Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce ne așteaptă în 2019?

2019.jpg

Image source: 
pixabay.com

Ca de obicei, la început de an, comentatorii se lansează în previziuni. Le Nouvel Observator vorbește despre evenimentele care vor putea afecta Europa și lumea în anul care de-abia începe.

De exemplu, o anulare a unei părți importante a datoriilor suverane din Uniunea Europeană. Aceasta ar fi o soluție pentru a preveni colapsul Uniunii. Țările care au acumulat datorii mai mari de 50% din PIB sunt deja foarte îndatorate și nu e exclus ca, în cazul lor, să vedem ceva similar cu ceea ce s-a întâmplat în cazul Greciei, spune revista franceză.

Apple ar putea cumpăra Tesla. Această achiziție i-ar permite companiei Tesla să rămână cu un pas înaintea concurenței și să devină un viitor lider în industria automobilelor.

Șeful Rezervelor Federale ar putea fi demis de Donald Trump.Această predicție – ne spune Le Nouvel Observateur - nu este atât de improbabilă: criticile lui Donald Trumpla la adresa FED  s-au accentuat într-adevăr, de săptămânile trecute.

Jeremy Corbyn poate deveni prim-ministru al Regatului Unit. Aceasta, în scenariul probabil în care Acordul pentru Brexit nu va fi aprobat, iar primul ministru May va abandona Downing Street. Conservatorii se prăbușesc, iar laburiștii profită de ocazie pentru a obține o mare victorie în alegeri.

Un alt eveniment posibil este intrarea Germaniei în recesiune. Potrivit unui report al Saxo Bank, anul 2019 ar putea să marcheze vârful sentimentului anti-globalizării. Aceasta va pune, de fapt, un  accent și mai mare pe piețele interne. Sunt tendințe total opuse față de cele de care a beneficiat Germania, încă din anii 1980.

Ce-ați zice, apoi, de o puternică furtună solară? Anticipată de specialiști pentru 2019 furtuna va afecta cei mai mulți sateliți și va provoca un haos imens în infrastructura de energie electrică și de transport. Costul dezastrului? 2.000 de miliarde de dolari, avertizează revista.

În sfârșit, ne-am putea aștepta la o taxă globală pe transport, în condițiile preocupărilor tot mai mari față de sectoarele internaționale de aviație și de transport maritim, care se bucură încă de privilegii fiscale. Ca răspuns, o nouă taxă globală le poate viza, costurile urmând a fi resimțite, evident, de consumatori.

 

Ce s-ar putea întâmpla în politica americană în 2019? Iată o altă întrebare care-i preocupă pe comentatorii din presa internațională.

Agenția Reuters ne propune chiar un ghid pentru politica SUA în 2019. Aceasta, după ce ultimele luni ale anului 2018 au adus preluarea Camerei Reprezentanților de către democrați. Potrivit Reuters, dezvăluirile despre rolul Kremlinului în alegerile din 2016, o economie care începe să se poticnească și afirmarea mai multor potențiali candidați democrați pentru Casa Albă vor marca anul politic american 2019.

Punerea sub acuzare a lui Donald Trump este posibilă, eliminarea lui din funcție este foarte puțin probabilă. Să ne așteptăm deci, la încă un an cu Trump președinte.

Noua majoritate democratică se va confrunta cu câteva provocări politice imediate.

Va exista o presiune pentru a se merge mai departe cu procedurile de punere sub acuzare a președintelui, chiar dacă acest lucru ar fi o victorie pur simbolică. Totuși, o politică prea agresivă în această privință ar putea înstrăina alegătorii, care ar vedea că majoritatea din Cameră este mai preocupată de politică decât de îmbunătățirea vieții americanilor obișnuiți.

În același timp, este puțin probabil ca democrații să aibă un singur lider puternic până la sfârșitul anului viitor și ne putem aștepta la o paletă de 12-18 candidați viabili pentru a intra în cursa pentru învestitură.

În ce privește Partidul Republican, scandalurile din jurul lui Trump îl vor face pe acesta un candidat mai puțin atrăgător în 2020. Cu toate acestea, este puțin probabil ca un alt republican să devină nominalizat al partidului.

În orice caz, starea economiei americane ar putea avea un impact enorm asupra politicii în anii 2019 și 2020. Economia relativ puternică a salvat Partidul Republican. Dacă economia rămâne puternică și în cursul anului 2019, este puțin probabil ca Partidul Republican să renunțe la Trump.

În timp ce o recesiune economică severă ar putea fi dezastruoasă nu doar pentru americani, ci pentru președinte.

Iar dacă dovezile privind greșelile lui Trump în legătură cu Rusia vor deveni de neignorat, atunci membrii republicani ai Congresului, inclusiv unii din Senat, își pot da seama că președintele este o povară pentru partid și nu mai există motive să-l protejeze.

 

Și Newsweek se întreabă care va fi soarta lui Donald Trump în 2019.

Așadar, va demisiona Donald Trump? Va fi, oare, inculpat? În contextul probelor tot mai numeroase furnizate de procurorul Mueller, unii văd ecourile cazului Nixon.

O audiere în cadrul Camerei pare a fi, totuși, o perspectivă îndepărtată, având în vedere prudența unor democrați cu poziții cheie în această chestiune, ca să nu mai vorbim de controlul republican al Senatului.

Mulți se tem de modul în care susținătorii lui Trump vor reacționa la o anchetă și la o punere sub acuzare, făcându-și griji că aceasta va polariza în continuare o națiune deja profund divizată. Sau că nu se vor strânge suficiente voturi în Senat pentru a-l condamna, chiar dacă vor fi suficiente voturi în Cameră pentru a-l pune sub acuzare.

Pe de altă parte, potrivit mai multor autori care au studiat perioada Nixon, și acesta a avut fantezii similare cu privire la poporul care i-ar veni în ajutor dar, pus în fața realității, a demisionat.

Nixon, un avocat care fusese membru al Camerei Reprezentanților, senator și vicepreședinte, a optat, mai întâi de toate, pentru ordinea politică.

Dar actualul ocupant al Biroului Oval, subliniază alți autori, este o creatură foarte diferită. Lipsit de experiență guvernamentală și  de cunoașterea modului în care guvernul federal funcționează, e mai mai puțin probabil să respecte  cutumele.

Revista presei internaționale din 3 ianuarie 2019