Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Angela Merkel trebuie să plece cu totul (Der Spiegel)

merkel.jpg

Image source: 
pixabay.com

Nu s-au încheiat ecourile demisiei parțiale a Angelei Merkel. Un amplu documentar din revista Der Spiegel invocă necesitatea unei ieșiri complete din scenă:

”Pentru cea mai importantă funcție politică din Germania, este deosebit de important ca și plecările să aibă succes. În cazul lui Merkel, nu a fost așa. Nu a reușit să demonstreze o măreție adevărată.

Când a decis să candideze pentru un mandat de cancelar în 2017, ea părea deja obosită, dar suporterii ei sperau că ar putea fi o contrapondere a lui Donald Trump și, în consecință, liderul democrației liberale din întreaga lume.

Ei mai sperau că, împreună cu președintele francez Emmanuel Macron, ar putea scoate Europa din starea de osificare. În cele din urmă nu a reușit.

Cea mai mare faptă rămâne politica umanitară față de refugiați la sfârșitul verii lui 2015. Și cel mai mare eșec al acesteia rămâne faptul că ea nu a pregătit corect această politică, deși știa de foarte mult timp că vor veni mulți refugiați.

Apoi a pierdut controlul - și, așa cum se întâmplă adesea cu ea, nu și-a explicat politica. Stilul ei a fost caracterizat de dorința de a adormi oamenii în impasibilitate, mai degrabă decât de a încuraja o dezbatere.

Acesta este cel mai mare păcat pe care l-a comis împotriva culturii politice. Când se va încheia anul acesta, Merkel va fi un cancelar slab, atât pe plan intern, cât și pe plan internațional. Și de ce ar trebui ca lucrurile să fie mai bune după aceea?

Merkel însăși a anunțat că nu va candida pentru realegere în 2021. Nu este liderul viitorului. Toată lumea a început să privească spre epoca post-Merkel, iar perioadele de tranziție nu sunt aproape niciodată constructive, pentru că luptele pentru putere domină totul.

Fără fotoliul de partid, va fi chiar mai slabă ca și cancelar. Va trebui să se înțeleagă cu noul președinte al partidului, ceea ce va fi cu siguranță complicat și va consuma cantități considerabile de energie.

Țara este acum prioritatea, nu ea. Și nu mai există nici un motiv ca ea să rămână. În ciuda a tot ce a făcut pentru Germania, țara nu mai are nevoie de ea.

Alegeri cât mai rapide, fără Merkel, ar oferi o oportunitate pentru un adevărat început. Existența unui cancelar veteran poate presupune adesea că alții nu sunt încă pregătiți să-i succeadă, că nu sunt  pentru moment capabili  Dar atunci când Merkel a intrat pentru prima oară în Cancelarie, mulți au crezut că nici ea nu este pregătită. Anii care au urmat, au dovedit că ei se înșelau. Acum, ea ar trebui să-și amintească de asta și să recurgă la o ieșire demnă. Și pentru asta, trebuie să meargă până la capăt”.

 

Și de la Germania trecem la noua Americă a lui Trump. Cum va arăta ea după alegerile de săptămâna trecută?

Newsweek nu-și face mari iluzii: ”Poporul american va fi supus mai multor minciuni și accese de ură ale lui Trump. E de așteptat ca Trump să facă din Camera democrată țapul ispășitor pentru orice lucru care nu merge bine. Vom rămâne profund divizați.

Cel mai îngrijorător, America nu va răspunde la amenințările reale care continuă să crească, și pe care Trump și factorii lui de decizie le-au înrăutățit - schimbările climatice; suprimarea voturilor și intruziunile străine în alegerile noastre; cel mai scump și mai puțin eficient sistem de sănătate din lume; și, nu în ultimul rând, creșterea inegalităților în ceea ce privește veniturile, bogăția și puterea politică.

Provocarea mai dificilă va fi inversarea tendințelor pentru care Trump și republicanii au câștigat puterea în primul rând. Unii acuză rasismul și nativismul.

Dar aceste toxine au otrăvit America de la fondarea ei. Nouă a fost interacțiunea cu zecile de milioane de americani din clasa muncitoare, majoritatea albi și fără studii de colegiu. Ei erau cândva baza Partidului Democrat, mulți dintre aceștia fiind membri ai sindicatelor. Dar stagnarea economică a generat tot felul de frustrări pe care demagogii de-a lungul istoriei, le-au răsturnat în "furie".

 

Iar în Franța, Le Point observă un  joc  periculos care se reactivează în Statele Unite – secesiunea:

”Să ne amintim, chiar înainte de alegerea lui Trump, omul de afaceri din Silicon Valley, Shervin Pishevar, investitor în Uber și Airbnb, și-a anunțat intenția de a finanța o "campanie legitimă" care să  permită statului California, un stat progresist și verde, să devină o națiune, în caz că Trump avea să câștige.

Alții discutaseră anterior despre secesiunea statului lor, cum ar fi fostul guvernator din Texas, Rick Perry, în 2009 sau profesorul de economie Thomas Naylor care a lansat ideea unei a doua republici în Vermont.

În ediția din 9 martie, 2017, revista „The New Republic“, a propus chiar un așa-numit „Bluexit“, „o propunere modestă pentru a separa statele albastre (democrate) și state roșii (republicane). Sub forma unei scrisori adresate statelor care au votat cu Trump, un "patriot al statelor albastre" a declarat: "Noi renunțăm. Ai câștigat ... Vom fi în Statele Unite, cel puțin pe hârtie. Dar vom întoarce spatele guvernului federal în orice mod posibil. Vom face din America noastră albastră un incubator al progresmului, un laborator de venituri garantate, de universități publice. Separarea noastră este inevitabilă. " Cu aceste alegeri și cu Congresul divizat pe care le-au produs, secesiunea virtuală a Statelor Unite între Trumpistan și Clintonésia pare ancorată în instituții”.

Revista presei internaționale din 12 noiembrie 2018
504