Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Femeile plătesc scump faptul de a fi femei...

femei.jpg

Image source: 
rfi.fr

Presa franceză găzduiește numeroase articole consacrate zilei de 8 martie – Ziua Drepturilor Femei...

După cum amintește Le Monde, ziua este uneori criticată pentru mai multe concesii făcute marketingului sau pentru simbolismul său politic. Totuși, 8 martie rămâne o ocazie anuală importantă pentru a trece în revistă progresele și pașii înapoi privind egalitatea de gen în multe țări.

Dar cât costă să fii femeie? Se întreabă Le Nouvel Observateur:

Mai prost plătite , mai puțin bogate, mai vulnerabile, femeile "plătesc" scump faptul de a fi femei!

20% dintre femeile din lume sunt analfabete, față de 11% dintre bărbați, dar în paralel, în multe țări, studentele sunt acum majoritatare. 54% dintre absolvenții învățământului superior din țările G20 sunt femei, 58% în Franța. Cu toate acestea, ele rămân supra-reprezentate în locuri de muncă necalificate, 62% în Franța și se evaporă imediat ce ne uităm la înălțimile ierarhiei.

Femeile ocupă doar 22% din posturile de conducere la nivel mondial, 18% în America de Nord, 24% în Europa, 8% în Japonia și directorii generali rămân o raritate: 9% la nivel mondial. În consiliile de administrație există doar 13% femei, scrie Le Nouvel Observateur.

Și tot revista franceză ne spune că Vladimir Putin sărbătorește și el Ziua Drepturilor Femeii ... dar în felul său.

Președintele rus a apărut joi, călare, înconjurat de ofițeri de poliție femei, potrivit imaginilor difuzate de mass-media de stat.

Ziua femeii este o sărbătoare importantă în Rusia, care presupune, în esență, oferirea de flori sau cadouri femeilor, în loc să promoveze drepturi egale cu bărbații.

Libération publică o scrisoare semnată de un mare număr de personalități feminine pariziene, care cer, în esență, mai multă  siguranță dar și o prezență mai mare a femeilor în spațiul public al capitalei:

Observăm că spațiul public parizian ne rămâne de prea  multe ori ostil: chiar dacă în conformitate cu cele mai recente sondaje de 100% din femeile din orașul nostru au fost victime ale hărțuirii pe stradă, ne uităm în zadar după urme ale influenței și istoriei femeilor în locurile publice și în numele străzilor din Paris”.

În Le Figaro, citim despre avertismentele unei feministe împotriva exceselor feminismului. Sylviane Agacinski, filosof, este cea care a teoretizat nevoia de paritate în politică la sfârșitul anilor 1990.

Ea avertizează acum asupra dorințelor de a se elimina alteritatea sexuală în anumite domenii, inclusiv în domeniile legate de părinți și de procreare, ceea ce se îndepărtează, spune ea, de feminismul tradițional. În același timp, ea salută decizia Academiei Franceze de a feminiza numele de meserii.

În cele din urmă, vorbește despre controversa recentă cu privire la "hijabul " din magazinele cu profil sportiv, reamintind că, întotdeauna și peste tot, voalul reprezenta un semn de supunere față de autoritatea masculină.

 

A venit timpul ca familia de centru-dreapta din Europa să-i dea un picior lui Viktor Orban – iată titlul unui articol din The Economist:

La 16 iunie 1989, maghiarii s-au adunat pentru a-l reînhuma pe Imre Nagy. Reformele liberale ale prim-ministrului determinau, cu 33 de ani mai înainte, revolta împotriva guvernării sovietice .

În Piața Eroilor din Budapesta, plină de flori și coroane în jurul sicriului, Viktor Orban, liderul în vârstă de 26 de ani al tinerilor democrați (grup cunoscut sub numele de Fidesz), proclama că Uniunea Sovietică a forțat Ungaria să intre pe un drum asiatic al morții și că democrația și comunismul erau incompatibile.

Fidesz va deveni ulterior un partid politic și va ajuta la modernizarea post-comunistă a Ungariei. Așa de impresionat a fost Partidul Popular European (EPP), că l-a scos pe domnul Orban din blocul liberal - trimițând reprezentanți la Budapesta pentru al convinge să se transfere, ceea ce a făcut în 2000.

În al doilea mandat de prim-ministru, din 2010, tocmai dl Orban a lovit tânăra democrație din Ungaria: schimbarea constituției , preluarea presei, blocarea societății civile, manipularea alegerilor și propagarea teoriilor conspirației antisemite despre George Soros.

El a călcat în mod regulat peste liniile roșii stabilite de PPE, dar grupul l-a ținut, cu ochii la victoriile sale electorale.

PPE l-a avertizat pe domnul Orban să nu emită o lege care să împiedice independența ONG-urilor și să nu forțeze scoaterea din țară a Universității Central Europene (CEU) din Budapesta, fondată de dl Soros. Dar el a făcut toate acestea anul trecut Și nu a urmat nicio sancțiune, scrie The Economist.

 

Și totuși, partidul lui Viktor Orban pare să facă un pas înapoi în fața criticilor și amenințărilor venite dinspre PPE...

Într-adevăr, Fidesz, aflat la putere în Ungaria, a anunţat că va înlocui posterele anti-UE, a informat şeful staff-ului premierului Viktor Orban, scrie Reuters.

Marţi, liderul PPE Manfred Weber ceruse ca partidul lui Orban, Fidesz, să dea jos posterele în care este atacat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Şeful staff-ului lui Orban, Gergely Gulyas, a informat că afişele vor fi înlocuite săptămâna viitoare de altele care vorbesc despre planurile lui Orban de a creşte rata natalităţii şi despre dorinţa sa de a rămâne în PPE.

În același timp, principalul cotidian pro-guvern din Ungaria, Magyar Nemzet, a îndemnat Fidesz să părăsească PPE, argumentând că gruparea şi-a abandonat valorile şi că „nu poate fi diferenţiată de socialişti sau liberali”.

„Timpul a venit ca Fidesz să oprească negocierile umilitoare cu PPE”, a afirmat ziarul într-un editorial numit „O nouă alianţă!”, care sugerează că Fidesz ar trebui să se alăture partidelor naţionaliste din Europa.

Revista presei internaționale din 8 martie 2019