Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Macron trebuie să vorbească pentru ”vestele galbene” și pentru întreaga țară

macron.jpg

Image source: 
REUTERS/Yves Herman

Protestul Vestelor Galbene din Franța și mai ales consecințele politice ale acestuia reprezintă subiectul de maxim interes pentru presa internațională.

Va asculta președintele Macron vocea protestatarilor? se întreabă, într-un editorial, pagina rețelei americane TV CNBC. ”Guvernul francez nu pare dispus sau nu pare în măsură să dezamoreze situația actuală”.

În Franța, Le Nouvel Observateur scrie că președintele ar trebui să vorbească astă-seară. Pentru a scoate țara din impas, va trebui să "atingă" întreaga țară și să-și reorienteze politica, să își schimbe stilul .

”Prin urmare, președintele trebuie să vorbească cu "vestele galbene", dar nu numai. Trebuie să "atingă", în sensul afectiv al termenului, întreaga țară. Pentru a avea șansa de a scoate Franța din acest derapaj al revoltelor și de a ne proteja instituțiile, trebuie să opereze o transformare asupra lui însuși.

Dar nu toți din jurul lui  sunt de acord. Unii dintre apropiații săi îl presează să aleagă un țap ispășitor în persoana lui Edouard Philippe, să-l facă să ia pe umerii lui responsabilitatea pentru acest haos și să-l concedieze.

Washington Post atrage atenția că, în mediul online, extremiștii au pus centrismul cu spatele la zid.

BuzzFeed raportează că "vestele galbene" au rezultat din "grupurile de  indignați" care au apărut pe Facebook pentru a canaliza nemulțumirile  francezilor din clasa muncitoare - versiunea galică a grupurilor lui Trump sau a Tea Party. La fel ca în Statele Unite, propaganda lor online a inclus o mare doză de dezinformare. Activiștii au răspândit o imagine a unui blocaj pe o autostradă, susținând că  sunt automobiliști germani care și-au abandonat mașinile pentru a protesta față de impozitele pe combustibil. De fapt, imaginea a fost luată de la un blocaj de trafic provenind, probabil, din China. O altă postare populară a susținut că decretul guvernului din 2016 a invalidat constituția franceză și că tot ceea ce s-a întâmplat de atunci, inclusiv impozitul pe carburant, este ilegitim”, scrie WP.

În ultimii ani, Europa a trecut prin multe perioade critice, de la criza datoriilor din Grecia şi la protestele împotriva refugiaţilor la Brexit. Rar, însă, s-au învârtit atât de mulţi vulturi politici în jurul unui lider, cu o miză atât de importantă pentru ordinea mondială”, notează Bloomberg.

Cu Angela Merkel pe punctul de a se retrage din poziţia de cancelar al Germaniei, ştafeta ar fi urmat să-i fie trecută lui Macron pentru apărarea democraţiei liberale.

Totuşi, puterea lui Merkel pe scena mondială a fost susţinută de o fortăreaţă politică pe plan local, în timp ce poziţia liderului francez nu pare deloc solidă.

Chiar şi după ce Macron a renunţat la taxele pe carburanţi, Vestele Galbene au anunţat că nu vor renunţa la proteste. Proteste similare sunt organizate în Belgia şi Olanda.

Majoritatea membrilor mişcării vor vota fie pentru partidul lui Marine Le Pen, fie pentru cel al lui Jean-Luc Melenchon, potrivit lui Marc Lazar, profesor la Sciences Po din Paris. Ambii lideri au fost înfrânţi de Macron anul trecut şi vor să candideze din nou. Îngrijorarea pentru UE este că niciunul dintre aceştia nu sunt apărători ai integrităţii blocului.

Orice reuşită a acestor partide în alegerile europene din mai va constitui un obstacol în calea eforturilor lui Macron de a-şi duce la îndeplinire ambiţiile”, conchide Bloomberg.

 

Mergem și în Statele Unite, unde procurorul special Robert Mueller, care investighează legăturile dintre echipa de campanie a lui Donald Trump și Rusia, a prezentat mai multe documente incriminatoare în fața justiției. Să fie începutul sfârșitului pentru Trump?

Ancheta se accelerează și se apropie de deznodământ. Robert Mueller a prezentat mai multe documente în justiție privitoare la condamnarea fostului avocat Donald Trump, Michael Cohen. Acesta a pledat vinovat de minciună la Congres, și a mers mai departe cu dezvăluirile”, notează Courrier International.

De doi ani, de când serviciile de informații din SUA  au vorbit derspre susținerea lui Donald Trump de către Rusia, poporul american vrea să știe dacă  echipa Trump a intrat în complicitate cu omologii săi ruși“, reamintește The Daily Beast.

Ancheta  procurorului special, Robert Mueller îl incriminează pe președinte, incriminează echipa sa de campanie  și pe familia sa pentru că ar fi fost susținuți de o conspirație rusă pentru a submina alegerile 2016. "

Într-una din „notele“ sale emise la 7 decembrie, Mueller raportează că Michael Cohen a dat  investigatorilor „informații utile“ despre „subiecte legate de Rusia.

Un alt punct invocat de aceste documente este legat de eforturile repetate ale lui Donald Trump și ale echipei sale de campanie pentru a contacta WikiLeaks și a determina această organizație să dezvăluie informațiile primite din Rusia.

În The New York Times, trei mari avocați americani semnează un articol de opinie în care își exprimă convingerea că aceste documente „furnizează dovezi de înțelegere secretă și încălcări ale normelor privind finanțarea campaniei.“ „Este începutul sfârșitului pentru Trump?“ se întreabă avocații.

Revista presei internaționale din 10 decembrie 2018