Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Planul comercial secret al Marii Britanii după Brexit

brexit.jpg

Image source: 
RFI

Un nou rezultat concret al ieșirii Regatului Unit din UE s-a materializat, miercuri, odată cu ceremonia oficială de mutare Autorității Bancare Europene, de la Londra la Paris.

După cum scrie Le Monde, autoritatea de reglementare financiară este responsabilă, în special, de testul de stres  aplicat la fiecare doi ani băncilor europene.

Cei 200 de angajați ai agenției se vor muta în turnul Europlaza din cartierul parizian de afaceri La Defense. Mutarea efectivă va avea însă loc de-abia pe 3 iunie.

De când cu Brexitul, Autoritatea Bancară Europeană, cunoscută și prin denumirea prescurtată EBA, trebuie să jongleze cu două dificultăți paralele.

Prima, foarte concretă, este de a se asigura că mutarea merge bine, ceea ce este întotdeauna o sarcină logistică foarte complicată.

A doua, încă și mai importantă, este de a asigura stabilitatea bancară și financiară, atât în momentul divorțului dintre Londra și UE, cât și pe termen lung – în timp ce supravegherea în continuare a băncilor din City nu se mai află sub jurisdicția sa.

Între timp, de cealaltă parte a canalului, britanicii mută și ei, după cum scrie Le Figaro: Londra ar putea elimina 80-90% din taxele vamale.
Guvernul lucrează la un proiect secret de a-și liberaliza comerțul internațional cât mai mult posibil, pentru a compensa efectele ieșirii din UE fără acord.

Dispozitivul secret va fi dezvăluit săptămâna viitoare dacă prim-ministrul Theresa May nu reușește să treacă acordul său cu privire la Brexit

Această strategie, promovată de unii politicieni și economiști adepți ai Brexitului, are drept scop să facă din Marea Britanie una dintre cele mai liberale țări din lume în ceea ce privește comerțul.

Totuși – transmite Financial Times -  întrebat despre planurile guvernului de a reduce cele mai multe tarife în mod unilateral, Liam Fox, secretarul pentru comerț al Regatului, nu a dat asigurări că aceste planuri vor deveni realitate.

The Times observă că  managerii sunt în ceață în ce privește intenția de reducere a tarifelor comerciale. Liderii din industrie și-au exprimat teama de un adevărat șoc dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană fără un acord în această lună.

 

Unde va duce revolta algeriană? Corespondentul Agenției France Presse în țara vecină, Tunisia, spune de ce finalul e greu de anticipat.

Vântul de libertate care suflă peste Alger a revigorat amintirile despre Tunisul din 14 ianuarie 2011, când populația a invadat capitala și l-a alungat pe președintele Ben Ali. Dar Algeria, unde "primăvara arabă" din 2011 a avut un ecou slab, nu este la prima sa revoltă.

De fapt, Algeria și-a trăit cumva primăvara, cu 15 ani înaintea tuturor. După revoltele sângeroase din octombrie 1988, o nouă constituție a permis sistemul multipartit și a stimulat un val de reforme democratice.

Dar trauma din deceniul de violență care a scufundat Algeria între 1992 și 2002 a făcut ca efectul de domino al revoltelor din 2011 să fie extrem de limitat.

De la izbucnirea revoltelor în urmă cu opt ani, doar Tunisia a continuat pe calea democratizării, în timp ce mai multe țări s-au scufundat în haos.

Algerieni sunt conștienți: „Algeria nu este Siria!“ strigă protestatarii la adresa liderilor lor, care ridică spectrul haosului sirian.

În aceste condiții, este dificil de a anticipa un rezultat, mai ales că algerienii sunt încă răvășiți de amintirile primăverii lor democratice ratate, dintre 1988 și1991.

 

Încheiem cu fotbal, pentru că marți seara, pe Santiago Bernabeu, pare să se fi scris un episod de referință în istoria recentă: apusul marelui Real Madrid și revenirea în prim-plan a clubului Ajax.

În orice caz, ”să ne bucurăm de această echipă Ajax cât timp mai putem”, ne avertizează The Telegraph.

Pentru că, spune ziarul britanic, nu poate rezista mult timp pritre cele mai puternice cluburi din lume. ”Și asta chiar dacă, pentru cei născuți la sfârșitul anilor 1960, spectacolul uimitor oferit marți de Ajax, care a distrus hegemonia europeană a Realului, a fost plin de rezonanță. Și ne-a dus înapoi la echipa mitică a copilăriei”.

Dar de ce Real Madrid a suferit cea mai întunecată noapte a sa din Liga Campionilor, în acel 1-4 în fața celor de la Ajax? Se întreabă site-ul televiziunii cu profil sportiv ESPN:

Explicația la îndemână ar fi legată de plecările din vară ale lui Zinedine Zidane și Cristiano Ronaldo. Dar e o explicație simplistă. Ronaldo se afla și el marți seara sub spectrul unei ieșiri timpurii din Liga Campionilor , echipa sa, Juve, având de recuperat două goluri în fața lui Atletico Madrid.

În ceea ce-l privește pe Zidane, realitatea este că marea coroană a Ligii Campionilor din sezonul trecut a fost o chestiune de fum și oglinzi.

Real Madrid a terminat sezonul 2017-18 pe poziția a treia în la La Liga, la 17 puncte față de primul loc. Enorm.

Adevărul este că Realul și-a dat seama că era necesară o reconstrucție după sezonul trecut. Doar că, așa cum se întâmplă adesea în orice sport, dacă o faci cu precauție, poți reuși.

În schimb, dacă îți pui în continuare încrederea în  jucători care nu mai merită, veți plăti un preț. Acesta este sfârșitul unui ciclu care, probabil, ar fi trebuit să se încheie cu un an în urmă, dar a fost extins datorită unei combinații unice de talent și experiență”.

Revista presei internaționale din 7 martie 2019