Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un punct de cotitură în mandatul lui Macron

macron.jpg

Image source: 
REUTERS/Ints Kalnins

Începem cu primele reacții după ce guvernul francez a acceptat un moratoriu asupra creșterii taxelor la combustibil, răspunzând astfel principalei revendicări a ”Vestelor galbene”

"Emmanuel Macron face un pas către protestatari prin înghețarea taxelor pe combustibil", titrează Times: „Acest răspuns este prima capitulare politică a dlui Macron, la optsprezece luni de la preluarea puterii. El a promis că nu se va lăsa influențat de demonstrații de stradă, dar a făcut la fel ca toți predecesorii săi. Și tocmai ezitările liderilor reprezintă unul dintre motivele caracterului nereformabil al Franței".

Dar, după cum constată The New York Times, "nu este clar dacă aceste anunțuri vor fi suficiente pentru a calma demonstrațiile. Este totuși o concesie majoră făcută de președintele Macron".

Vestele galbene denunță jumătățile de măsură ale guvernului”, transmite la rândul său Le Monde.

"Ne dau alune, ca la maimuțe. Nu trebuie să renunțăm”, spune pentru Le Monde o fabrică de piese auto care a fost închisă în 2006 după luni de greve.

În orice caz, nervozitatea manifestanților nu se potolește, constată și Le Figaro:

Nimic nu poate justifica violențele comise sâmbătă în mai multe orașe sau climatul de războiul civil care a domnit peste Paris. Polițiștii, care sunt acuzați de posibile erori tactice, au o bună justificare: nu ei sunt responsabili pentru declanșarea urii și a violenței. În pline turbulențe, ne-am aștepta totuși ca reprezentanții aleși ai națiunii să facă auzită vocea rațiunii ...”

A fost primul recul al lui Macron”, constată și cotidianul francez cu profil de afaceri Les Echos. ”Un adevărat moment de cotitură în mandatul său”.

 

De ce au votat andaluzii pentru extrema dreaptă, reprezentată de partidul Vox? Iată întrebarea la care încearcă să răspundă mai multe publicații europene, în cadrul unui grupaj realizat de Eurotopics. Aceasta după ce, pentru prima dată, această formațiune de inspirație franchistă a intrat în parlamentul regional.

Motivul este că partidele din stânga și-au dezamăgit alegătorii, crede ziarul austriac Der Standard:

"Mulți dintre cei care au rupt-o cu social-democrații au rămas acasă sau au mers cu Vox; valul de refugiați nu a jucat un rol major. Ceea ce s-a întâmplat în Andaluzia ține mai mult de un fenomen vizibil în SUA, unde elita democratică a dezamăgit atâția oameni încât mulți au votat pentru Trump. Spre deosebire de Vox, Podemos a pierdut legătura cu această nouă tendință".

Pentru corespondentul ziarului Frankfurter Rundschau, apariția Vox este o daună colaterală în urma procesului de independență a Cataloniei. ”Dreapta a reușit  să-i convingă pe mulți spanioli că a venit timpul pentru un partid naționalist. Acesta este sfârșitul excepției spaniole. Separatiștii au acum adversarul pe care îl evocaseră întotdeauna", notează ziarul german.

Pentru La Repubblica, votul este rezultatul dezamăgii generate de faptul că, ”de la guvernul de stânga și până la conservatorii lui Rajoy, toți sunt în același timp corupți. Dar asta este o poveste care sună la fel peste tot".

El País deplânge faptul că, nu cu mult timp înainte de cea de-a 40-a aniversare a primei constituții democratice a Spaniei, pe 6 decembrie, partidul de extremă dreapta a putut obține o astfel de victorie:

"Acest Vox este un partid antidemocratic.Totuși, în ciuda acestui fapt, partidele de centru-dreapta îi deschid porțile și, astfel, îi conferă legitimitate. ... Dar nu sunt primii care au făcut acest lucru: Partidul Socialist al lui Sánchez nu a ezitat să legitimeze separatismul catalan anticonstituțional, atunci când i-a acceptat voturile la moțiunea de neîncredere. Și toate acestea, în ajunul celei de-a 40-a aniversări a Constituției".

Revista presei internaționale din 5 decembrie 2018
588