Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine va câștiga în cazul unei invazii a Chinei în Taiwan?

china_armata.jpg

Trupe de artilerie chineze în timpul unui recent exercițiu militar desfășurat în provincia Shandong, pe coasta de Est a Chinei
Sursa imaginii: 
Ministerul Apărării al Republicii Chineze / http://eng.mod.gov.cn/

China își rezervă dreptul de a readuce Taiwanul sub controlul său - pașnic sau prin forță. Această afirmație a președintelui chinez Xi Jinping, este pe larg comentată în presa internațională.

Pentru Washington Post, ”Nu este clar dacă reluarea de către Xi Jinping a promisiunii "o țară, două sisteme" va influența inimile și conștiințele în Taiwan. Exemplul Hong Kong, pe care Xi l-a oferit ca model de semiautonomie, a fost puternic zdruncinat tocmai din cauza percepției că Beijingul și-a încălcat promisiunile, amestecându-se tot mai mult în politică, alegeri, justiție și mass-media.

Însă revenirea Chinei la fosta sa glorie rămâne cel mai mare obiectiv general pentru conducerea actuală a Chinei, iar unificarea Taiwanului poate fi văzută ca parte a foii de parcurs a acestui proiect, notează ziarul american.

Washington Examiner observă că, în timp ce, de la fondarea sa în 1949, China Populară a amenințat continuu Taiwanul, în ultimul an, Beijingul a devenit din ce în ce mai agresiv.

Cu exerciții militare în apropierea Taiwanului și cu o dispută în privința libertății de navigație în Marea Chinei de Sud, și până la ultimul discurs al lui Xi Jinping privind unificarea, China pare mai dispusă și mai pregătită ca oricând să acționeze în privința intereselor sale teritoriale.

Financial Times observă, la rândul său, că Taiwanul privește spre India pentru a-și reduce dependența față de China.

China preia aproximativ 40% din exporturile Taiwanului, în timp ce mai mult de 100 000 de întreprinderi taiwaneze operează acolo, multe dintre ele fiind parte din sectorul de înaltă tehnologie.
Liderii din Taiwan nu numai că sunt îngrijorați de supraexpunerea la o piață unică, ci și de faptul că dependența economică dă Beijingului o pârghie politică.

Forța de muncă low-cost, de înaltă calificare din India și  subvențiile industriale, atrag interesul producătorilor de electronice din Taiwan. Găsirea de noi baze pentru fabricanți este de două ori vitală pentru insulă, dacă ne gândim și că lipsa de energie și de terenuri scade ritmul de creștere.

Dar ce se va întâmpla în cazul unei invazii chineze în Taiwan? Cine va câștiga?

După cum scrie National Interest, un consens pare să existe în rândul unui număr mare de analiști în domeniul apărării potrivit căruia, în ciuda faptului că balanța de putere s-a schimbat în favoarea Chinei, Beijingul nu intenționează totuși să invadeze Taiwanul:

”Acest lucru ar fi prea costisitor, spun unii, în timp ce alții susțin că Beijingul poate realiza unificarea prin crearea unei suficiente dependențe economice și a unor stimulente pentru a convinge Taiwanul de faptul că o Chină "reunită" este inevitabilă.

Armata taiwaneză nu poate spera să o învingă pe cea chineză prin mijloace convenționale. Și, cum Taipei nu are vreo garanție că aliați precum Statele Unite și Japonia ar interveni de partea sa, cea mai bună apărare va fi să se asigure că Beijingul nu lansează o agresiune.

Cu alte cuvinte, Taiwanul trebuie să crească substanțial costurile invaziei - reale și percepute - promițând suferințe inacceptabile atât armatei chineze, cât și conducerii de la Beijing dar și populației chineze.

În afara îmbunătățirii capacității de apărare, Taiwanul ar trebui să aibă în vedere întărirea rețelelor de informații din interiorul Chinei, precum și a capacității de a efectua sabotaje împotriva unor puncte-cheie  strategice militare și economice. Toate depind însă de o decizie politică de a investi în apărare mai mult decât în prezent, notează revista americană”.
 

 

Presa franceză dedică spații largi reținerii și arestării unui cunoscut militant al Vestelor Galbene. Jurnaliștii vorbesc despre consecințele acestui act asupra mișcării și trec în revistă reacțiile politice.

Le Parisien scrie că arestarea militantului Eric Drouet înmulțește apelurile de pe Facebook, pentru înăsprirea acțiunilor în deja cel de-al optulea act al protestului.

Mai multe „Episoade 8“ sunt anunțate la Paris, în Place de la Bourse la apelul „Franței furioase“ (grupul condus chiar de Eric Drouet), la Trocadero, în Piața Republicii sau în alte trei locuri din Paris care vor fi dezvăluite "în ultimul moment". Unele adunări sunt, de asemenea, planificate în regiune. În sfârșit, o demonstrație a femeilor purtând veste galbene este anunțată în această sâmbătă la Paris.

Le Monde observă că liderul Franței Nesupuse Jean Luc Mélenchon își exprimă "fascinația" pentru "vesta galbenă" Eric Drouet, făcând o paralelă între acestea și un revoluționar cu același nume din secolul al XVIII-lea.

”O logică insurecțională periculoasă”  - notează, în același context, Le Figaro.

Admirator al Robespierre, Mélenchon joacă, de asemenea, împotriva propriilor interese, pentru că postura lui îl împiedică să fie federatorul stângii și validează mai degrabă analiza celor care pariază pe o fuziune inevitabilă a extremelor, după precedentul italian.

Pentru Le Point viitorul mișcării este dificil de estimat. Pe de o parte, blocajele, demonstrațiile, distrugerile ocazionale, amenințările, șantajul și hărțuirea vor continua și vor face emuli. Mai mult decât atât, reformele planificate până la sfârșitul perioadei de cinci ani nu-și vor arăta efectele atât de repede – asta în cel mai bun caz. Iar consultarea de trei luni va conduce la o cacofonie care nu ar satisface pe nimeni. În cele din urmă, toate partidele de opoziție vor continua să lupte cu președintele și cu guvernul său, dar vor avea mari dificultăți în găsirea de soluții - și personalități - suficient de credibile pentru a oferi o alternativă. An nou fericit 2019! – scrie Le Point.

 
Revista presei internaționale din 4 ianuarie 2019