Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum poate fi înlăturat Maduro?

venezuela-articlelarge.jpg

Image source: 
nytimes.com

Criza din Venezuela a captat interesul presei internaționale. Ce se întâmplă acum după ce doi lideri pretind că sunt că sunt președinți?

Este întrebarea din titlul analizei pe care o găsim în The Guardian. Statele Unite și alte state s-au grăbit să-l recunoască pe Juan Guaidó, dar calea spre dislocarea liderului de stânga al țării, Nicolas Maduro, nu este clară.
O intervenție militară ar putea conduce la distrugeri masive și pierderi mari de vieți omenești și ar putea să tragă SUA într-un proces prelungit și costisitor de ocupație și reconstrucție. De asemenea, nici asta nu e de dorit.
”Priviți la Somalia, la Afganistan, la Irak”, spune un oficial american citat de The Guardian. 
De ce se implică Trump? Este întrebarea pe care o lansează corespondentul ziarului italian La Repubblica in Statele Unite:
Având în vedere progresul lent dar neobosit al investigațiilor judiciare care-l vizează, președintele Trump se întoarce către adevărata catastrofă umană și politică din Venezuela. Care sunt obiectivele sale concrete și ce anume intenționează să facă? Nici el nu spune clar, nici consilierul său principal - Ivanka, cea care imediat a transmis către venezueleni, prin Twitter, chemarea la luptă. De data aceasta, cel puțin, Trump a făcut alegerea bună. Toți sunt unanimi în a-l condamna Maduro și catastrofa unei națiuni în care treizeci de milioane de oameni suferă de foame.
Süddeutsche Zeitung se întreabă cum poate scăpa totuși Venezuela de președintele său:
"Cea mai rapidă cale ar fi o invazie condusă de Statele Unite cu sprijinul Braziliei. Dar ar fi și cea mai rea. Deja instabilă, regiunea nu are nevoie de un război cu un rezultat imprevizibil. 
Cea de-a doua cale ar fi o negociere, care i-ar permite lui Maduro și anturajului să-și se retragă în mod onorabil. Aceasta ar fi cea mai bună variantă, dar are și cea mai mică probabilitate. 
Mai rămâne a treia cale. Guaidó a sugerat o amnistiere a armatei, până acum credincioasă lui Maduro, în cazul în care schimbă partea. Aceasta este strategia cea mai promițătoare. Deoarece în ziua în care soldații nu vor mai fi acolo pentru a-i reprima pe adversarii regimului, este de așteptat ca valul de proteste care se va ridica să-l măture curând pe Maduro

În orice caz, schimbarea trebuie sprijinită fără ezitare, scrie ziarul spaniol ABC:
„Proclamarea lui Guaido înseamnă sfârșitul unui regim totalitar, corupt și pervers, fondat în urmă cu aproape două decenii de un militar briliant, Hugo Chavez, după a cărui moarte, puterea i-a reveit unui vagabond incompetent pe nume Maduro. Recunoașterea lui Juan Guaidó ca președinte interimar de către Statele Unite, Columbia, Canada, Brazilia, Organizația Statelor Americane (OAS), precum și o listă tot mai mare de țări nu lasă nici o îndoială cu privire la atitudinea a comunității internaționale față de Venezuela. UE va lua probabil decizia după ce capitalele europene vor fi avut timp să se consulte. Ar fi jenant dacă Spania nu se va afla pe primul loc în această listă de țări”, scrie ziarul spaniol. (Sursa: Eurotopics).