Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sunt românii pregătiți pentru a deține frâiele Uniunii Europene? (Libération, New York Times)

dancila_ue.jpg

Viorica Dăncilă și Tudorel Toader în Parlamentul European
Image source: 
gov.ro

Presa internațională începe să se raporteze critic față de România și să se întrebe chiar dacă Bucureștiul este pregătit pentru a deține conducerea rotativă a Uniunii Europene. Într-o corespondență de la București, ziarul francez Libération vorbește despre ”mâini murdare și braț de fier”:

”Partidul social-democrat de guvernământ este angajat într-o luptă nemiloasă împotriva societății civile, care se pronunță împotriva corupției. Un climat de criză care poate duce la creșterea sentimentelor anti-europene.

În august, în București circa 120.000 de persoane au demonstrat împotriva guvernului pentru a susține lupta împotriva corupției. S-au confruntat cu gaze lacrimogene și violențe din partea poliției.

De la demiterea procurorului șef al Anticorupției, Laura Kovesi, în luna iulie, DNA este blocată din lipsa unui nou șef. Pentru a asigura controlul asupra procurorilor DNA, partidul de guvernământ a hotărât că o mare parte dintre ei ar trebui să își părăsească posturile, urmând a fi înlocuiți de colegi mai docili, este de părere Libération.

Astăzi, împotriva procurorului general Augustin Lazăr, critic fervent al guvernului, a fost demarată o procedură de destituire.

Două tabere se confruntă: pe de o parte, activiștii pentru care modificările inițiate de guvern au ca scop doar protejarea liderilor din partid, precum Liviu Dragnea. Pe de altă parte, majoritatea guvernamentală care pretinde legitimitatea urnelor  și respinge tot ce nu vine de la acestea, chiar și pe liderii europeni. Lipsa dialogului dintre cele două tabere a creat o situație ireconciliabilă și explozivă în țară.

În țară se constată o schimbare îngrijorătoare deoarece integrarea României în UE a fost mult timp o poveste de succes.

Cei mai pro-europeni din est, cu cea de-a doua cea mai mare creștere economică din Europa (după Irlanda), 6,9% în 2017, cu o ocupare aproape integrală a forței de muncă, românii chiar au fost un exemplu. Dar de vreo doi ani încoace, UE a devenit țapul ispășitor pentru paralizia și incapacitatea politicienilor de a realiza proiecte coerente. Treptat, România o ia pe urmele Ungariei vecine”, este constatarea ziarului francez.

 

Un semnal îngrijorător și în New York Times: Oficialii europeni se tem că președinția UE reprezintă prea mult pentru România.

Ziarul preia o corespondență The Associated Press potrivit căreia un înalt oficial din Uniunea Europeană și-a exprimat, vineri, temerile că României îi va fi greu să gestioneze președinția UE anul viitor, date fiind problemele interne, în special legate de corupție.

Sistemul de justiție al țării este supus unei monitorizări speciale din partea UE din cauza corupției în creștere.

Comisarul UE pentru justiție, Vera Jourova, a declarat vineri că "independența sistemului judiciar al României și capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupției sunt de o importanță capitală pentru noi".

Ea a menționat că președinția UE "este o materie foarte solicitantă" și că "situația justiției din Româna este un factor care complică lucrurile și produce îngrijorare".

Este un fapt rar ca oficialii europeni de rang înalt să-și exprime în mod public îndoielile cu privire la o viitoare președinție, precizează corespondentul AP.

Guvernul de stânga al României s-a angajat într-o revizuire a legilor justiției încă de când a ajuns la putere în 2016, declanșând proteste și critici din partea UE, a Statelor Unite și a altor state, care se tem că se va renunța la eforturile de combatere a corupției la nivel înalt, scrie AP, care la rându-i reamintește de procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr.

 

Alegerile din landul Hessa s-au soldat cu pierderi grele pentru partidul cancelarului german Angela Merkel şi partenerul său de coaliţie social-democrat. Uniunea Creştin-Democrată se clasează, totuși, pe primul loc, obţinând circa 29 % din voturi, conform exit-poll-urilor. Dar  a pierdut peste 10% faţă de scrutinul precedent din 2013. În aceste condiții, comentatorii se întreabă cât va mai supraviețui marea coaliție de la Berlin. 

După cum titrează The Times, Verzii dansează în lumina reflectoarelor în timp  ce Angela Merkel se împiedică din nou.

Partidul lui Merkel își pierde sprijinul, iar partenerii săi regionali pot da o lovitură care să o îndepărteze de la putere.

Potrivit Wall Street Journal, alegătorii germani au luat în vizor Coaliția lui Merkel. Rezultatul: Un alt regres.

Rezultatele sunt susceptibile de a da apă la moară rivalilor D-nei Merkel din cadrul partidului său și de a crește presiunea pentru a o înlocui din funcția de președintă, la conferința partidului din decembrie.

 

Merkel-umilință, titrează cotidianul britanic Daily Express, care constată hemoragia electorală a CDU în alegerile din Hessa, în timp ce opoziția a marcat câștiguri uriașe.

Conservatorii Angelei Merkel și aliații lor din coaliție au suferit pierderi umilitoare, în timp ce guvernul se află în pragul colapsului.

Și Financial Times vorbește despre o umilință suportată de partidul Angelei Merkel. Regresul  din Hessa ar putea destabiliza "marea coaliție" cu social-democrații din Berlin

Mulți membri de rang înalt ai SPD susțin că singura modalitate prin care partidul poate evita pierderile suplimentare este tocmai distanțarea de doamna Merkel.

Pentru Le Figaro, Merkel e cu spatele la zid. Viitorul ne va spune dacă viitorul Angelei Merkel s-a jucat parțial în Hesse, la alegerile regionale. Duminică, alegătorii acestui mic land, de 4,4 milioane de locuitori din inima Germaniei, bazat pe dinamismul economic al orașului Frankfurt, au dat un avertisment la adresa cancelarei, la două săptămâni după un alt semnal de alertă în Bavaria împotriva CSU. Dar de data aceasta, CDU, partidul Angelei Merkel, a fost direct vizat, comentează ziarul francez.

Revista presei internaționale din 29 octombrie 2018