Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexitul, suspendat temporar sau permanent?

brexit.jpg

Demonstrație anti-Brexit în fața Parlamentului Marii Britanii, 10 decembrie 2018
Image source: 
Anissa el-Jabri/RFI

Theresa May a supraviețuit moțiunii de cenzură, dar procesul Brexit rămâne în ceață – iată abordarea aproape unanimă din presa inteernațională.

Cotidianul britanic The Times susține că oficialii europeni examinează planul de a amâna Brexitul până în 2020, după ce Germania și Franța și-au arătat disponibilitatea de a extinde negocierile.

Planurile anterioare s-au centrat pe o amânare de trei luni, din 29 martie până la sfârșitul lui iunie, dar acum, potrivit surselor citate de The Times, amânarea ar putea fi de mai lungă durată.

New York Times observă că în mijlocul rebeliunii Parlamentului în chestiunea Brexit, poate apărea o schimbare tectonică în modul în care este guvernată Marea Britanie.

În timp ce Parlamentul își încordează mușchii, premierul se chinuie să-și promoveze agenda - o dinamică mai degrabă caracteristică sistemului american”.

Financial Times relatează că persoane de top din City-ul londonez sunt de-a dreptul frustrate de refuzul parlamentului de a adopta acordul Brexit, mulți finanțatori dorind acum ca procesul de retragere din UE să fie înghețat. ”Exprimându-și nemulțumirea față de necazurile provocate de respingerea acordului, membrii rețelei FT City - un grup de peste 50 de directori executivi - și-au intensificat presiunile pentru retragerea activării Articolului 50 din Tratatul European și organizarea unui alt referendum”.

Pe pagina rețelei CBS, găsim un articol despre posibilele implicații ale unui Brexit dur asupra economiei americane:

Regatul Unit este a patra destinație de export pentru bunurile și serviciile americane. Dacă nu există un acord pentru Brexit, o liră britanică slăbită ar face ca produsele din S.U.A. să fie mai costisitoare pentru cumpărătorii din Marea Britanie.

Sectoarele agricole și de producție din S.U.A. ar putea fi afectate cel mai mult, dar și sectorul aeronautic și cel auto”.

Camera de Comerț din S.U.A. spune că firmele americane care au investit în Regatul Unit au văzut în aceasta o modalitate de a accesa piețele UE. Unele întreprinderi au deschis filiale în alte părți ale Europei pentru a se asigura că-și pot continua afacerile.

În Marea Britanie, The Spectator crede că un Brexit ordonat pe 29 martie nu mai este posibil:

"Nu există cale de întoarcere după cea mai gravă înfrângere a unui guvern de mai bine de un secol. ... Deci suntem, așa cum a avertizat premierul acum câteva zile, pe un teritoriu neexplorat. Și având în vedere incertitudinile și amploarea provocărilor, este aproape de neconceput că Marea Britanie va părăsi UE pe 29 martie - și întrebarea este dacă întârzierea va fi temporară sau permanentă ".

Pentru ziarul austriac Der Standard soluția este evidentă: ”Marea Britanie rămâne în uniunea vamală, Irlandei de Nord i se acordă acces limitat la piața unică, așa cum se prevede în soluția Back Stop. Pentru asta ar exista o majoritate - spre deosebire de eforturile jalnice ale Theresei May".

Este timpul să lăsăm poporul să vorbească din nou, cere ziarul belgian De Morgen:

"Este o datorie democratică de a respecta referendumul tranșat cu o majoritate scurtă. Dar luând în considerare toate consecințele negative care au devenit vizibile în timpul procesului Brexit, este legitim să examinăm dacă nu cumva oamenii s-au răzgândit".

Și, în strânsă legătură cu Brexitul, Daily Express le spune britanicilor de ce este bine să-și cumpere vacanțele de vară tocmai acum. Adică înainte ca lira să se resimtă din cauza înfrângerii Theresei May.

Desigur, cursurile de schimb sunt greu de anticipat și turiștii sunt sfătuiți să urmărească mișcarea valutelor pentru a-și alege momentul în care să cumpere.

Dar oricum, astăzi lira este în scădere cu 14% față de euro și cu 13% față de dolarul american, în comparație cu ziua referendumului din 2016.

 

Mergem acum în Ungaria, unde presa pare că a descoperit ”Geneza campaniei anti-Soros”.

Așa titrează publicația Hungarianspectrum, care remarcă, totuși, că George Soros a cam dispărut din presa favorabilă lui Orban, ocupat acum cu protestele sociale. Dar portalul 24.hu, a descoperit un articol mai vechi, intitulat ”Der böse Jude” (Evreul cel rău), apărut în ediția de weekend a ziarului elvețian Basler Zeitung.

Articolul se bazează pe o conversație pe care un redactor a avut-o cu George Eli Birnbaum, partenerul lui Arthur Finkelstein, al cărui nume este bine cunoscut în Ungaria drept geniul rău aflat în spatele succeselor politice ale lui Viktor Orbán din ultimul deceniu.

Birnbaum a relatat că Finkelstein a realizat impactul puternic pe care îl poate avea o campanie negativă

După criza financiară, Ungaria a avut nevoie de credite externe și depindea de Banca Mondială, de Uniunea Europeană și de Fondul Monetar Internațional. Așa că dușmanii au devenit „capitalul financiar” și „birocrații străini”. Planul a avut succes.

După victoria Fidesz din 2014, capitalul financiar fusese deja învins, așa că trebuia găsit un nou țap ispășitor împotriva căruia votanții să fie incitați. După cum relata interlocutorul ziarului elvețian, Finkelstein spunea mereu că ”Aliații nu au luptat împotriva nazismului, ci împotriva lui Hitler, americanii nu au fost împotriva Al Qaeda, ci împotriva lui Osama bin Laden”.

Astfel că era nevoie de o persoană care nu doar manevrează marele capital , dar  îl și întrupează. Și aceasta era George Soros, dușmanul perfect care atacă Ungaria și are puteri ascunse. Un liberal care întruchipează ceea ce conservatorii urăsc. Pentru Birnbaum, a fost cel mai facil produs – era de ajuns să-l împachetezi și să-l trimiți pe piață, scrie ziarul elvețian preluat de G4 Media.

Revista presei internaționale din 17 ianuarie 2019