Horst Seehofer a provocat problemele cancelarului prin trecerea treptată a partidului său către dreapta, pentru a contracara creșterea AfD.

În timp ce numărul atacurilor violente asupra refugiaților și adăposturilor de azil din Germania a scăzut brusc în acest an, Merkel a acuzat AfD că se folosește de protestele violente pentru a provoca tensiuni sociale.

În Statele Unite, un comentariu postat pe pagina National Public Radio remarcă faptul că organizatorii germani și-au fixat niște obiective ambițioase atunci când au estimat o participare de  40.000 de oameni, însă aceste așteptări au fost cu mult depășite, ajungându-se la circa 240.000 de persoane.

Ziarul francez Libération reamintește că la sfârșitul lunii august, o demonstrație a simpatizanților extremei drepte a degenerat într-o vânătoare de migranți pe străzile orașului Chemnitz, imediat după uciderea unui german, faptă atribuită unui refugiat. Unii dintre manifestanți au afișa salutul lui Hitler, iar un restaurant evreiesc a fost atacat.

 

Vorbim acum despre dispariția jurnalistului saudit din consulatul țării sale din Istanbul. Comentatorii remarcă atitudinea fermă a Washingtonului la adresa Arabiei Saudite, altfel un aliat vital al Americii în regiune.

Le Point relatează că președintele american Donald Trump a declarat că Arabia Saudită s-ar putea afla în spatele dispariției lui Jamal Khashoggi. Liderul american a amenințat cu o „pedeapsă severă“, în timp ce Riyadh neagă faptul că ar fi dat ordinul de a-l ucidepe  pe jurnalistul disident .

O delegație din Arabia Saudită  a purtat discuții în acest week-end la Ankara cu oficialii turci, ca parte a anchetei asupra acestui caz, care a stârnit îngrijorare profundă în mai multe țări occidentale, inclusiv în Statele Unite, unde Jamal Khashoggi a fost exilat în 2017. Dar Ankara a criticat sâmbătă Riyadh pentru că nu a cooperat, inclusiv prin neacordarea permisiunii anchetatorilor să acceseze consulatul saudit de la Istanbul, unde jurnalistul a fost văzut ultima dată, pe 2 octombrie.

Revista americană Time citează surse anonime potrivit cărora guvernul turc le-a spus oficialilor din S.U.A. că dispune de probe audio și video cum că jurnalistul a fost ucis și corpul său dezmembrat. Însă  Associated Press a spus că nu a putut confirma raportul respectiv. În răspunsurile scrise la întrebările agenției , o sursă turcă a declarat că  jurnalistul este oficial "încă dispărut".

Atât Turcia, cât și Arabia Saudită sunt aliați importanți ai S.U.A. în regiune. Trump a declarat că Secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin, își va evalua serios participarea la o conferință cu investitori din Arabia Saudită, prevăzută pentru sfârșitul lunii.

 

Și, după cum spune Washington Post, lumea începe să-și îndrepte atenția către partea întunecată  a acțiunilor tânărului prinț saudit:

Când a găzduit strălucitoarea conferință globală pentru investiții în octombrie anul trecut, prințul Mohammed bin Salman avea lumea la picioare. Mii de investitori, conducători de corporații și lideri guvernamentali s-au adunat în regat pentru a-l auzi pe charismaticul moștenitor al tronului saudit  prezentându-și planurile de modernizare a regatului.

Însă admiratorii occidentali i-au înțeles greșit intențiile, proiectându-și propriile speranțe pentru transformarea Arabiei Saudite pe un prinț care reprezintă, de fapt, antiteza guvernării prudente a bătrânilor care au domnit timp de decenii.

Un val inițial de execuții s-a pornit imediat după instalarea lui Mohammed, urmat de valuri de arestări ceea ce arăta deja că prințul este nemilos în exercitarea puterii.

Autoritățile din Arabia Saudită au răspândit frica prin reținerea miliardarilor și a activiștilor de la nivel local, arătând că nimeni nu este de neatins. Și s-au străduit să se asigure că arestările nu vor genera prea multe discuții, amenințând rudele celor reținuți și obligându-le să semneze promisiuni de tăcere.

Deși mulți congresmeni americani au protestat împotriva deceselor civile cauzate de atacurile aeriene saudite din Yemen și au pus la îndoială arestările interne, alți numeroși parlamentari s-au înghesuit să vorbească cu prințul. Ceea ce l-a făcut pe Mohamed să considere că acțiunile sale din  interiorul țării nu diminuau valoarea regatului ca aliat de securitate, vital pentru Statele Unite.

Primirea lui caldă în Statele Unite nu a fost o surpriză. Atât înainte, cât și după vizită, conducerea saudită a reușit să evite discuțiile despre câteva episoade potențial jenante, inclusiv reținerea aparentă a prim-ministrului libanez și înrăutățirea bruscă a relațiilor diplomatice cu Canada, după ce canadienii au protestat față de reținerea unui avocat pentru drepturile femeilor.

Astfel că, în cele mai înalte eșaloane ale regatului, a provocat o adevărată uimire faptul că atât de mulți americani s-au arătat preocupați de situația jurnalistului dispărut în consulatul saudit din Istanbul. Tratamentul Arabiei Saudite asupra propriilor cetățeni, saudiți, oricât de aspru ar fi fost, era considerat ca făcând parte din afacerile regatului, fără a avea de-a face cu relațiile externe.

Revista presei internaționale din 15 octombrie 2018