Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Theresa May luptă din greu să obțină sprijinul pentru Brexit

theresa.jpg

Image source: 
REUTERS/Maurizio Degl'Innocenti/Pool

Premierul britanic Theresa May luptă în continuare pentru a-şi convinge majoritatea de faptul că a obţinut cel mai bun acord de divorţ posibil cu Uniunea Europeană  și pregătește deja deja viitorul post-Brexit cu Bruxellesul, relatează AFP.

Şefa Guvernului urmează să participe miercuri seara la Bruxelles la o reuniune cu preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, pentru discuții ce vor viza ”relaţia viitoare” între Regatul Unit şi Cei 27, după perioada de tranziţie post-Brexit, care ar urma să se încheie în decembrie 2020.

Însă, pe plan intern, Theresa May încearcă în continuare să convingă formaţiunea nord-irlandeză DUP - aliata indispensabilă a partidului său Conservator - să susţină proiectul acordului Brexitului, atunci când textul va fi examinat în Legislativ, în decembrie.

Theresa May a publicat un editorial în cotidianul nord-irlandez Belfast Telegraph, în care laudă meritele textului, care ”garantează”, în opinia sa, ”statutul constituţional al Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit”.

”Acest acord stabileşte un echilibru şi pune Irlanda de Nord într-o poziţie fantastică în viitor”, scrie ea.

În Le Monde găsim însă un apel al fostului premier britanic Tony Blair :

"Să nu credeți că acest" acord va ține. Este dăunător pentru ambele părți. Nu este aprobat nici de parlamentul britanic, nici de poporul britanic, nici de mulți dintre cei care au rămas în guvernul Theresa May. De asemenea, pregătiți-vă pentru toate eventualitățile, chiar și pentru posibilitatea unui nou referendum. Nu, nu este prea târziu să ne întoarcem în fața impasului. ... Acum există mai mult sprijin pentru un nou referendum decât pentru orice alternativă. Le spun liderilor europeni: "Ajutați-ne să evităm o eroare care va întuneca nu numai soarta noastră, ci și pe a voastră", scrie Tony Blair în Le Monde.

Iar Foreign Policy se întreabă dacă nu cumva conservatorii o vor sacrifica  tocmai pe Theresa May pentru a supraviețui:

Primul ministru britanic se luptă pe mai multe fronturi pentru a salva Brexitul. Cea mai mare parte a partidului afirmă că o susține, dar perspectiva pierderii puterii în fața lui Jeremy Corbyn ar putea să-i motiveze pe conservatori să-și  schimbe conducătorul.

Tot despre Brexit și în Bloomberg:

Acordul prezintă un defect fatal: face din Marea Britanie un subordonat perpetuu.

În această etapă a negocierilor, ambele părți ar fi trebuit doar să declare că vor evita reapariția unei frontiere dure în Irlanda.

Pe cât de dificilă se dovedește a fi problema frontierei, pe atât de neclari sunt termenii relației pe termen lung. Nu a existat niciun motiv să suspectăm că Regatul Unit nu ar fi avut vreun moment interesul de a evita o graniță dură.

Mai mult decât atât, reținerea era necesară pentru o prioadă,  tocmai pentru că un acord de ieșire ar fi trebuit să fie la fel de ușor de acceptat pentru ambele părți – altfel, rezultatul ar fi fost, în final, de respingere.

Textul nu conține nimic din toate acestea și toate părțile implicate în acest joc de incompetență au eșuat. Britanicii, desigur. Dar și guvernul irlandez și negociatorii UE au eșuat, de asemenea. Parlamentul din Regatul Unit poate respinge această înțelegere sau poate reuși într-un fel să strângă voturile necesare. Nici un rezultat nu ar stabiliza relația UE-U.K. într-un mod care să răspundă la interesele Europei.

Dacă parlamentul britanic respinge înțelegerea, așa cum pare probabil și cum ar trebui cu siguranță, UE va suferi pagube colaterale grave din cauza problemelor Marii Britanii.

În Irlanda se va instala o nouă frontieră cu nordul, făcând de batjocură insistențele sale că nici un compromis cu privire la această chestiune nu va fi luat în considerare. Dacă, pe de altă parte, acordul trece, victoria se va transforma în cenușă în scurt timp.

UE va transforma un potențial prieten și partener (cea de-a cincea cea mai mare economie din lume și un aliat militar și strategic) într-un subordonat umilit, mereu gata de răzbunare. Această situație este sigur că se va termina prost - pentru ambele părți.”

 

Un moment delicat în relația dintre Macedonia și Ungaria. Guvernul de la Skpoje a cerut extrădarea din Ungaria a fostului premier Nikola Gruevski, condamnat pentru corupție.

Europalibera.org scrie că, pe pagina sa de Facebook, Gruevski, un politician pro-rus, a  comunicat că Ungaria a „răspuns pozitiv” solicitării sale de azil, deoarece, în opinia sa, în Macedonia este „supus persecuțiilor politice”. Guvernul de la Budapesta nu a confirmat aceasta informație.

În trecut, premierul Ungariei, Viktor Orban, l-a susținut pe Gruevski în activitatea sa politică și în alegerile municipale de anul trecut, care au fost câștigate însă de adversarii săi, social-democrați.

Reuters amintește că Primul Ministru Viktor Orban l-a sprijinit pe Gruevski, și el un politician de dreapta, în alegerile din 2017 și a felicitat eforturile partidului său de a opri migranții care treceau prin Balcani spre Europa de Vest.

Orban a afirmat că vede în cererea de azil a lui Gruevski "doar o problemă juridică" și care trebuie să fie tratată de autoritatea competentă.

Ministerul justiției din Macedonia a declarat că va trimite o cerere pentru extrădarea lui Gruevski la Budapesta.

Publicația ungară Magyar Idők a contactat Oficiul pentru imigrație și azil, dar nu a putut obține o confirmare privind accordarea azilului politic pentru fostul premier macedonean.

Oficiul pentru imigrare și azil a susținut că, potrivit  legilor actuale privind imigrația, aceste informații pot fi furnizate numai de Oficiul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați. Este însă bine cunoscut faptul că Gruevski a solicitat azil în Ungaria.

Ieri seara, ambasadorul Ungariei a fost convocat la Skopje în legătură cu cazul, mai scrie publicația ungară.

Revista presei internaționale din 21 noiembrie 2018
501