Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Netanyahu, un ”cinic” ale cărui modele sunt Putin și Trump

netanyahu.jpg

Premierul israelian Benjamin Netanyahu la o ședință a cabinetului, Ierusalim, 3 iunie 2018
Image source: 
Sebastian Scheiner/Pool via REUTERS

Premierul israelian Baniamin Netanyahu a fost pus sub acuzare. El este suspectat, printre altele că a luat decizii favorabile celei mai mari firme de telecomunicaţii din Israel, în schimbul unor materiale media favorabile. Comentatorii cred că premierul va lupta din greu pentru menținerea la putere.

Este Netanyahu un escroc? S-ar putea. Este o amenințare la adresa democrației? Iată un verdict trist”, titrează Times of Israel.

Acuzațiile împotriva premierului sunt grave. Totuși, el le ignoră, atacând rivalii politici, mass-media, polițiștii și sistemul juridic în lupta sa disperată pentru a-și păstra puterea.

Este acea disperare care face ca el să fie comparat acum cu Richard Nixon; la fel ca Nixon în 1972, Netanyahu a câștigat alegerile în 2013 și 2015 și ar avea toate șansele să navigheze senin spre realegerea în 2019, dacă nu ar fi presupusele sale activități ilegale”.

Pentru New York Times, ar fi timpul ca Netanyahu să plece:

Nu pentru că Netanyahu este în mod necesar vinovat. Acuzațiile împotriva lui - cea mai gravă este că a ajutat un om de afaceri să obțină decizii de reglementare favorabile în schimbul unei acoperiri mediatice pozitive - sunt încă departe de a fi concludente.

Dar ce a fost Watergate, altceva decât un delict de mâna a treia?

Dar așa cum adevărata crimă Watergate a fost acoperirea sa total neinspirată, adevăratul scandal Bibigate este cârpeala politică.

Adăugați atacurile sale demagogice asupra arabilor israelieni, apropierea de liderii europeni de extremă dreapta, cum ar fi Viktor Orban sau simpatia afișată pentru un soldat israelian care l-a ucis cu sânge rece pe un terorist palestinian rănit și apare o imagine consistentă.

Netanyahu este un om pentru care nici un interes moral nu primează în fața interesului politic și al cărui interes politic principal este el însuși. El este un cinic înfășurat într-o ideologie.

Evreii din întreaga lume se confruntă cu o creștere a antisemitismului, în timp ce sionismul a devenit un cuvânt murdar în cercurile de stânga. A avea un prim-ministru israelian ce dă dovadă de slăbiciune încurajează atacurile în creștere asupra Israelului. Și îi lasă pe apărătorii săi jenați și perplecși”.

Nu, Bibi Netanyahu nu se va da bătut”, notează și Bloomberg.

Primul ministru știe că se poate baza pe sprijinul popular pentru a rezista.

Benjamin Netanyahu "a făcut o treabă minunată în calitate de prim-ministru. El este inteligent, puternic și dur”. Așa i-a spus Donald Trump unui reporter israelian la Hanoi, după ce a fost informat că Netanyahu va fi acuzat .

Președintele rus Vladimir Putin îi este, de asemenea, un fan. După întâlnirea cu Bibi de la Moscova, cu doar o zi înainte ca procurorul general să lanseze bombardamentul juridic, Putin a apreciat relația bilaterală profundă care tocmai înflorea.

Netanyahu este încă nevinovat. El ar putea câștiga audierea care precede rechizitoriul și cazul ar fi abandonat. Sau ar putea câștiga în instanță. Sau poate să piardă în orice loc și să rămână în continuare cu votul majorității din Knesset.

Teoretic, Bibi ar putea demisiona. În 1977, premierul Yitzhak Rabin, prins cu un cont bancar ilegal în străinătate, a demisionat. Ehud Olmert, predecesorul imediat al lui Bibi, a renunțat în urma acuzațiilor de corupție (pentru care a fost ulterior condamnat și închis).

Dar modelele lui Bibi nu sunt Rabin sau Olmert; ele sunt Vladimir Putin și Donald Trump”.

 

Presa franceză vorbește despre stagnarea mobilizării Vestelor Galbene în ultimul protest de sâmbătă. Manifestanții promit însă o revigorare a mișcării în săptămânile viitoare.

Mobilizarea bate pasul pe loc, titrează Le Figaro. Au fost 39.300 de demonstranți în toată Franța, din care 4.000 în Paris, precizează Le Monde.

"Vestele galbene" se așteaptă la o revigorare puternică a mobilizării în sâmbetele viitoare, atrage atenția La Croix.

Și mai cu seamă pe 16 martie, spune L'Express. Pentru că, pe 16 martie, vestele galbene intenționează să marcheze sfârșitul marii dezbateri și cele patru luni ale mișcării. Pe Facebook, au fost deja lansate apeluri de mobilizare.

"Dar care să fie ieșirea?” Se întreabă France Info.

Potrivit lui Raymond Soubie, un specialist în mișcări sociale, totul se va decide în următoarele săptămâni pentru Emmanuel Macron. „Elementul central este legat de ceea ce el va decide până la jumătatea lunii aprilie, după procesul de dezbatere. O nouă etapă a mandatului său de cinci ani va începe", spune expertul citat de France Info.

Iar Le Nouvel Observateur crede că ”nihilismul politic” este una dintre cheile înțelegerii "vestelor galbene".

Este această mișcare vinovată de încurajarea urii sau este doar un canal ca multe altele, prin care se manifestă? Greu de răspuns. Oricine poate să-și pună o vestă galbenă pentru a spune ceva și este periculos să deduci din comportamentul unuia sau a celuilalt un adevăr general. Vestele Galbene sunt o colecție de persoane izolate, inițial unite de tema puterii de cumpărare și a prețului benzinei. Cu această ocazie, au descoperit o nouă identitate colectivă”.

În timp ce Libération demontează un fake news de pe rețelele sociale:

Nu, miliardarul Bernard Arnault nu a spus niciodată că vestele galbene vor dispărea "conform principiului selecției naturale".O fotografie a miliardarului, cu acest citat, a circulat pe rețelele sociale, dar acesta a negat vehement că ar fi afirmat așa ceva.

Utilizatorul care a postat fotografia pe Facebook - unde a obținut aproape 800 de distribuiri - a șters-o duminică, la prânz, după ce Libération a luat legătura cu el. "Am aflat în această dimineață că ar putea fi o știre falsă. O retrag", a spus internautul.

Revista presei internaționale din 4 martie 2019