Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lucrurile pot deveni urâte pentru Donald Trump (ABC News)

trump.jpg

Image source: 
Reuters via France24

Presa din Statele Unite a reacționat rapid după primele rezultate ale alegerilor parțiale americane și primele comentarii au apărut deja.

Lucrurile ar putea deveni urâte pentru Donald Trump după victoria democraților în Camera Reprezentanților – este titlul unei analize de pe pagina rețelei de televiziune ABC News:

Este greu de anticipat cum, după o campanie electorală atât de dură, ambele părți se vor putea întâlni pentru a cădea de acord asupra unor chestiuni legislative. Este greu să vedem unde vor putea găsi un teren comun.

În ultimele zile, Trump i-a acuzat pe democrați că sunt "socialiști radicali care doresc să modeleze economia Americii după cea a Venezuelei".

Trump și democrații au idei extrem de diferite în domenii-cheie precum asistența medicală sau imigrația.

De asemenea, democrații plănuiesc să preseze pentru măsuri anti-corupție, să consolideze legile privind etica, protecția drepturilor electorale și să combată abuzurile legate de finanțarea campaniilor.

De asemenea, ei au amenințat că se vor ocupa îndeaproape de declarațiile fiscale ale domnului Trump, scrie ABC News.

”Conservatorii se întreabă acum dacă un Trump pregătit să tranzacționeze nu i-ar lăsa cu ochii în soare”, titrează Washington Post

Conservatorii care au învățat să-l iubească pe președintele Trump, ar putea ieși din aceste alegeri într-un soi de anxietate. Trump i-ar putea pur și simplu abandona  pentru a putea negocia cu democrații.

La orizont există o mulțime de chestiuni fierbinți pentru conservatori, dar care s-ar putea dovedi zone tentante de compromis pentru faimosul spirit tranzacționist al lui Trump, în timp ce acesta va încerca să-și consolideze președinția înainte de alegerile din 2020.

CNN observă că victoria democraților în Camera Reprezentanților este foarte importantă pentru ancheta procurorului Robert Mueller.

Mișcarea seismică de marți îi oferă o protecție crucială, deși imperfectă, lui Mueller împotriva forțelor politice care ar putea încerca să-l suprime sau să înăbușe investigația sa care se apropie de final.

Felicitări, democrați! Acum, atenție la pași!” , titrează Bloomberg. ”Controlul Camerei înseamnă investigații foarte necesare  asupra lui Donald Trump. Asigurați-vă că sunt serioase și corecte”.

The Hill îl citează pe fiul președintelui, Eric Trump: ”Obama are o problemă personală cu tatăl meu”-  a declarat el pentru Fox News în timpul serii de alegeri. "El își arogă multe realizări ale tatălui meu."- a afirmat acesta.

Obama a declarat că el este responsabil pentru actualul boom economic, care a început sub președinția sa.

The Atlantic observă că europenii sunt obsedați de alegerile americane de la mijlocul mandatului.

De altfel, ei au fost foarte atenți la Donald Trump cu mult timp înainte de această perioadă electorală, într-un efort continuu de a analiza comportamentul acestui președinte. Aliații Americii, cum ar fi Regatul Unit, Franța și Germania se tem că următorii doi ani ai președinției Trump ar putea genera o ruptură și mai mare în relațiile transatlantice.
 

Europa Centrală și de Est a încetat să mai fie un bloc compact în cadrul Uniunii Europene – iată constatarea unei analize realizate de publicația europeană Politico:

Uitați de ideea mult vânturată a unei diviziuni Est-Vest în Europa. Noua diviziune se găsește chiar în Europa de Est. Toți membrii foști comunisti ai clubului UE - de la Marea Baltica și până la România și Bulgaria – au abordări diferite în  marile probleme, cum ar fi statul de drept sau apărarea.

De altfel, publicația constată că Grupul Vișegrad, cunoscut și ca V4, devine tot mai mult un V2.

Varșovia și Budapesta au format un grup de susținere reciprocă –în sensul de a uza de veto față de orice încercare de a suspenda drepturile de vot ale celuilalt în cadrul procedurii legate de Articolul 7. Praga și Bratislava, ceilalți membri ai V4, se abțin și, în schimb, cer discuții pentru a rezolva disputele cu Bruxelles-ul.

Pentru Slovacia, o astfel de poziție este o șansă de a-și restabili reputația de țară din Grupul Visegrad cea mai prietenoasă cu UE – o reputație afectată de uciderea jurnalistului Ján Kuciak, care investiga posibile legături între un clan mafiot italian și politicienii slovaci care ar fi folosit abuziv fonduri europene.

În mod similar, guvernul ceh, deși împărtășește o poziția critică a Varșoviei și Budapestei asupra cotelor de refugiați impuse de UE, declară că nu a decis dacă va vota sau nu sancțiunile împotriva oricărei țări.

Statele din regiune sunt extrem de dependente de fondurile UE și
există multe nemulțumiri față de planurile Comisiei Europene de reducere a fondurilor de coeziune  în bugetul 2021-2027.

Polonia și Ungaria, de exemplu, se confruntă cu o reducere a finanțării cu aproape un sfert.

Dar absența unității politice face ca regiunea să se facă  mai greu auzită. De fapt, nu mai există un "grup" al Europei Centrale și de Est în cadrul negocierilor privind bugetul.

Bulgaria și România ar vrea o înțelegere pe buget înainte de alegerile pentru Parlamentul European. Ungaria și Polonia ar prefera un acord în cadrul viitoarei Comisii și a viitorului Parlament  - considerând că aceasta le-ar putea ajuta să obțină o  negociere mai bună.

Revista presei internaționale din 7 noiembrie 2018