Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: Un acord prost, dar mai bun decât nimic

theresa_may.jpg

Theresa May la sfârșitul conferinței de presă de joi, 15 noiembrie, de la Londra
Image source: 
Matt Dunham/Pool via Reuters

Guvernul de la Londra a acceptat, în cele din urmă, controversatul acord pentru Brexit, chiar cu prețul plecării unor membri ai cabinetului. Însă incertitudinea persistă, cred comentatorii.

Pentru Wall Street Journal este vorba despre ”Cel mai bun acord prost pe tema Brexit-ului. Acordul dnei May e groaznic dar este singurul

Conservatorii susţinători ai Brexit-ului au dreptate să spună că acordul e prost - "chestii de vasalitate", potrivit declaraţiilor lui Boris Johnson, un susţinător al Brexit-ului mereu "colorat" în expresii. El limitează capacitatea Marii Britanii de a negocia propriile sale acorduri comerciale dacă nu negociază mai întâi un nou acord comercial cu Bruxelles-ul, scrie Wall Street Journal, citat de Rador și Hotnews.

Dar este cea mai bună şi, până acum, singura soluţie pusă pe masă. Reinstituirea unei frontiere dure cu Irlanda de Nord, care ar fi necesară în lipsa unui acord de retragere, ar prejudicia angajamentele Marii Britanii în conformitate cu Acordul de pace din Vinerea Mare, datând din 1998, şi ar risca să reaprindă disputele interconfesionale.

Acordul reprezintă ”Primul pas spre un viitor incert”, notează Deutsche Welle: Guvernul conservator minoritar de la Londra va avea nevoie acum de şi mai multă putere şi curaj pentru a trece înţelegerea prin Camera Comunelor, a cărei atitudine critică este bine cunoscută. Abia după ce Parlamentul va vota înţelegerea şi alte câteva legi adiacente, acordul de Brexit va putea intra în vigoare. Iar astăzi nu e deloc clar că acest demers va reuşi.

Întreaga încleştare în jurul acordului de despărţire demonstrează că, în urma Brexitului, nu-i va fi mai bine nimănui. Nici UE, nici Marii Britanii. În continuare este un mister unde ar putea fi avantajele politice sau economice pentru Regatul Unit. Brexit rămâne o greşeală, chiar şi după izbânda de noaptea trecută. 

În timp ce ziarul austriac Kurier, consideră că Brexitul este dat, deși majoritatea cetățenilor britanici doresc acum să rămână în UE:

"David Cameron a convocat referendumul pentru Brexit, deși nu era nevoie de acest lucru. Iar spaima s-a încetățenit adânc după ce voturile au fost numărate. Singurul motiv pentru acest rezultat a fost, mai presus de toate, că tinerii nu au crezut că acest lucru se poate întâmpla și, în consecință, nu au votat. Acum, tot mai mulți tineri ating vârsta de vot și se tem de un viitor în afara Europei. Dar nimeni nu vrea să mai asculte. În ciuda faptului că particula "demo" din cuvântul "democrație" înseamnă într-adevăr "poporul". Desigur, dacă Theresa May ar permite un alt vot, indiferent de motiv, ar muri politic. Asta e realpolitik – și așa cum se întâmplă adesea, are prea puțin de-a face cu realitatea”.

După cum arată o selecție Rador, preluată de Hotnews.ro acordul  pare nesatisfăcător atât pentru "Brexiteri" - cei pro-Brexit - cât şi pentru "Remaineri" - opozanţii.

"Un cabinet divizat, un partid divizat şi o naţiune divizată", titrează The Guardian, cotidian care s-a opus totdeauna Brexit-ului.

"Vor fi zile grele". Cotidianul conservator Daily Telegraph reia o declaraţie a Theresei May pe prima pagină.

"Suntem în ’Brexshit’". Tabloidul regretă un "Brexit moale".

"S-o susţinem pe May sau s-o dăm afară", rezumă cotidianul gratuit Métro.

Nu putem obține întotdeauna ceea ce vrem, se consolează The Daily Telegraph:

"E timpul să tragem o concluzie după acest proces lung, aparent fără sfârșit. Acordul Theresei May cu UE pare să ofere cel mai bun mod de a face divorțul. Nu putem obține întotdeauna ceea ce vrem. Aceasta nu este o recunoaștere a eșecului, este o acceptare a realității. ... Nu există nici un fel de afacere perfectă, pentru ambele părți..

Cele două alternative - Brexit "fără înțelegere" și un al doilea referendum - nu ar conduce decât la prejudicii economice și la un adevărat război civil politic".

Și, în final, o opinie din Le Figaro: Prim-ministrul May a alunecat de la postura unui avocat "dur al lui Brexitului" până la cel al unui divorț cât mai  lin posibil, cu un picior înăuntru și cu un picior în afară. Astfel, n-a făcut decât să crească neîncrederea.

Doi ani mai târziu, aterizarea este agitată. Dar liderul britanic nu trebuie blamat.  Dimpotrivă, această afacere pe termen lung, plină de idealuri și promisiuni, rămâne preferabilă în fața unei aruncări în golul de pe vârful stâncilor din Dover.

Revista presei internaționale de 16 noiembrie 2018
533