Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


S-a infiltrat Kremlinul în Parlamentul European?

elizaveta.jpg

Elizaveta Peskova, fiica purtătorului de cuvânt de la Kremlin, este stagiară la Parlamentul european...
Image source: 
AP via France 24

Stupoare în Parlamentul European, după ce s-a aflat că  fiica purtătorului de cuvânt de la Kremlin este stagiară în această instituție. Presa europeană urmărește cazul.

Elizaveta Peskova, fiica lui Dmitri Peskov, și-a început stagiul la biroul europarlamentarului  Aymeric Chauprade în noiembrie 2018, scrie revista franceză L'Express.

Fost membru al Frontului Național, europarlamentarul a confirmat informațiile dezvăluite de Radio Free Europe, o companie media finanțată de Congresul SUA.

Chauprade este nimeni altul decât fostul consilier pentru afaceri internaționale al Marinei Le Pen. El a dat asigurări că fiica demnitarului rus nu are acces la documente sensibile

Intervievat de AFP, Chauprade a spus că Peskova, care studiază dreptul în Franța, a fost plătită cu 1.000 € pe lună , la fel ca toți ceilalți interni și că ea nu a funcționat în cadrul delegației UE / Rusia. Numele Elisavetei Peskova poate fi văzut pe pagina oficială a Parlamentului European .

Conform Euronews, Chauprade a făcut parte din comisia de observare în timpul referendumului organizat de Moscova în Crimeea după anexarea peninsulei în 2014.

"Nu am ascuns niciodată faptul că m-am gândit la Crimeea ca fiind istoric rusă și că a existat un vot de susținere din partea oamenilor,  la acel moment", a declarat el pentru AFP.

Daily Express notează că, în calitate de asistentă înregistrată, Peskova poate obține acces deplin la documentele cele mai sensibile ale Parlamentului European, inclusiv documente privind politica externă și comercială, potrivit unei surse din Parlament: "Dacă are acces la sistemul de e-mail al șefilor ei, va avea acces la cele mai sensibile documente ale Parlamentului", a spus sursa pentru cotidianul britanic.

Iar The Telegraph, citând o altă sursă parlamentară, notează că este un lucru obișnuit ca deputații europeni să aleagă persoane din afara UE și că asistenții nu sunt supuși verificărilor de securitate. Potrivit ziarului, Chauprade, care a confirmat că Peskova este un "stagiar", este în prezent vicepreședintele grupului Europa Libertăților și Democrației Directe, condus de fostul lider al Partidului UKIP, Nigel Farage.

 

Republica Moldova are acum un parlament spânzurat, titrează Eurotopics, folosind expresia britanică prin care este definită o adunare legislativă fără majoritate. Eurotopics reia comentarii din presa poloneză și rusă:

În Polonia, Polytika este de părere că, în acest moment, Kremlinul nu poate fi decât încântat. 

"Republica Moldova, parte a Parteneriatului estic al UE, este împărțită într-o tabără pro-rusă și una pro-occidentală. Ea are, prin urmare, o problemă. Bruxelles și Moscova urmăresc evenimentele foarte îndeaproape. Iar Kremlinul își freacă mâinile cât timp haosul continuă. O situație favorabilă pentru Rusia, care intenționează să tragă Republica Moldova în zona ei de influență".

Pentru ziarul rus Izvestia, "Câștigătorii oficiali - socialiștii președintelui Dodon - se află într-o situație dificilă, pentru că celelalte partide sunt în mod clar pro-europene. Dar asta nu înseamnă că va fi ușor pentru ei să formeze o nouă coaliție pro-occidentală, deoarece trioul euro-atlantic alcătuit din Partidul Democrat, Acum și Șor arată mai degrabă ca lebăda, racul și știuca din fabula lui Ivan Krîlov".

Mergem și în Germania, unde Deutsche Welle observă că  Parlamentul de la Chişinău va reflecta mai degrabă autoritatea raională şi regională a oligarhilor de obedienţă rusă, ori locală, decât voinţa autentică a populaţiei Republicii Moldova. O veste bună este că au dispărut comuniştii din Parlament, iar opoziţia, cu Maia Sandu şi Andrei Năstase în frunte, a fost votată de mai mulţi alegători, în total, decât formaţiunea lui Plahotniuc.

E însă prea puţin ca să fie realmente bine. Forul legislativ se va vedea mai întâi blocat. Apoi va deveni scena celor mai nemernice tranzacţii şi traseisme necesare forjării unei majorităţi - care, fie nu se va forma, făcând necesare anticipate, (dacă Dodon şi Plahotniuc nu cad la pace), fie se va alcătui pe bază de tradiţionale concesii ticăloase”, scrie publicația germană”.

 

Încheiem cu Franța, unde presa remarcă rezultatele istorice înregistrate de constructorul auto PSA.

Rezultatele foarte bune permit grupului să acorde un bonus de performanță  angajaților, scrie Libération.

CEO-ul grupului PSA, Carlos Tavares, a anunțat marți o cifră de afaceri record, de 74 miliarde de euro  în 2018. Rezultatele sunt "istorice" pentru companie. De asemenea, CEO-ul a anunțat un „bonus de performanță de 3.810 de euro, care va fi acordat angajaților care câștigă „până la de două ori salariul minim.“

De mai mulți ani, compania a plătit bonusuri de performanță angajaților, dar de data aceasta este vorba de o creștere semnificativă . Anul trecut, bonusul a fost de 2660 de euro.

Ziarul de afaceri Les Echos explică  această creștere prin contribuția filialei germane Opel. Fără aceasta, livrările ar fi scăzut cu 12%, ca urmare a opririi vânzărilor către Iran legate de sancțiunile din  partea SUA, precum și a prăbușirii  vânzărilor în China.

PSA a mers însă foarte bine în Europa, unde a înregistrat anul trecut 80% din vânzări (comparativ cu 65% în 2017), cu o creștere a volumului de peste 30% și o cotă de piață puternică. Acum ajunge la 17% (în creștere cu aproape 4 puncte). O evoluție semnificativă este legată de succesul SUV-urilor 4X4  Peugeot și Citroën, mai scrie les Echos.

Revista presei internaționale din 27 februarie 2019