Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Să nu exagerăm amenințarea rachetelor rusești! (Foreign Policy)

racheta.jpg

Sistem antirachetă rusesc S 300 în timpul unei parade, 2009
Image source: 
Wikipedia

Este cazul să ne temem foarte mult de amenințările cu rachete din partea Rusiei? Nu tocmai, crede Foreign Policy.

De la anexarea Crimeei în 2014, a devenit un motiv de alarmă potențialul Rusiei de a amenința regiunile învecinate și de a împiedica NATO să ajute victimele agresiunii.

Dacă  s-ar pune problema agresiunii împotriva unuia dintre statele baltice,  mulți se tem că Rusia ar putea să-și folosească puterea militară și poziția geografică pentru a crea o "zonă fără acces". Aceasta, pentru ca întăririle trimise de NATO să nu ajungă în teatrul de operațiuni.

Acest lucru ar putea fi realizat folosind o combinație de sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune anti-aer, anti-navă și anti-terestre, cunoscute în jargonul militar drept A2 / AD.

De exemplu, în regiunea Mării Baltice, întăririle NATO pentru Estonia, Letonia și Lituania ar putea fi oprite de rachete lansate din exclava rusă Kaliningrad, situată între nordul Poloniei și Lituania.

Amenințarea provenită de la rachetele cu rază lungă a Rusiei a fost mult uzitată de la războiul din Ucraina, ceea ce i-a pus pe gânduri pe mulți din Occident.

În cele din urmă, exagerarea capabilităților A2 / AD este suficientă pentru a obține un efect disuasiv dacă factorii de decizie occidentali cred că aceste afirmații sunt și adevărate.

Cel mai notabil exemplu de astfel de frică este afirmația, adesea citată, că sistemul rusesc S-400 de apărare aeriană poate crea zone fără acces care ajung la 400 de kilometri de Kaliningrad. Dacă este adevărat - sau se crede că este adevărat - acest lucru ar putea avea consecințe majore.

Pentru că, dacă NATO este considerată incapabilă să-și protejeze membrii baltici de agresiunea Rusiei, aceasta pune sub semnul întrebării angajamentul său fundamental de apărare colectivă. Iar Rusia are un interes strategic de a face capacitățile sale de rachete să pară mai periculoase decât sunt.

Totuși, conform rapoartelor efectuate de Agenția Suedeză pentru Cercetare în domeniul Apărării, sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune ale Rusiei, deși puternice, nu se apropie decât în mică măsură de pretențiile maximaliste ale Kremlinului.

Limitările tehnologice ale sistemelor rusești de rachete, vulnerabilitățile vădite în operațiunile pe teren din Siria și gama de posibile contramăsuri disponibile pentru NATO sugerează că "bulele" rusești sunt cu mult mai slabe decât se pretinde și mai penetrabile.

Racheta balistică Iskander-M este în mod clar un pericol pentru țintele fixe de teren într-o rază de 300 de mile. Dar numărul cunoscut al rachetelor desfășurate în Kaliningrad este încă mic, doar 48, în comparație cu numărul de ținte potențiale

Capacitățile ruse A2 / AD nu ar trebui subestimate. Dar trebuie spus că analizele anterioare au ignorat de multe ori gama largă de posibile contramăsuri disponibile pentru NATO.

 

De ce au avut nevoie Ivanka Trump și Jared Kushner de acces la niveluri înalte de securitate? Și ce informații secrete au putut accesa? Iată întrebările la care caută răspuns o anchetă a revistei Newsweek.

”Prima familie” a respins acuzațiile cum că președintele Donald Trump ar fi abuzat de puterea sa, forțând niveluri înalte de acces la informații secrete pentru fiica sa Ivanka Trump și pentru soțul ei, Jared Kushner. Și asta, în ciuda protestelor din interiorul Casei Albe și oficialilor serviciilor de informații.

Criticii întreabă însă de ce Ivanka și Jared ar fi avut nevoie de așa ceva în rolul lor de consilieri de rang înalt al președintelui, având în vedere că afacerile lor private ar putea crea conflicte de interese în domenii extreme de sensibile.

New York Times dezvăluia săptămâna trecută că Trump a făcut presiuni în mod personal pentru a i se acorda lui Kushner permisul de securitate, în ciuda obiecțiilor șefului de cabinet John Kelly și apoi ale consilierului Casei Albe, Don McGahn.

După câteva zile de la această relatare, CNN transmitea că Ivanka Trump ar fi primit același tip de acces, în ciuda avertismentelor din partea Casei Albe și a personalului de informații. La începutul acestei luni, prima fiică a declarat pentru ABC News că tatăl ei a avut o influență "zero" în ce privește eliberarea permisului de securitate.

Atât Kushner, cât și Ivanka Trump au fost acuzați de relații de afaceri necorespunzătoare cu guverne străine. Donald Trump și familia sa au fost acuzați de folosirea președinției pentru a se îmbogăți. În timp ce, spune un expert în materie de securitate pentru Newsweek, nu trebuie să ai acces chiar la toate informațiile atunci când ești consilier al președintelui – există informații la care poți avea acces și altele la care nu.

Ginerele lui Trump a construit o rețea vastă de conexiuni externe, care constituie acum o preocupare serioasă pentru parlamentari. Este vorba în special de Arabia Saudită. Kushner este cunoscut ca fiind foarte apropiat de Printul Mohammed bin Salman, care se presupune că a ordonat anul trecut uciderea cronicarului Washington Post și a dizidentului saudit Jamal Khashoggi, la Istanbul.

Acum mai puțin de două săptămâni, Kushner a călătorit în Arabia Saudită pentru a se întâlni cu Salman pentru prima dată de la uciderea lui Khashoggi.

Ivanka Trump are și ea interese de afaceri. În ciuda războiului comercial al tatălui său cu Beijingul, prima fiică a obținut accesul în China pentru o serie de mărci, acoperind o gamă largă de produse.

În 2017, cuplul de la putere a vândut un penthouse în Manhattan către Angela Chen, o femeie chineză care conduce o companie care se ocupă cu accesul la oficialii chinezi și despre care se crede că este legată de informații militare chineze, a raportat Forbes.

Revista presei internaționale din 11 martie 2019