Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A venit timpul ca Angela Merkel să plece?

angela-merkel-2.jpg

Image source: 
AFP

Un cutremur politic – așa caracterizează presa germană și europeană rezultatul alegerilor de dumincă din Bavaria. Pentru Angela Merkel, greul de-abia urmează, sunt de părere comentatorii.

"Bavaria nu mai este sinonimă cu Uniunea Creștin-Socială (CSU)", rezumă Der Spiegel, revistă care vorbește, evident, despre un "cutremur politic".

Potrivit lui Der Spiegel, alegătorii liberi (conservatori independenți), AfD și Verzii "au reușit ceea ce social-democrații nu a făcut niciodată în Bavaria: să fie văzuți ca o alternativă credibilă" la CSU.

"CSU este acum doar o putere regională a cărei influență federală se diminuează", crede Die Zeit.

Bavaria a ales, iar Berlinul se pregătește de ce e mai rău, titrează Deutsche Welle. Publicația constată că declinul conservatorilor nu este neapărat în favoarea populiștilor de dreapta de la AfD. Cu sloganul lor "AfD este pedeapsa divină pentru CSU", Alternativa pentru Germania a încercat să-i câștige de partea sa pe alegătorii deziluzionați ai CSU. Dar strategia nu a funcționat.

Alegerile din Bavaria nu sunt singura provocare pentru Berlin. Două săptămâni mai târziu au loc alegeri regionale în landul Hessa. Urmările acelui scrutin ar putea fi mult mai drastice pentru Merkel, pentru că acolo candidează propriul ei partid, CDU.

În acest context, Die Welt spune că partidul cancelarei  "trebuie să demonstreze că-și poate apăra primul ministru din Hessa, știind că "riscul de a pierde puterea este mult mai mare pentru CDU în Hesse decât era pentru CSU în Bavaria.

În Franța, Le Monde privește către viitorul congres al CDU care va avea loc pe 7 și 8 decembrie la Hamburg. Pentru moment, nimic nu pare să o împiedice pe Merkel să fie realeasă în fruntea partidului pe care îl conduce de optsprezece ani. Dar - și acesta este primul epidsod de acest gen – au apărut deja trei contracandidați: un antreprenor din Hesse, un profesor de drept public din Bonn și un student în drept din Berlin. Se vor lansa și alții, cu o mai mare pondere politică. Nici unul dintre cunoscătorii CDU nu riscă o predicție, un semn al marii incertitudini politice din Germania.

Ar putea fi momentul ca Angela Merkel să plece”, spune, pentru CNN, unul dintre biografii cancelarei, profesor de științe politice la Universitatea Coventry din Marea Britanie. Pentru el, Angela Merkel a devenit parte a problemei:

”Există acum alternative credibile la Merkel - politicieni care se pot adresa cu succes centrului politic. Dacă CDU va pierde următoarele alegeri de stat în Hesse în două săptămâni, Merkel ar putea decide să renunțe în favoarea lui Daniel Günther, șeful guvernului din Schleswig-Holstein la Conferința partidului CDU din decembrie.

Se spune că toate carierele politice se încheie cu eșec. În cazul lui Merkel, este probabil să se încheie cu un capriciu. E timpul să spunem Auf Wiedersehen, Angela?”

 

Privim și către Brexit, care pare să fi ajuns în punctul mort. Acesta este titlul propus de revista franceză Le Mouvel Observateur:

Discuțiile de ultimă oră care au avut loc duminică la Bruxelles nu au fost suficiente pentru a debloca situația. În timp ce un summit european pe această temă va începe miercuri, 17 octombrie, discuțiile privind plecarea britanicilor din Uniunea Europeană se împiedică încă de soarta graniței irlandeze. Și aceasta, cu mai puțin de șase luni până la data planificată a divorțului, 29 martie 2019”.

Politico remarcă la rândul său că nu există nici o înțelegere pentru a salva discuțiile despre Brexit:

Următoarea încercare de a ieși din impas ar putea veni la întâlnirea de miercuri dintre Theresa May și liderii europeni.
Însă lucrurile ar putea merge pe o pantă îngrijorătoare. Mulți experți consideră că un Brexit fără acord ar rezulta cel mai probabil nu din cauză că o parte alege în mod conștient să pună capăt negocierilor, ci mai degrabă poate fi un rezultat accidental al unor lanțuri de evenimente neprevăzute și prost gestionate
”.

Și iată că în acest context apare o altă sintagmă, ”Brino”, după cum aflăm din ziarul belgian Le Soir.

Ziarul crede că părțile ar putea ajunge la un acord cât mai vag posibil și în care toată lumea poate găsi ceea ce caută. Mai degrabă decât un Brexit ar fi un "Brino", un "Brexit doar cu numele", după cum a scris recent un cronicar din Londra. În acest fel, discuțiile s-ar putea întinde și pe durata celor doi ani de tranziție deja preconizați și probabil chiar mult timp după aceea ".

 

Încheiem cu comentarii privind urmările crizei dintre Statele Unite și Arabia saudită, care s-ar putea solda și cu creșterea prețului petrolului.

Creșterea prețurilor la benzină cu aproximativ trei săptămâni înainte de alegerile intermediare din SUA este ultimul lucru pe care și l-ar dori Donald Trump, comentează Bloomberg. În abordarea sa tranzacționistă,  Trump probabil consideră că Arabia Saudită îi datorează ceva pentru ieșirea din acordul nuclear cu Iranul, rivalul Arabiei Saudite.

Iar Washington Post vorbește despre confruntarea a doi prinți: Jared Kushner, ginerele lui Trump și moștenitorul tronului saudit

Ginerele președintelui a cultivat cu atenție un parteneriat strâns cu prințul Mohammed bin Salman.

Dar alianța dintre SUA și Arabia Saudită - și relația dintre Kushner și Mohamed - este acum pusă în pericol de dispariția inexplicabilă și de uciderea îngrozitoare a jurnalistului saudit care locuia în Statele Unite și care scria comentarii pentru The Washington Post.

Revista presei internaționale din 16 octombrie 2018