Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Și dacă valul populist european nu va avea loc?

soros_ue_urss.jpg

Image source: 
Sébastien Thibault

Sondajul privind intenția de vot a europenilor la alegerile din mai indică posibilitatea unei schimbări fundamentale în balanța de putere din Parlamentul European. 

După cum remarcă The Guardian, "Marea coaliție" dintre centru-dreapta și centru-stânga, care a condus Parlamentul European timp de 40 de ani, va pierde pentru prima dată majoritatea.

Partidul Popular European de centru-dreapta, pe de o parte, și socialiștii și democrații de centru-stânga, de partea cealaltă, vor câștiga doar 45% din numărul locurilor, în scădere de la 53%.

Grupurile Eurosceptice de extremă dreapta și de alte orientări vor înregistra probabil câștiguri, deși partidele pro-UE vor conduce în continuare o majoritate în Parlament, date fiind locurile ce vor fi adjudicate de liberali și verzi, mai scrie cotidianul britanic.

Conform Euractiv, ponderea celor două grupuri eurosceptice de extremă dreaptă  va crește de la 10% la 14%, în ciuda plecării Partidului Independenței din Regatul Unit, UKIP, ca urmare a Brexitului. Aceasta se datorează avansului obținut de Liga italiană, 21 de locuri, AfD din Germania, care va câștiga 11, și Adunarea Națională Franceză a Marinei Le Pen, care ar mai adăuga șase locuri, în cazul în care sondajele se vor adeveri.

Există, de asemenea, semne de întrebare cu privire la alinierea a aproximativ 24 de locuri cu care este creditat partidul de guvernământ al Poloniei, Lege și Justiție, care adesea se arată ostil față de Bruxelles, în condițiile în care  aliații lui, conservatorii britanici, vor pleca.

Politico remarcă faptul că pierderile în dreptul socialiștiilor și democraților de centru-stânga ar putea fi chiar mai mari decât se prognozează. Se estimează că vor ajunge la doar 135 de locuri din cele 186, adică 19 la sută față de 25 la sută din prezent.

Sondajele actuale arată că socialiștii și democrații vor primi lovituri grele în Italia (unde sunt pe cale să piardă 16 locuri), Germania (cu o scădere cu 12 locuri) și Franța (o scădere de 7 locuri). Mai mult, dacă socialiștii francezi vor cădea cu încă două puncte, vor rămâne cu totul pe dinafară.

Există însă și abordări mai puțin pesimiste.

Potrivit ziarului francez Les Echos, studiul arată că valul populist și anti-european de care unii se tem – sau, dimpotrivă, pe care îl doresc - nu va avea loc. Dar declinul așteptat al PPE și al socialiștilor va complica formarea unei majorități.

Într-un hemiciclu din care s-au tăiat cincizeci de locuri prin plecarea Regatului Unit, forțele ultraconservatoare naționaliste și extrema dreaptă vor fi în continuare în minoritate și influența lor va fi cu atât mai mică în măsura în care vor rămâne divizate.

Este de așteptat ca aceste forțe să ocupe în cele din urmă mai puțin de un sfert din numărul de locuri. În comparație cu alegerile din 2014, ar putea fi 163 de deputați față de 153.

Teama de un val naționalist nu se va materializa, așadar. Iar imaginea unei Uniuni Europene care reproduce modelul francez, în care partidul de extremă dreapta devine posibilul câștigător al alegerilor, ar putea să aprindă multe fantezii, dar nu corespunde realității, scrie ziarul francez

 

Atacarea verbală a filosofului francez Alain Finkielkraut este în continuare comentată pe larg și în presa din afara Franței.

Imaginile sunt înspăimântătoare, terifiante, scrie cotidianul belgian Le Soir:
 
Există, bineînțeles, un aspect deosebit al acestui incident - să folosim acest euphemism - legat de contextul francez al fenomenului vestelor galbene și de exacerbare a contestării publice.

Dar toată lumea știe că această furie antisemită nu are nimic de-a face cu ”jacqueria” momentului. Acțiunile antisemite au crescut anul trecut cu 74% în Franța. Iar fenomenul nu este doar francez, ci și belgian. Un studiu publicat în decembrie de către Agenția Europeană pentru Drepturi Fundamentale a indicat că Belgia se află pe locul al doilea,  după Franța, în clasamentul țărilor în care cetățenii evrei se simt cei mai puțin în siguranță.

Evenimentul ar trebui văzut ca un semnal pentru o mobilizare pe scară largă. Este nevoie de un efort masiv în ceea ce privește educația și conștientizarea. Dar, probabil, la fel ca și cu acțiunea în domeniul climei, nimic nu se va întâmpla dacă societatea nu se mobilizează în masă. Dacă nu hotărâm să-i apăram pe evrei, este pentru că am încetat să apărăm umanitatea”.

Pentru Washington Post, atacul verbal împotriva filosofului francez este imaginea unui nou antisemitism . Pentru Finkielkraut, ai cărui părinți au emigrat din Polonia în anii 1930 și al cărui tată a fost trimis din Franța la Auschwitz, antisemitismul din Franța și-a schimbat limbajul.
Injurii precum "evreul murdar" au fost înlocuite de "rasist murdar", a spus el, adăugând că acest lucru este mai îngrijorător decât fascismul, împotriva căruia ne putem mobiliza.

Și Wall Street Journal se îngrijorează de răspândirea antisemitismului ”precum otrava”. Ritmul incidentelor, inclusiv hărțuirea unui intelectual public proeminent, amplifică temerile că mișcarea de protest escaladează către ură.

Sondajele arată că membrii mișcării tind să-și obțină informațiile de pe rețelele sociale, unde teoriile conspirației pot înflori mai degrabă decât în mediile tradiționale. Un sondaj publicat luna aceasta a constatat că 44% dintre persoanele care se identifică drept veste galbene au fost de acord cu ideea că există o conspirație globală sionistă, comparativ cu 22% din populația franceză în general”.

Revista presei internaționale din 19 februarie 2019