Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce revoltele din Algeria pot fi un coșmar pentru Macron

algeria.jpg

Demonstrație de protest la Alger, împotriva unei eventuale a cincea candidaturi pentru un nou mandat a președintelui Abdelaziz Bouteflika, 22 februarie 2019
Sursa imaginii: 
RYAD KRAMDI / AFP via rfi.fr

În Algeria, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă începând de vineri, protestând împotriva celei de-a cincea candidaturi a actualului președinte. Un președinte invizibil și bolnav...

Algeria se trezește”, notează Le Monde.

Dar Algeria nu este o țară la fel ca celelalte și această trezire este cu atât mai semnificativă. Strazile din Alger nu au văzut astfel de proteste de aproape douăzeci de ani.

Electoratul a rămas pasiv la anunțarea celei de a patra candidaturi a lui Abdelaziz Bouteflika, în 2014, când el a fost lovit de un accident vascular cerebral, care l-a lăsat cu un handicap profund, deși, la momentul respectiv, putea fi considerat un episod fără consecințe de durată.

De data aceasta, a cincea candidatură este prea mult. Refuzul lui Bouteflika, la cei 81 de ani ai săi, de a-și organiza succesiunea, este de neînțeles pentru o populație din care 45% este sub 25 de ani.

Opacitatea funcționării clanului de guvernământ din jurul lui refuză orice perspectivă de schimbare. Modul în care este organizat procesul electoral blochează orice șansă de alternativă”, scrie Le Monde.

În același context, Libération discută cu politologul Antoine Basbous, care spune că nici opoziția algeriană, nici situația economică nu pot opri clanul de la putere, condus de fratele președintelui, să realeagă un om grav bolnav:

Trebuie să distingem Frontul de Eliberare Națională, partidul la putere, de clanul puterii. Frontul face parte din clan, dar nu este cel care decide, ci o mână de mână oameni din jurul fratelui președintelui.

Acest clan continuă să atârne pe perete portretul președintelui pentru a putea, în numele său, să gestioneze țara, economia și petrodolarii. Prin urmare, pentru confort, nici nu se propune un alt candidat”.

Iar Le Figaro discută cu politologul Hasni Abidi de la Universitatea din Geneva. Acesta crede că  "regimul se află la final". Coșmarul puterii este că demonstrațiile sunt urmarea apelurilor pe rețelele sociale. Algeria a intrat în cel mai important moment de cotitură din 1988. Regimul se află într-un vid”.

 

Însă, în aceeași măsură, Algeria, este și coșmarul lui Emmanuel Macron

După cum apreciază Le Nouvel Observateur, o destabilizare a Algeriei după moartea președintelui Bouteflika sau după o revoltă preocupă de mult timp serviciile de securitate franceze. Și există patru motive pentru aceasta:

Mai întâi, că Algeria este unul dintre principalii furnizori de energie pentru Franța :10% din gazul importat.

De asemenea, în cazul unei puternice destabilizări a țării, sute de mii de tineri  - iar cei sub 20 de ani reprezintă aproape jumătate din cele 42 de milioane de algerieni -  ar putea încerca să ajungă la Franța, prin toate mijloacele, inclusiv cu bărci improvizate. Aceasta, evident, ar reprezenta o provocare politică majoră pentru guvernul francez.

Apoi, și imigrația algeriană deja prezentă în Franța și care-i cuprinde și pe descendenții acesteia, este nu doar numeroasă , dar și atentă la ceea ce se întâmplă de cealaltă parte a Mediteranei. În cele din urmă, precedenta criză politică algeriană, de la sfârșitul anilor 1980, a deschis calea jihadiștilor care au terorizat țara timp de un deceniu și au amenințat Franța de mai multe ori.

Iată tot atâtea perspective care, evident, îl îngrijorează pe Emmanuel Macron în cel mai înalt grad.

 

Prim-ministrul britanic Theresa May a anunţat că va amâna votul din Parlament privind Brexitul „până în data de 12 martie, cel târziu”. Comentatorii explică semnificațiile deciziei.

Numărătoarea finală pentru Brexit începe, titrează Financial Times.

Calendarul pentru aceste zile finale și critice este cunoscut. Dar încă nu știm cu certitudine dacă Theresa May va obține un acord, dacă va exista o extensie semnificativă a articolului 50 sau dacă Marea Britanie va ieși din bloc.

Timp de câteva săptămâni, Brexiterii conservatori, au amenințat că vor respinge a doua oară acordul, din cauza așa-numitului Back Stop irlandez.

Însă aceștia sunt chinuiți acum de întrebarea conform căreia, dacă nu vor susține acordul pe 12 martie, atunci activarea articolului 50 va fi amânată, iar Brexitul întârziat.

Și ar putea fi chiar amânată până în 2021, după cum susține un raport citat de ziarul The Guardian.

Dar ce ne spune data de 12 martie, aleasă pentru vot? – întreabă BBC: Data de 12 martie arată că guvernul, după cum a sugerat o sursă, " se pregătește pentru orice eventualitate".

Pentru Bloomberg, Brexitul fără acord este monstrul care nu moare niciodată.

În ciuda tuturor planurilor de urgență, nimeni nu este cu adevărat pregătit pentru o plecare dezordonată, fie că se află în Westminster, la  Bruxelles, la  Dublin sau în City-ul londonez.

Parlamentarii moderați speră că vor putea evita amenințarea unui Brexit dezordonat în cadrul unui vot ce se va da chiar în această săptămână. Dar perspectiva ca Marea Britanie să se scufunde în abis fără un acord pe 29 martie este ca un monstru care nu moare niciodată: Bookmakerii încă dau șanse de aproape 40% acestui rezultat nefericit.

Și nimeni nu este cu adevărat pregătit pentru o ieșire fără acord, nici în Regatul Unit, nici în restul Europei.

 
Revista presei internaționale din 26 februarie 2019