Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Santa Macron” (Politico)

macron.jpg

Image source: 
politico.eu

A reușit președintele Macron să liniștească spiritele după discursul de luni seara? Presa din Europa analizează răspunsul liderului francez la revolta ”vestelor galbene”.

”Confruntat cu "vestele galbene", Emmanuel Macron a îmbrăcat o haină roșie și albă. Moș Crăciun a sosit mai devreme pentru milioane de francezi", spune Politico, titrând "Santa Macron"

Dar aceste măsuri vor fi costisitoare, avertizează Politico. Așadar, menținerea deficitului bugetar la mai puțin de 3% din PIB, conform cerințelor Uniunii Europene, este probabil să devină complicată. "Liderii populiști italieni, care au sfidat deschis Bruxelles-ul cu un buget în creștere pentru 2019, au motive să râdă", conchide publicația electronică.

Pentru BBC, Emmanuel Macron nu avea pur și simplu „de ales în fața „vestelor galbene“ . Concesiile obținute fac din această mișcare socială "una dintre cele mai eficiente din epoca modernă". La urma urmei, în patru săptămâni, "vestele galbene" au forțat o reorientare totală a politicii economice și sociale franceze, scrie pagina web a rețelei britanice.

În Spania, El Mundo a văzut un om "solemn, direct și umil".

Iar El Pais vorbește despre intervenția unui om care „a fost înconjurat de tineri tehnocrați“ și „ a disprețuit partidele vechi și sindicatele“ .

Ziarul belgian Le Soir constată că „Planul cincinal, lansat la viteza maximă pe calea liberală, ia o întorsătură gravă spre o linie mai protecționistă“ observă Le Soir. Președintele încearcă să "salveze reformele prin a convinge mai degrabă opinia publică decât pe "vestele galbene". Și – mai spune ziarul belgian - ar lua în considerare în cele din urmă opțiunea nucleară: dizolvarea Adunării Naționale“.

The Guardian ar vrea ca președintele francez să rezolve criza cât mai repede, deoarece, ”cu patru luni înainte de alegerile europene, care ar putea consemna un val naționalist, haosul și insurgența în Franța sunt ultimele lucruri de care are nevoie Europa ".

 

Ce urmează după ce votul Brexit a fost amânat ? Comentatorii vorbesc despre impasul politic dar și despre incertitudinile de ordin economic.

Europa este destinul nostru, asigură ziarul italian Corriere della Sera:

Cei care ar vrea să urmeze exemplul ieșirii britanice din UE ar trebui să învețe din evenimentele recente. Europa este indispensabilă. Putem și trebuie să o schimbăm, să o reformăm și să o reinventăm, dar acum, mai mult decât oricând, Europa este destinul nostru. Chiar și pentru britanici, care nu o pot părăsi și nu vor fi în întregime. ... În acest stadiu s-ar putea întâmpla ceva, un nou acord. Sau chiar un nou referendum. Dar un lucru este clar: chiar dacă Marea Britanie nu se mai întoarce, este indispensabilă o legătură cu Europa, indiferent de forma pe care o poate lua. Și asta ar trebui, de asemenea, să ofere material de studiu gânditorilor anti-europeni din Italia", scrie Corriere dela Sera

Theresa May are nevoie de sprijin extern, este de părere The Irish Times:

"Guvernul de la Dublin ar trebui să facă tot ce poate pentru a o ajuta pe May în momentul ei de maximă primejdie. Dacă ar fi scoasă acum din Downing Street, riscul unei retrageri fără acord ar crește, cu consecințe potențial catastrofale pentru Irlanda. În cazul în care UE poate emite clarificări sau asigurări care să fie de ajutor, atunci această variantă ar trebui explorată”, scrie ziarul irlandez.

În Germania, Der Tagesspiegel concluzionează:

"Amânarea votului Brexit în Camera Comunelor poate fi văzută doar ca un act de disperare. În cazul în care nu reușește să obțină alte concesii în cadrul summitului UE din această săptămână - și există puține indicii că va putea - stabilirea unei noi date pentru votare nu are sens. Compromisul negociat în mod minuțios va ajunge la coșul de gunoi. Dar ceea ce este, de asemenea, adevărat este că nu există o alternativă serioasă la compromisul negociat cu Bruxelles - cu excepția unui Brexit haotic".

În orice caz, economia se uită cu groază la Brexit, avertizează Deutsche Welle:

Pe de o parte, economia din Marea Britanie, pe de alta, antreprenorii germani care fac afaceri cu firme britanice: după ziua de luni îi unește un singur lucru, și anume perplexitatea. Pentru că nimeni nu știe exact ce va urma .

Theresa May vrea să organizeze un vot în ianuarie. Dar având în vedere data la care s-a negociat ieșirea din UE, 29 martie 2019, nu mai rămâne mult timp. Revine teama față de un Brexit necontrolat. Prin urmare, şefa guvernului face acum un turneu european pentru noi negocieri.

Specialiștii preconizează daune serioase pentru economia britanică, dacă se va ajunge la un Brexit fără planuri concrete”.

Revista presei internaționale din 12 decembrie 2018
521