Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parlamentul European condamnă violența excesivă la adresa protestatarilor

violente.jpg

Image source: 
AFP PHOTO/DOMINIQUE FAGET

În plină mișcare a ”Vestelor Galbene”, Parlamentul European a votat o rezoluție care se pronunță împotriva utilizării de către forțele de ordine a unor arme considerate prea periculoase la adresa protestatarilor.

După cum transmite Le Monde, Parlamentul European a condamnat cu o largă majoritate utilizarea anumite tipuri de arme de către forțele de poliție împotriva protestatarilor pașnici, cum ar fi proiectilele  cu impact cinetic sau lansatoarele de grenade lacrimogene. Rezoluția "Cu privire la dreptul la protest pașnic și la folosirea proporțională a forței" a fost votată de 438 de deputați europeni, în timp ce s-au înregistrat 78 de voturi împotrivă și 87 de abțineri.

Le Nouvel Observateur notează, în context, că dezbaterea a fost solicitată de către o coaliție compusă din Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S & D), Verzii și Stânga Unită Europeană. Discuțiile au fost dominate parțial de situația din Franța, cu demonstrații ale „vestelor galbene ", dar s-au făcut referiri și la alte țări (România, Spania, Ungaria, Grecia).
Pentru  deputații francezi de stânga „Președintele Republicii Franceze trebuie să ia aminte de avertizarea Parlamentului European și să-și revizuiască politica în materie de poliție, care a condus la o escaladare violentă.“

L'Express precizează că textul nu vizează un anumit stat membru, dar nici interzicerea totală a folosirii unor astfel de arme, spre nemulțumirea unor eurodeputați.

 

În Spania ar putea fi convocate alegeri anticipate, după ce bugetul propus de Pedro Sanchez a fost respins de Parlament, pe fondul neînțelegerilor cu formațiunile catalane ce susțineau guvernul.

Bloomberg consideră că naționalismul catalan stă la baza problemelor. Iar premierul Pedro Sanchez a putut să constate pe pielea sa cât de puternice pot fi sentimentele publice legate de problema catalană. În decembrie, socialiștii au pierdut controlul asupra Andaluziei pentru prima dată în 36 de ani, deoarece furia generată de campania de independență a Cataloniei a dus la creșterea sprijinului pentru Vox, un partid care atrage tot mai mulți alegători conservatori.

Marți și miercuri, în timpul dezbaterii privind bugetul, accentul s-a schimbat adesea de la detaliile planului de cheltuieli al lui Sanchez la o dezbatere despre modul în care a tratat cererile liderilor catalani pentru un referendum privind independența. Bugetul în sine a jucat un rol irelevant.

Nu există o lege care să-l oblige pe Sanchez să convoace noi alegeri, doar pentru că nu are un buget.Teoretic, el ar putea încerca să extindă planul de cheltuieli  al guvernului lui Mariano Rajoy și să-și urmeze mandatul. Și este posibil ca el să încerce să folosească înfrângerea pentru a induce ideea că extremismul de ambele părți dăunează economiei țării.

Pentru Financial Times, turbulențele politice din ultimele săptămâni au arătat că orice speranță de depășire pe termen scurt a tensiunilor este deșartă. După ce mai mulți lideri independentiști au fost judecați săptămâna aceasta, pozițiile au devenit și mai radicale.
Ideologia trufașă a învins pragmatismul, comentează la rândul său postul german de radio Deutschlandfunk:

"Mai mulți bani împotriva sărăciei și pentru copii. Un salariu minim mai mare și pensii mai mari - toate cu aprobarea UE. Și cu milioane de euro în transferuri și investiții sporite – iată o ofertă pe care reprezentanții poporului catalan nu o puteau refuza. Cu toate acestea, partidele catalane din parlament au făcut acest lucru. Deoarece gândirea lor este axată mai mult pe ideologie decât de pragmatism. Mai mult decât aproape orice alt conflict politic, cel din Catalonia se dezvoltă pe o escaladare și o confruntare condusă de extreme." (Sursa: Eurotopics)

 

A existat un caz de otrăvire cu Noviciok și în Bulgaria? Presa internațională este cu ochii pe o anchetă în plină desfășurare la Sofia

După cum transmite The Guardian, o echipă de cercetători britanici se află deja în Bulgaria pentru a verifica dacă otrăvirea suspectă a unui comerciant local de arme are legătură cu  ceea ce i s-a întâmplat lui Serghei Skripal și fiicei sale anul trecut la Salisbury.

"Există o echipă britanică aici pe teren", a confirmat și premierul Bulgariei, Boyko Borisov, pentru The Guardian într-un interviu acordat la Sofia. "Ei efectuează o anchetă  împreună cu autoritățile bulgare", a precizat premierul.

Ancheta este în legătură cu Emilian Gebrev,  șeful unei companii bulgare care produce și exportă arme. El a căzut în comă în aprilie 2015, alături de fiul său și unul dintre directorii săi din companie. Toți trei au supraviețuit, dar cazul nu a fost niciodată rezolvat.

Dar de unde suspiciunea legată de Noviciok? Deutsche Welle scrie că aceasta a fost formulată în octombrie 2018 de platformele de investigație ruse Fontanka și Belingcat, după ce ar fi identificat un al treilea agent secret rus, probabil implicat în actul criminal. Sub numele Serghei Fedotov, acesta ar fi călătorit în Anglia, cu trei zile înaintea atacului comis împotriva lui Skripal.

În 2015, Fedotov ar fi vizitat de trei ori și Bulgaria, exact în momentul otrăvirii comerciantului de arme, după cum a confirmat pe 11 februarie procurorul-șef de la Sofia Sotir Zazarov.

Influența Rusiei în Bulgaria rămâne foarte puternică. Potrivit sondajelor, peste 50% dintre bulgari ar vedea Rusia cu ochi buni.

Observatorii avertizează de mai multă vreme că Kremlinul ar dori să folosească guvernul bulgar pe post de "cal troian" în UE și NATO. Iar guvernele bulgare sunt mereu foarte atente când vine vorba de Rusia. Bulgaria a fost una din cele 14 țări din UE care nu au expulzat diplomați ruși după atentatul asupra lui Skripal.

Revista presei internaționale din 15 februarie 2019