Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acordul Brexit, respins. Cum se poate ieși din impas?

brexit.jpg

Protest anti-Brexit în fața Parlamentului britanic
Image source: 
France24

Vorbim în această dimineață despre primele reacții și comentarii ale presei internaționale după respingerea de către Parlamentul Britanic a acordului pentru Brexit.

Parlamentul britanic respinge acordul Brexit al Theresei May , punând sub semnul întrebării retragerea din UE și viitorul politic al primului ministru, titrează Washington Post.

Și New York Times vorbește de cel mai mare eșec al unui premier afirmând că primul ministru Theresa May a suferit marți o înfrângere umilitoare cu planul său de a retrage Marea Britanie din Uniunea Europeană, împingând țara mai departe în haosul politic, cu doar 10 săptămâni înainte de a fi programată să părăsească blocul. (sursa: Hotnews).

Unii observatori descriu bătălia finală pentru Brexit nu ca pe un clivaj între Marea Britanie și UE, ci mai degrabă ca pe o luptă pentru putere între guvern și parlament. Aceasta ar putea duce la o criză constituțională, pentru că nimeni nu știe cu adevărat ce s-ar putea întâmpla ulterior, scrie Deutsche Welle, praluată de Hotnews.

Și pentru Le Monde, ”După respingerea clară a acordului, viitorul guvernului May și Brexitul sunt mai incerte decât oricând”.

Amploarea înfrângerii s-a dovedit mai gravă decât cele mai alarmante previziuni pentru doamna May, explică ziarul francez.

Le Figaro transmite că acest vot aruncă țara în haos, cu 72 de zile înainte de ieșirea planificată din UE. În mod normal, un șef de guvern ar fi demisionat în fața unei asemenea lovituri. Dar Brexit nu este un context normal, iar doamna May și-a arătat mereu încăpățânarea în îndeplinirea misiunilor sale.

”Zdrobită ", titrează tabloidul pro-Brexit Daily Mail. "O înfrângere istorică", titrează  și Daily Mirror.

The Guardian îi acuză pe parlamentari că au practicat un joc ascuns și le cere să-și dea jos măștile:

Și laburiștii, și conservatorii și-au păstrat secrete adevăratele motive, iar Marea Britanie a avut de suferit.

Pentru mulți brexiteri conservatori, a fost o continuare a unui joc început atunci când David Cameron a promis pentru prima dată un referendum privind UE, în 2013. Ei au făcut cauză comună cu Nigel Farage, dar s-au ascuns în spatele discuțiilor despre "repatrierea puterilor".

De partea cealaltă, laburiștii încearcă în zadar să ascundă că se folosesc de confuzia legată de Brexit pentru a-și atinge scopurile lor legate de alegerile generale”.

 

Dar cum văd comentatorii modalitățile de ieșire din impas?

Într-un articol de opinie semnat de boardul editorial, Bloomberg cere revenirea la urne:

Există acum numeroase opțiuni - constituirea unei "mari coaliții", declanșarea unor alegeri generale anticipate, înghețarea situației pe o perioadă nedeterminată - dar cea mai bună alegere este de a ne opri și de a consulta opinia publică, deoarece majoritatea alegătorilor asta dorește acum.

Un alt vot ar fi cu siguranță imprevizibil. Ar putea duce la o respingere a Brexitului la fel de strânsă ca majoritatea care îl ratificase odată - sau, într-adevăr, n-ar produce nici o inversare.

Nu va vindeca răni. Dar având în vedere diferența imensă dintre ceea ce li s-a promis alegătorilor în 2016 și opțiunile oferite acum, pur și simplu bunul simț dictează că oamenii trebuie să aibă un cuvânt de spus. Să nu mai vorbim de faptul că, având în vedere paralizia aproape totală a guvernului, ar putea fi singura cale de ieșire”, conchide Bloomberg.

Le Point privește lucrurile și dinspre partea europenilor și constată că acum ei sunt practic cu mâinile legate: ”Europenii depind de deciziile britanice și nu știu cine le este interlocutorul . Pentru că, pentru moment, se dă o luptă politică internă a clasei politice britanice. Theresa May ar putea să fie răsturnată de o alianță pestriță a tuturor celor care au respins acordul de retragere.

Dacă Theresa May este înlăturată, ar trebui să se găsească un nou prim-ministru și o majoritate. În configurația actuală, este foarte complicat și se va merge, probabil, la alegeri generale. Să sperăm apoi că acestea vor fi organizate în interval de cinci până la șase săptămâni, căci mai rămân doar 73 de zile înainte de termenul limită pentru intrarea în vigoare a Brexitului, la 29 martie”.

Revista presei internaționale din 16 ianuarie 2019