Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ar trebui îngropată moștenirea lui Merkel?

merkel_cdu.jpg

Angela Merkel alături de posibila sa succesoare, Annegret Kramp-Karrenbauer (dreapta imaginii)
Image source: 
REUTERS/Axel Schmidt

Creștin-democrații germani vor alege la congresul de azi succesorul sau succesoarea Angelei Merkel. Miza dezbaterii depășește cu mult granițele Germaniei.

După cum scrie Politico, atunci când cei 1.000 de delegați ai Uniunii Creștin-Democrate se vor aduna vineri la centrul expozițional din Hamburg, ei nu vor alege doar un succesor al Angelei Merkel ca lider de partid. Dacă istoria le poate fi un ghid, ei vor selecta următorul cancelar al Germaniei și pe liderul de facto al Europei.

Decizia va avea urmări nu numai în Germania, ci și în Uniunea Europeană, în Alianța transatlantică și chiar mai departe, având în vedere poziția țării de ancoră economică a Europei, influența acesteia pe scena internațională și retragerea SUA din instituțiile multilaterale, sub președintele Donald Trump.

Financial Times vorbește despre modul în care potențialii lideri ai CDU vor orienta politica partidului:

Doamna Kramp-Karrenbauer este susținută de moderați, care doresc ca CDU să rămână un mare partid-umbrelă, de centru, care să fie la fel de atractiv pentru social-democrați și verzi, precum și pentru conservatorii puri. Suporterii lui Friedriech Merz și ai lui Jens Spahn doresc să accentueze rădăcinile conservatoire ale partidului, în parte pentru a-i aduce înapoi pe conservatorii nemulțumiți care au luat drumul Alternativei pentru Germania, de extremă dreapta și anti-imigrație”.

Însă New York Times atrage atenția că ”Spectrul politic al Germaniei este fragmentat, iar în alegerile recente conservatorii și-au pierdut din sprijin atât în beneficiul Alternativei pentru Germania, la extrema dreaptă, cât și pentru Verzi, dinspre stânga. Conservatorii, inclusiv partenerii lor bavarezi, au văzut popularitatea lor ajungând la doar 27% în ultimele sondaje, departe de cele 38% din primăvara anului 2017”.

Dar oare, este timpul să fie îngropată moștenirea lui Merkel? Iată întrebarea pe care o lansează The Atlantic.

Când creștin-democrații își vor alege noul șef de partid, ei trebuie să decidă dacă CDU nu trebuie cumva să se schimbe, după 18 ani de conducere a Angelei Merkel.

Dar, deși ar fi de preferat să se concentreze asupra reînnoirii politice, cei trei concurenți pentru funcția de vârf - fostul rival politic al lui Merkel, un succesor neoficial, și un tânăr membru ambițios al cabinetului său - sunt blocați între promisiunea schimbării și onorarea moștenirii lui Merkel. Dar miezul discuției este exact ceea ce Merkel a făcut în Germania.

A ajutat CDU să urce la noi înălțimi electorale, schimbându-și pozițiile acolo unde este necesar? Sau a diluat ea identitatea partidului, creând o deschidere pentru creșterea Alternativei pentru Germania, populistă de extrema-dreapta. Nu cumva a cufundat ea CDU în aceeași criză cu care se confruntă omologii săi din Europa?” - se întreabă revista americană.

 

Şefa operaţiunilor financiare ale companiei Huawei, a fost arestată în Canada și ar putea fi extrădată în SUA. Presa americană vorbește despre consecințele acestui eveniment.

National Public Radio din Statele Unite crede că episodul amenință să inflameze tensiunile dintre SUA și China

La doar câteva zile după ce președintele Trump a anunțat un "mare salt înainte" în relațiile dintre SUA și China, tensiunile dintre cele două mari puteri economice escaladează încă o dată.

Unii reprezentanți din comunitatea de afaceri din China cred că arestarea arată că administrația Trump a încetat să mai trateze China ca pe un caz special și că autoritățile se vor ocupa de acum de companiile chineze, așa cum se ocupă de companiile din S.U.A. care încalcă legea”.

Iar Washington Examiner vede în Arestarea șefei de la Huawei o mustrare răsunătoare la adresa lui Xi Jinping.

Rolul lui Huawei este acela de a funcționa în mod esențial ca o companie interfață a serviciilor de informații chinezești. În timp ce Huawei susține, în mod absurd, că este o entitate din sectorul privat care există pur și simplu pentru a vinde bunuri și servicii și a face profituri, realitatea este cu mult diferită.

De fapt, Huawei servește strategia economică a lui Xi de dominare a pieței și de ținere la respect a concurenților și operează ca o platformă pentru spionaj. Există un motiv pentru care SUA și aliații au restricționat foarte mult Huawei de la licitație pentru marile contracte de telecomunicații”.

În timp ce Wall Street Journal privește către unda de șoc economică a problemelor Huawei.

Ce s-a întâmplat cu ZTE, colegul chinez Huawei, ar putea oferi un ghid pentru ceea ce urmează. Administrația Trump a interzis, în aprilie, companiilor americane să vândă produse companiei ZTE, din cauza încălcării sancțiunilor impuse Iranului și Coreei de Nord, o mișcare care ar fi putut să-i fie fatală companiei chineze, având în vedere dificultatea de a găsi furnizori de componente importante din alte părți.

Vestea proastă s-ar putea răspândi acum către micii furnizorii americani ai Huawei. Dar și jucătorii mai mari ar putea fi loviți.

Indiferent de ce țară câștigă bătălia tehnologică în cele din urmă, acele companii care până acum au beneficiat de relații mai cordiale între SUA și China vor fi cele mai lovite”, prevede WSJ.

Revista presei internaționale din 7 decembrie 2018