Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Asia Bibi, sora noastră" (Le Figaro)

asia_bibi.jpg

”Asia Bibi a devenit simbolul curajului și libertății de conștiință în fața arbitrariului fanatismului coranic...”, scrie Le Figaro
Image source: 
France24

Acesta este titlul editorialului din ziarul Le Figaro, consacrat femeii din Pakistan achitată după ce i se ceruse inițial condamnarea la moarte pentru blasfemie:

”În noaptea lumii, această veste strălucește ca o stea. Asia Bibi, era urrmărită penal pentru blasfemie - ar fi spus că Mohamed nu ar vedea o pângărire în faptul că un creștin împarte apa dintr-un puț cu un musulman. De opt ani, ea a devenit simbolul curajului și libertății de conștiință în fața arbitrariului fanatismului coranic.

De ieri, străzile din Pakistan sunt inundate de mii și mii de islamiști care-și strigă furia, amenințând judecătorii, în timp ce imamul Moscheii Roșii din Islamabad a denunțat o „decizie extrem de nedreaptă, crudă și complet detestabilă împotriva Sharia“. Este o realitate că, odată liberă, Asia Bibi nu poate trăi în Pakistan și ar fi o onoare pentru Franța să o primească pe ea și pe familia ei.

Un pahar de apă a provocat o tornadă de ură: aceasta este realitatea nefericită dezvăluită de soarta Asiei Bibi. Ea este unul dintre cei 150 de milioane de creștini din lume persecutați pentru credința lor. Precum copiii din Mosul  dinamitați pe mormântul lui Ioan sau prizonierii din Libia vânduți ca sclavi , cu toții formează procesiunea lungă a martirilor anonimi.

"În celula mea fără ferestre, zilele și nopțile sunt identice, dar dacă trăiesc în continuare, este mulțumită tuturor", a scris Asia Bibi în decembrie 2014, cu doar câteva zile înainte de Crăciun. Mesajul ei a fost publicat în Le Figaro. Era o dovadă poetică a legăturii invizibile dintre oameni. Cei care cred în Rai numesc aceasta forța rugăciunii, alții dau acestui mister numele frumos al solidarității”, scrie Le Figaro.

 

Serviciile de informații daneze acuză Iranul că intenționează să efectueze atacuri împotriva presupușilor membri ai unei organizații separatiste iraniene. O mare operațiune polițienească a avut loc în septembrie pentru a contracara atacul. Comentatorii se întreabă care ar trebui să fie răspunsul european.

După cum notează Le Monde, în Danemarca, zvonurile despre implicarea Teheranului s-au vehiculat încă din 28 septembrie când o incredibilă operațiune polițienească a  paralizat o mare parte a țării, timp de câteva ore.

Marți, șeful serviciului de informații daneze, a confirmat faptul că operațiunea a fost destinată să prevină o tentativă de asasinat împotriva a trei iranieni cu domiciliul în Ringsted, un oraș de 30.000 de locuitori, la 60 de kilometri de Copenhaga.

Tăcerea forțelor de securitate nu a reușit să prevină speculațiile . Mișcarea Arabă pentru lupta de eliberare din Ahvaz a publicat pe internet o declarație mulțumind autorităților daneze - și olandeze – pentru a fi împiedicat un atac împotriva militanților săi.

În Danemarca, publicația Jyllands-Posten, citată de Eurotopics, atrage atenția asupra pericolului importulul conflictelor externe.

"Danemarca a oferit întotdeauna protecție grupurilor de opoziție - un semn al democrației noastre libere și o piatră de temelie a sistemului internațional de azil. ... Dar se pare că ne-a făcut și vulnerabili. Odată cu deschiderea frontierelor, suntem forțați să ne confruntăm cu conflictele "îndepărtate" care s-au apropiat brusc de noi, deși nu avem de-a face cu ele ... Lumea liberă trebuie să-și dubleze vigilența".

În Elveția, NEUE ZÜRCHER ZEITUNG observă că nu doar  Arabia are un monopol asupra terorismului de stat:

"Regatul Saudit și Republica Islamică se luptă și pentru influențarea pozitivă a opiniei publice mondiale. Când lucrurile merg prost pentru regimul iranian - atunci Arabia Saudită se prezintă pe sine drept un refugiu de calm și stabilitate. Când Arabia Saudită  merge rău - așa cum a fost cazul cu asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în prezent - Iranul vede cum îi crește cota. Am uitat temporar faptul că de zeci de ani, Iranul însuși a suprimat violent orice formă opoziție, practicând răpiri și crime în străinătate".

 

România se numără printre țările cu cea mai mică influență și relevanță în UE, arată un studiu al unui important think Thank european. Dar cum văd rezultatele vecinii bulgari?

După cum spune Agenția Novinite, Bulgaria nu este un partener dorit în cadrul UE, și cooperează practic numai cu România. Altfel, Sofia nu participă la niciun grup informal de țări cu interese comune.

România și numai România – este constatarea pe care o regăsim în articol.

6% dintre profesioniștii români au menționat că guvernul lor va contacta Sofia pentru problemele europene; același lucru este valabil pentru 2% dintre austrieci, 1% dintre maghiari și 1% suedezi. Bulgaria plasează Germania și Franța drept cei mai importanți parteneri, urmați de Austria, România și Grecia.

 În ceea ce privește țările care au interese comune pe termen lung, Bulgaria menționează că 12% dintre respondenți au indicat ... România, 6% Croația și 4% Grecia și Ungaria.

Revista presei internaționale din 2 noiembrie 2018
546