Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Este România pregătită pentru președinția UE?

steaguri_ro_ue.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Guvernul român și majoritatea parlamentară au fost ieri țintele criticilor Parlamentului European cât și Comisiei Europene. Presa internațională comentează situația, mai ales în contextul apropiatei preluări de către București a președinției Uniunii Europene.

Bruxelles atacă România pe tema corupției înainte de accederea la conducerea UE”, titrează Financial Times.

Politica în România a devenit din ce în ce mai turbulentă, cu o luptă continuă dusă de susținătorii șefului social-democrat, Liviu Dragnea, împotriva acuzațiilor de corupție. Dl. Dragnea este considerat cel mai puternic politician al țării, dar nu i se permite să dețină funcția de prim-ministru din cauza unei condamnări pentru fraudă electorală”.

Publicația europeană Politico notează la rândul ei că atitudinea critică din partea UE a venit în contextul volatilității politice din ce în ce mai mari în România:

Luni, președintele Klaus Iohannis, fost lider al Partidului Național Liberal, a declarat că guvernul social-democrat nu este pregătit să preia președinția rotativă a Consiliului UE, care începe la 1 ianuarie.

La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul afacerilor europene, Victor Negrescu, fost deputat european, a demisionat în mod neașteptat și din motive care rămân neclare.

În timpul primului exercițiu ca președinte al Consiliului, Bucureștiul trebuie să medieze încheierea unor înțelegeri cu privire la o serie de chestiuni politice cheie înainte de alegerile pentru Parlamentul European din luna mai. De asemenea, va prezida plecarea Regatului Unit din UE.

Criticii acuză guvernul român că încearcă să impună schimbări legislative care slăbesc independența sistemului judiciar și ajută politicienii acuzați de corupție. Mișcările guvernului au declanșat proteste masive în toată țara, o demonstrație în luna august încheindu-se cu o intervenție violentă a poliției, considerată în general disproporționată.

Premierul Viorica Dăncilă a avut parte de o primire glacială în Parlamentul European la Strasbourg luna trecută, când s-a ciocnit cu vicepreședintele Comisiei, Frans cu Timmermans în legătură cu statul de drept din România. Dăncilă a spus apoi că rapoartele de monitorizare ale Comisiei nu oferă o imagine completă asupra evoluțiilor din România”, scrie Politico.

Irish Times constată la rândul său că liderii români se ciocnesc pe tema capacității țării de a deține președinția UE din ianuarie:

Președintele Klaus Iohannis a susținut că  guvernul "a sărit de pe șine" în timp ce încearcă să impulsioneze reforme juridice controversate.

Preocuparea s-a intensificat odată cu demisia bruscă a ministrului afacerilor europene, Victor Negrescu, la sfârșitul săptămânii, după o reuniune guvernamentală tensionată despre pregătirile pentru mandatul de șase luni, care va fi dominat de plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Președintele Iohannis și-a îndreptat tirul asupra premierei Dancilă și asupra șefului PSD, Liviu Dragnea, care conduce guvernul din spatele scenei, deoarece o condamnare îl împiedică să dețină funcția.

Dl. Dragnea l-a acuzat pe domnul Iohannis că este "iresponsabil" și "obsedat" de atacarea guvernului.

UE se teme că modificările legilor justiției din România seamănă cu mișcările guvernelor populiste din Ungaria și Polonia pentru a slăbi statul de drept”, scrie ziarul irlandez.

Le Figaro vorbește despre ”Mersul înapoi al României” în lupta împotriva corupției, care reprezintă o preocupare deosebită a Comisiei Europene:

După Polonia și Ungaria, și din aceleași motive, România este, oficial, în vizorul Bruxelles-ului. Parlamentul de la Strasbourg a votat marți o rezoluție, în care s-a declarat „foarte îngrijorat de revizuirea legislației care reglementează sistemul judiciar și sistemul penal român“, care „subminează structural independența sistemului judiciar și capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupției, slăbind statul de drept.

Comisia Europeană, care supraveghează, prin intermediul "Mecanismului de control și verificare", stabilitatea statului de drept în România de la aderarea țării la UE în 2007, a fost mai precisă. Prin intermediul vicepreședintelui său, Frans Timmermans, ea a acuzat pașii înapoi ai României în lupta împotriva corupției, după câțiva ani de eforturi constructive. Tonul este măsurat, totuși ...

Ouest France se întreabă: ”Va fi România pregătită pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie?

Social-democrații, la putere în România, au numit marți un nou ministru pentru afaceri europene, care va trebui să convingă Bruxelles că țara este pregătită să-și asume președinția.

Numirea lui George Ciamba vine în contextul votului de marți al Parlamentului European pentru o rezoluție foarte critică privind statul de drept în România. În aceeași zi, Comisia Europeană a publicat un raport privind reforma sistemului judiciar, în care a  criticat majoritatea parlamentară de stânga din această țară.

Pagina televiziunii francofone belgiene RTBF notează că guvernul social-democrat român este supus criticilor pentru reforma justiției, care a dus la adoptarea mai multor legi în ultimele luni. Criticile vin atât din partea Comisiei Europene, care a amenințat cu sancțiuni, cât și a Consiliului Europei, organism pan-european pentru apărarea drepturilor omului.

În ianuarie 2017, România a fost zguduită de demonstrații fără precedent de la prăbușirea regimului comunist în 1989.

 
Revista presei internaționale din 14 noiembrie 2018