Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ei l-au ucis pe Jan Kuciak!

slovacia.jpg

Demonstrație de protest la Bratislava, după uciderea jurnalistului de investigații Jan Kuciak, martie 2018
Sursa imaginii: 
en.rfi.fr REUTERS/Radovan Stoklasa

Drew Sullivan, editorul și co-fondatorul unuia dintre cele mai importante grupuri media de investigații privind corupția și crima organizată, scrie  în publicația europeană Politico, la un an după uciderea jurnalistului slovac:

La un an după uciderea jurnalistului slovac Ján Kuciak, prețul pentru investigarea crimei organizate este încă prea ridicat.

Jáno a intrat în cea mai periculoasă zonă, a legăturilor dintre crima organizată și politică. Este o zonă în creștere.

Țări precum Ungaria, Rusia, Serbia, Muntenegru, Kosovo și majoritatea statelor din Asia Centrală sunt conduse de partide politice care folosesc crima organizată ca parte a structurilor lor de conducere.

Grupurile criminale oferă abilități globale de spălare a banilor, să nu mai vorbim de droguri, prostituție, asasini și toate celelalte elemente ale unui stat autocratic modern. În schimb, ele sunt protejate.

De circa 20-30 de ani, crima organizată s-a globalizat cu ajutorul a ceea ce noi numim "industria serviciilor criminale" - bănci occidentale, firme de avocatură, negustori de vize, firme de informații de afaceri, fonduri speculative și reprezentanți ai grupurilor de interese.

Prin noii lor prieteni, acești actori occidentali s-au întâlnit cu politicieni și oameni de afaceri corupți din est. Expertiza lor a deschis noi oportunități pentru corupție și ascunderea bogăției. Toată lumea a devenit foarte bogată.

Acești bani profund nedemocratici s-au mutat în Occident, spălați în siguranță și ascunși în fondurile speculative, băncile de investiții și proprietățile imobiliare de ultimă generație. Apoi totul a devenit din ce în ce mai politic, cu investiții în campania pentru Brexit, în grupuri extremiste și naționaliste.

Banii au subminat democrația, sprijinind totodată legi și obiective plutocratice, din ce în ce mai plutocratice, care au acționat în favoarea lor.

Întrucât majoritatea acestor infracțiuni sunt transfrontaliere, iar aplicarea legii este în cea mai mare parte limitată la granițele naționale, reporterii de investigație și grupurile societății civile sunt singurul dușman pentru acești agenți ai răului.

Moartea unui jurnalist de talent este o pierdere de nedescris. Ne lipsesc pasiunea lui, cunoștințele lui , experiența lui. Ar fi scris povești fantastice.

Cel mai mult mi-e teamă să nu primesc iarăși un telefon , precum cel pe care l-am primit acum un an. Dar știu că va veni din nou”.

 

În ceea ce privește Brexitul, ”Coregrafia finală se pune în scenă”...

Așa titrează cotidianul francez de afaceri Les Echos:

Progrese, da, dar nu prea rapide: May și europenii împing negocierea Brexitului pe cât posibil. Pentru a pune Parlamentul britanic în fața unei alegeri radicale.

Pe măsură ce tensiunea crește, la numai 5 săptămâni de data fatidică de 29 martie, pare că se acumulează o dorință, pe ambele maluri ale Canalului, de a împinge Parlamentul britanic să decidă, pe ultima linie dreaptă: ori acceptă acordul, cu ajustări minore, ori se aruncă în gol, acceptând o ieșire fără acord”.

Din Statele Unite, pagina rețelei de televiziune CNBC vede Brexitul ca pe un ”accident de mașină privit cu încetinitorul".

"Înspăimântător", "haotic" și "frustrant" sunt doar câteva dintre cuvintele care se pot spune.

”Au rămas doar 36 de zile până la data Brexitului și parlamentarii nu au reușit să convină asupra modului în care vor părăsi Uniunea și a felului cum va arăta relația viitoare cu aceasta”.

Și dacă, după Brexit Irlanda ar ajunge să poarte coroana?- este întrebarea din titlul revistei de afaceri Fortune:

Acesta este paradoxul Irlandei în 2019. Are cea mai rapidă creștere economică din Uniunea Europeană pentru al patrulea an consecutiv, cu un produs intern brut care a crescut de la 226 miliarde dolari în 2012 la 334 miliarde în 2017. Un total care depășește PIB-ul Danemarcei și este aproximativ dublu față de PIB-ul pe cap de locuitor din Franța sau Spania.

Și acum a venit Brexitul.

Confuzia din Marea Britanie a sporit, prin comparație, reputația Irlandei pentru calm și claritate și a transformat-o într-o destinație atractivă pentru mai bine de 12.000 de locuri de muncă britanice, după estimările City-ului londonez .

Întreprinderile care se mută la Dublin, Frankfurt și Paris nu sunt call-center-urile sau hub-urile de lucru neatractiv. Mai degrabă, ele reprezintă slujbele pentru gulerele albe din management, gulerele verzi din sectoarele ecologice și gulerele aurii ale practicienilor de business. Adică cei pe care se construiește puterea economică a secolului al XXI-lea. Irlanda pare pregătită să-i ia pe toți”.

 

Producătorul german Volkswagen ar putea construi o uzină la Sud de Dunăre, scrie portalul bulgar Novinite, preluând presa germană.

Până la sfârșitul acestui an, va începe producția modelului electric "Volkswagen I.D." . Compania are în plan, de asemenea, să construiască o nouă fabrică în Europa de Est, iar Bulgaria se află printre candidați, scrie situl bulgar citând Deutsche Welle.

Noul șef al concernului din Wolfsburg, Herbert Diss, a anunțat între timp schimbări majore - direcționarea producției către mobilitatea ecologică.

Revista Der Spiegel scrie că până în 2050, concernul Volkswagen dorește să reducă la zero emisiile de dioxid de carbon și să producă automobile într-un mod ecologic.

Până în 2023, compania va investi 11 miliarde de euro în digitizarea autoturismelor și a fabricilor, precum și în protecția mediului. Dintre acestea, 9 miliarde EUR sunt alocate pentru sectorul mobilității electrice.

Purtătorul de cuvânt al Comitetului consultativ pentru sustenabilitate, Georg Kell, spune că "Numai prin decarbonizarea industriei, firmele auto vor avea o șansă în viitor și acest lucru va deveni un subiect major al competiției ".

 
Revista presei internaționale din 22 februarie 2019