Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Răsturnarea regimului de la Teheran se pregătește și în Albania (Der Spiegel)

mko.jpg

Femei combatante din grupul Mujahedinii Poporului, la o ședință de instruire
Image source: 
tehrantimes.com

Revista germană Der Spiegel dezvăluie că membrii administrației Trump oferă sprijin unei grupări sectare al cărei scop este răsturnarea regimului de la Teheran:

Aproximativ 2.000 de membri ai sectei locuiesc într-o tabără din Albania. Foștii membri spun că aceștia sunt supuși adeseori la tortură și teroare psihologică.

În această tabără, care are o suprafață cât aproximativ 50 de terenuri de fotbal și este înconjurată de garduri înalte, situată la doar 35 de minute cu mașina de barurile pline de viață din centrul orașului Tirana, oamenii trăiesc ca într-o capsulă a timpului.

Un fost membru al grupului a raportat că majoritatea locuitorilor taberei nu au voie să dețină telefoane mobile, ceasuri sau calendare, deși membrii organizației care gestionează tabăra neagă aceste afirmații.

În prezent, mai mulți membri ai administrației Trump sprijină grupul, cunoscut în mod obișnuit sub numele de Mujahedinii Poporului, pe scurt, MEK. La urma urmei, atât administrația, cât și MEK vor să vadă sfârșitul regimului actual din Iran.

În marja recentei conferințe pentru Orientul Mijlociu de la Varșovia, președintele israelian Benjamin Netanyahu a vorbit despre un posibil "război" cu Iranul. Și avocatul lui Trump, Rudy Giuliani, a cerut schimbarea regimului la Teheran.

Timp de aproape 30 de ani, mii de membri ai Mujahedinilor Poporului, MEK, au trăit în exil în Irak, dar din 2013, mulți dintre ei s-au mutat în Albania.

Unii dintre cei care au părăsit gruparea spun povesti despre tortura din tabără și despre terapiile de grup în care membrii trebuie să se destăinuie în legătură cu fanteziile lor sexuale. Femeile sunt forțate să poarte năframe. Și totul are loc în numele unui lider-fantomă pe nume Masoud Rajavi, care nu a mai fost văzut din 2003.  Și nu este clar nici dacă el mai este în viață; fotografiile din anii 1990 arată un bărbat mustăcios în uniformă verde.

Deja în 2002, grupul a lucrat cu serviciul secret israelian Mossad, dezvăluind că Iranul începea să îmbogățească uraniul în mod secret.

În 2007, unitățile MEK au început să se antreneze într-o unitate din deșertul Nevada - chiar dacă grupul era încă listat de Washington ca o organizație teroristă.

Dezarmarea grupului ar fi putut să însemne sfârșitul, dar adepți ai liniei dure, precum secretarul de atunci al Apărării, Donald Rumsfeld și vicepreședintele Dick Cheney au vrut să-i folosească drept pârghie împotriva Iranului.

Acum, administrația Trump a luat poziția pe care Mujahedinii Poporului o cer de mulți ani: una fermă față de Iran. Și grupul crede că a jucat un rol. Când Trump a abandonat acordul nuclear, comandanții grupului au sărbătorit ca și cum tocmai ar fi obținut o mare victorie.

 

 

Mergem acum în Italia, unde militanții formațiunii 5 Stele îl salvează de proces pe liderul Ligii, Matteo Salvini. O mișcare sinucigașă, cred comentatorii.

Luni, activiști ai Mișcării 5 Stele au fost invitați să se exprime, prin referendum intern, cu privire la posibilitatea de a ridica (sau nu) imunitatea lui Matteo Salvini, acuzat de sechestrare a migranților de către instanțele italiene. Verdictul: 59% dintre votanți s-au pronunțat în apărarea ministrului de interne.

Așadar, după cum transmite, sec, Courrier International, nu va exista niciun proces pentru Matteo Salvini, care este ca și salvat de la votul Senatului. Într-adevăr, Luigi Di Maio, liderul Mișcării 5 Stele, a anunțat că partidul său va respecta la vot rezultatul consultării militanților săi.

Astfel, ministrul de Interne va putea profita în continuare de imunitatea parlamentară.

Pentru publicația Linkiesta, "Matteo Salvini a devenit acum liderul celor 5 Stele". Este și o dovadă a unei „mutatii genetice a Mișcării, care s-a definit drept justițialistă - adică în contra tuturor imunităților, în ideea că politica trebuie făcută de cetățeni obișnuiți”.

O opinie împărtășită și de Il Fatto Quotidiano, care crede că "Mișcarea 5 Stele s-a auto-eutanasiat. Ea a renunțat la principiile sale fondatoare și s-a oferit, ca o fecioară tânără, unui Dracula dornic să-i bea tot sângele înainte să scape de ea".

Financial Times explică faptul că liderii Mișcării s-au confruntat cu o alegere dificilă: să îl priveze pe dl Salvini de imunitate, în conformitate cu principiile fondatoare și să declanșeze o criză guvernamentală sau, riscând furia susținătorilor de la nivel local, să blocheze cazul. 

Luigi Di Maio, liderul 5 Stele, a susținut că dosarul împotriva lui Salvini era diferit de altele, deoarece liderul Ligii acționa pentru guvern, în rolul său de ministru de interne. 

Din fericire pentru dl Di Maio, membrii partidului au ascultat. Coaliția italiană, în ciuda tensiunilor dintre cele două forțe, continuă să fie intactă. 

Iar conducătorii Mișcării celor Cinci Stele au demonstrat încă o dată capacitatea lor de a transforma ceea ce părea un obstacol pentru domnul Salvini în dureri de cap pentru propriul lor partid.

Revista presei internaționale din 20 februarie 2019