Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Șoferii de taxi din Spania, în război cu Uber

Conflictul dintre șoferii de taxi și noile sisteme de car sharing nu se produce doar în București. Și în Spania, șoferii de taxi au organizat proteste. 

 

La  Barcelona greva nelimitată a șoferilor de taxi este însoțită de blocarea Gran Vía, bulevardul principal al celui de-al doilea oraș ca mărime din țară. Iar conflictul "ar putea atinge granița cu Franța", scrie La Vanguardia.

Cotidianul de la Barcelona îl citează, de asemenea, pe purtătorul de cuvânt al principalei unități de taxiuri din Catalonia, care spune că sectorul "are sprijinul" vestelor galbene franceze pentru a bloca frontiera franco-spaniolă.  "Vrem să internaționalizăm conflictul", spune acesta.

El Mundo atrage atenția că  "Sectorul taxiurilor nu-i place pe cei de la Uber sau Cabify și încearcă să-i elimine de pe piață folosind metode antidemocratice și monopoliste. Lăsând la o parte minoritatea - deși una în creștere - care atacă oamenii și distruge mașinile, șoferii de taxi blochează circulația, pur și simplu pentru că este ușor de făcut. Însă acest gerst este sinonim cu menținerea cetățenilor ca ostatici. Și imediat ce fac acest lucru, demonstranții își pierd legitimitatea. ", scrie ziarul madrilen.

Sectorul are nevoie de noi reguli, care însă nu vor putea să-i facă pe toți fericiți, scrie și El Periódico de Catalunya:

    " Protecționismul,  de care șoferii de taxi se bucurau pentru că au plătit o licență scumpă, nu mai este viabil. 
. Dar nici Uber și Cabify nu pot distruge pur și simplu un sector care a fost construit pe baza unui sistem de licențe costisitoare, ca un mijloc pentru autoritățile administrative de a privatiza un serviciu public "

Theresa May încearcă să-i convingă pe liderii europeni să modifice acordul pentru Brexit, astfel încât să poată fi acceptat de către parlamentarii britanici. Dar, în acest timp, Irlanda de Nord trimite avertismente ce nu pot fi ignorate.

După cum scrie Politico, ultimele 72 de ore au adus cele mai grave izbucniri de violență din ultimele două decenii.

O bombă a explodat sâmbătă seara într-o mașină parcată în fața unei judecătorii din centrul orașului Derry (cunoscut și ca Londonderry). Explozia, pentru care poliția învinovățește grupul militar "Noua IRA", a fost urmată de două deturnări de camionete de către bărbați mascați, ceea ce a generat temerea că o nouă campanie a republicanilor disidenți ar readuce violența Irlanda de Nord.

Astfel de evenimente au devenit o raritate de la Acordul din 1998 din Vinerea Mare, astăzi, Derry rămânând doar o insulă a șomajului și a sărăciei în Regatul Unit.

Dar diviziunile vechi și tensiunile rămân și Brexitul , chiar dacă nu este o cauză directă a violenței, ar putea servi ca un accelerator.
Referendumul din 2016 din Irlanda de Nord a fost împărțit pe linii etnico-religioase. Majoritatea alegătorilor au respins Brexit. Cu toate acestea, printre catolici și alegătorii identificați drept irlandezi, opoziția față de Brexit era copleșitoare, în timp ce majoritatea celor care se identificau drept protestanți și loialiști au sprijinit ieșirea din UE.

Acum, nu este clar dacă cetățenii irlandezi aflați în Ulster își vor păstra drepturile , la fel cum le au acum.

Pe scurt, este inevitabil ca Brexitul să creeze inechitate între cei cu naționalitate britanică și irlandeză, deoarece un grup va fi cetățean UE și unul nu. Iar acesta ar putea fi un element destabilizator din punct de vedere politic. 

 

549