Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexitul sau "Paradisul pierdut" (Le Figaro)

brexit.jpg

Image source: 
AFP via http://en.rfi.fr

În ce fel va ieși Marea Britanie din Europa? Acest divorț istoric, după cum ne asigură Boris Johnson și prietenii săi, trebuia să fie o simplă formalitate. Odată pronunțat, a fost făgăduit un viitor strălucit , așteptat de britanici, în sfârșit eliberați de ”jugul” de la Bruxelles, scrie Le Figaro 

Cum rămâne însă cu faptele? După doi ani de negocieri și cu o lună și jumătate înainte de termenul limită, Brexit se îneacă în ceața din Londra.

Singurul aspect pe care-l cunoaștem este că prosperitatea promisă va mai aștepta.

Ieșirea care se prefigurează din spațiul comercial european îngrijorează companiile în cel mai înalt grad. Acestea evită orice decizie înainte de a vedea mai clar ce se întâmplă. Unii, cum ar fi japonezii de la Nissan, care au ales Anglia pentru a produce mașini în Europa, încep să facă drumul înapoi.

În toate sectoarele de activitate sunt descoperite cu groază costurile de returnare a taxelor vamale, birocrația din activitățile de comerț și transport.... Dar unde este acest paradis extra-european promis?

În aceste vremuri de atacuri la adresa Europei, care fac ca Bruxelles-ul să fie transformat în țapul ispășitor convenabil pentru toate relele noastre, nu este deloc inutil să ne gândim la cazul britanic.

Nimeni nu contestă necesitatea urgentă de a reforma o construcție imaginată acum șaizeci de ani, care în multe privințe a devenit o mașină administrativă dincolo de controlul statelor. Dar  a promite prosperitate prin ieșirea de pe piața unică, în realitate cel mai mare avantaj al nostru într-o economie globalizată, este o minciună”, conchide Le Figaro.

 

China reprezintă o preocupare majoră în cadrul turneului central-european al șefului diplomației americane. Comentatorii au remarcat accentele oficialului american pe această temă.

După cum notează situl revistei americane Time, Mike Pompeo  și-a exprimat îngrijorarea la Budapesta față de legăturile tot mai strânse ale Ungariei cu Rusia și China, ca și pentru stilul de guvernare internă din ce în ce mai autoritar.

La o conferință de presă cu Pompeo, ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto a recunoscut că Huawei este prezent în Ungaria, dar a precizat că grupul și-a redus poziția pe piață. De asemenea, el a subliniat în mod repetat că Ungaria reprezintă doar 1,2% din comerțul Uniunii Europene cu China.

Dezbaterea despre Huawei scoate în evidență vulnerabilitatea Europei, subliniază și ziarul olandez De Volkskrant, preluat de Eurotopics:

"Evaluările naționale ale riscurilor de securitate și licitarea frecvențelor de 5G la nivel național, în timp ce regulile pieței se aplică pe plan internațional, joacă de partea Chinei. UE trebuie să rămână deschisă comerțului internațional, dar trebuie să înceteze să mai fie naivă. Dacă 5G va deveni o infrastructură critică, fiecare companie care oferă tehnologia trebuie să îndeplinească cerințe stricte de securitate. (...) Dacă în Europa vrem să adoptăm o abordare inteligentă față de actorii care combină puterea economică, politică și strategică, o serie de tabuuri naționale vor trebui rupte".

În timp ce ziarul economic ceh Hospodářské noviny vede aici un mesaj clar al lui Pompeo către statele din Grupul Vișegrad, explicând astfel mesajul oficialului american: 

"Preocuparea noastră cea mai mare este creșterea Chinei. Concurența strategică cu Beijingul va determina politica externă a SUA. Și dacă este în interesul vostru național să fiți alături de noi, vom continua să ne îndeplinim partea noastră din înțelegere. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la securitatea voastră - sau la Rusia. Aceasta este o ofertă clară din partea SUA care nu poate fi respinsă".

Iar CNN vede în mesajul lui Pompeo un nou efort al guvernului SUA de a impinge țările din întreaga lume să se abțină de la dezvoltarea rețelelor 5G cu Huawei, din cauza preocupărilor legate de securitate. Guvernul chinez a criticat marți remarcile lui Pompeo, acuzând Washingtonul că a încercat să "semene dezbinare între China și alte țări".

 

Forțele siriene democratice și kurde, susținute de SUA, au pornit asaltul asupra ultimul teritoriu al Statului Islamic în Siria. Comentatorii se întreabă dacă acesta va fi cu adevărat sfârșitul organizației teroriste.

După cum scrie Wall Street Journal , bătălia pentru ultimele rămășițe ale Statului Islamic, altădată cu o întindere vastă , ar putea dura mai mult decât s-a anticipat, atunci când forțele democratice siriene au lansat marea ofensivă cu mai mult de nouă luni în urmă. Spre comparație, a fost nevoie de patru luni pentru a scoate statul islamic din capitala lui de facto, orașul Raqqa și de nouă luni pentru a fi cucerit orașul irakian Mosul.

Acest lucru se datorează în mare măsură faptului că militanții islamiști au opus o rezistență feroce, folosind scuturi umane, câmpuri minate și atentate sinucigașe - o indicație pentru  ceea ce s-ar putea întâmpla după ce califatul auto-declarat va fi învins și cei rămași în viață se vor orienta spre atacuri în stil gherilă, notează WSJ.

Dar, atenție, victoria militară foarte probabilă nu va fi sinonimă cu eradicarea organizației teroriste, avertizează Telegraph: „Chiar dacă teritoriul său este redus, grupul terorist menține o rețea de celule și susținători din întreaga lume“.

Și Le Monde se întreabă dacă ofensiva înseamnă dispariția acestei organizații, responsabilă de abuzuri multiple și acuzată de crime împotriva umanității. Pentru moment, potrivit experților ONU, în Siria încă mai există cel puțin 14 000 de militanți, dintre care cel puțin 3 000 de combatanți.

Revista presei internaționale din 13 februarie 2019