Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Poate fi Viktor Orbán dat afară din PPE?

orban.jpg

Viktor Orbán a cazut cumva la pace cu PPE
Sursa imaginii: 
REUTERS/Vincent Kessler

Douăsprezece partide aparținând PPE au cerut excluderea formațiunii lui Viktor Orban, FIDESZ, din această organizație. Presa europeană este cu ochii pe evoluțiile din familia politică a conservatorilor. 

Viktor Orban pare să fi mers prea departe, crede Financial Times.

Dar scoaterea din PPE ar fi un joc al hazardului. În timp ce mai mulți membri centriști, în special din nordul Europei, doresc să scape de Fidesz pentru a elimina o pată extrem de neplăcută și pentru a restabili o coerență politică, asta ar însemna pierderea unui contingent semnificativ de deputați europeni și riscul de a-l împinge pe liderul maghiar într-o tabără declarat eurosceptică.

Politico vede sfârșitul înțelegerii germane față de Orban.
Ultimele provocări ale premierului ungar au determinat o repoziționare a conservatorilor.

"El mi-a promis că n-o va face", s-a plâns politicianul bavarez Manfred Weber unor apropiați, după ce liderul maghiar Viktor Orbán a scos în afara țării universitatea Central Europeană, instituție susținută de miliardarul George Soros.

Aceasta a fost o trădare pentru Weber, care tocmai și-a asigurat candidatura la funcția de lider pentru Partidul Popular European în alegerile pentru Parlamentul European.

Pe de altă parte, e greu de crezut că încrederea maghiarilor în Europa poate fi zdruncinată. În Europa Centrală, o regiune afectată de corupție, mulți cetățeni acordă mai multă încredere instituțiilor europene decât autorităților naționale.

În timp ce lui Orbán îi place să se prezinte ca vocea așa-numitului grup Visegrad (V4), celelalte țări membre sunt din ce în ce mai precaute în a se asocia cu el.

La un prânz al conducătorilor guvernelor V4 cu Merkel, la Bratislava, luna trecută, omologii săi au fost jenați de abordările sale, potrivit reprezentanților unora dintre cei prezenți.

La un moment dat, Orbán a sugerat că Soros a fost responsabil pentru recentul val de proteste din Serbia, o afirmație care a fost întâmpinată cu o tăcere incomodă, notează Politico.

Ce se va întâmpla cu Fidesz? – se întreabă și portalul Hungary Today.

Deși este dificil de făcut predicții, șansele  Fidesz de a rămâne în cadrul PPE în noul Parlament European sunt subțiri.

Politicienii conservatori critici la adresa lui Orbán au amenințat chiar cu plecarea lor din PPE dacă Fidesz rămâne. O retragere la scară largă ar șoca PPE mult mai mult decât pierderea a 12 membri ai Fidesz.

Cu toate acestea, nu este clar dacă adversarii lui Orban pot mobiliza sprijinul necesar pentru a face ca acest lucru să se întâmple. Este mult mai plauzibil ca ruptura să aibă loc în toamnă, când se va întruni noul Parlament European.

Pentru Fidesz, este mai avantajos să rămâi în cadrul PPE decât să aparții unui grup de partide minoritare eurosceptice, împotriva migrației.

Pe de altă parte, această mișcare ar câștiga forță și va avea o influență mai mare în Parlamentul European. Și, poate, va deveni o opțiune mai atractivă în 2024 și 2029. Din această perspectivă, o coaliție cu Salvini nu pare a fi chiar atât de rea.

Bineînțeles, nici posibilitatea ca FIDESZ să rămână în cadrul PPE și să-l modeleze după propriile gusturi nu poate fi exclusă în totalitate. Ar fi o operațiune plictisitoare, dar nu este cu totul imposibilă, scrie publicația ungară.

 

Președintele Emmanuel Macron și-a lansat marți viziunea sa privind viitorul Europei, înainte de Campania electorală pentru alegerile din mai.

Pentru EU Observer, Macron dezvăluie o nouă viziune asupra UE pentru combaterea creșterii populismului.

Liderii UE ar trebui să redeschidă tratatele după alegerile din Parlamentul European pentru a aborda problemele legate de migrație și securitate, a declarat președintele francez Emmanuel Macron.

Președintele francez cere noi reguli și instituții pentru a întări Uniunea Europeană și pentru a înlătura provocarea unui naționalism în creștere, scrie Wall Street Journal.

Dl. Macron încearcă să reunească alegătorii în jurul unui mesaj centrist, "pro-european", pe fondul temerilor că partidele eurosceptice ar putea câștiga o treime sau mai multe locuri în următorul parlament. Protestele violente împotriva unei majorări a taxei pe combustibil la domiciliu au împiedicat eforurile de reformare ale domnului Macron ...

The Times transmite că Planul președintelui francez este o viziune radicală și controversată de a reorienta instituțiile europene existente sau de a crea altele noi.

Pe scurt, propunerea președintelui Macron de a "regândi" spațiul de călătorie fără frontiere al Europei este un ultimatum direct și o amenințare la adresa guvernelor europene populiste sau naționaliste din Ungaria, Polonia și Italia.

"Prin urmare, trebuie să regândim spațiul Schengen: toți cei care doresc să facă parte din acesta ar trebui să respecte obligațiile de responsabilitate”, a spus Macron citat de The Times.

Daily Mail reține din mesajul președintelui francez că Brexitul este o "minciună iresponsabilă susținută de știri false", care a provocat cea mai mare criză din Europa de după cel de-al doilea război mondial. Președintele Franței Macron a declarat că retragerea  din UE "nu oferă nimic".

Și The Scotsman titrează cu referire la  Brexit: Macron îi  numește pe Brexiteers "trișori" și "mincinoși".

Președintele francez Emmanuel Macron i-a sfâșiat pe Brexiteeri, ale căror "minciuni și iresponsabilități" au aruncat întreaga Europă în pericol. În remarcile care au semnalat opoziția față de orice compromis referitor la cerințele Brexiterilor privind condițiile de plecare, dl Macron a cerut restului Europei să "rămână fermă, mândră și lucidă în fața acestei manipulări".

În Germania, Deutsche Welle titrează că politicienii germani salută inițiativa lui Emmanuel Macron. Guvernul german spune că sprijină apelul președintelui francez pentru reformarea și susținerea Uniunii Europene. Dar unii spun că Berlinul trebuie la rându-i să dea dovadă de mai multă inițiativă.

 
Revista presei internaționale din 6 martie 2019