Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Berlinul, reticent la ideea franceză a ”superstatului” european

annegret.jpg

Annegret Kramp-Karrenbauer, lidera Uniunii Crestin-Democrate din Germania, este considerată ”moștenitoarea” Angelei Merkel
Image source: 
dpa/AFP/File via fance24

Lidera Uniunii Crestin-Democrate din Germania și-a prezentat și ea planul privind Europa. Presa observă că moștenitoarea Angelei Merkel nu împărtășește total viziunea lui Emmanuel Macron privind renașterea Europei.

Moștenitoarea lui Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, lovește în superstatul imaginat de Macron pentru UE, titrează The Times.

Cea pregătită pentru a deveni următorul cancelar al Germaniei a respins câteva propuneri esențiale ale președintelui Macron pentru reformarea Uniunii Europene.

Ea afirmă că un "superstat" european și un salariu minim la nivelul UE ar fi "calea greșită", subliniind că suveranitatea națională trebuie să aibă prioritate față de centralizarea la Bruxelles – așadar, o primire călduță a planurilor ambițioase expuse de președinte. Ea a solicitat de asemenea eliminarea sediului Parlamentului European de la Strasbourg.

Politico notează că, spre deosebire de președintele francez, care a exprimat o viziune despre "mai multă Europă" Kramp-Karrenbauer dorește ca Europa să "rămână transatlantică și în același timp să devină mai europeană".

Ea a aprobat ideea de a proteja capacitățile strategice ale Europei în arena comercială, dar dorește, de asemenea, să păstreze regulile UE în materie de concurență.

Iar când vine vorba despre luarea deciziilor la nivelul UE, ea a susținut că Bruxelles nu ar trebui să încerce să distrugă puterea țărilor membre - aparatul UE și capitalele naționale ar trebui să aibă o pondere egală, astfel încât Europa să poată "sta pe doi piloni egali".

Financial Times vede în răspunsul liderei germane un semn clar al agendei sale culturale conservatoare. Doamna Kramp-Karrenbauer a spus că integrarea imigranților a reprezentat o provocare cheie pentru Europa, mai ales că unele forme de islam erau "incompatibile cu ideile noastre despre o societate deschisă".

Din acest motiv, Europa ar trebui să creeze instituții academice care să-și pregătească proprii imami și profesori islamici în tradițiile europene de iluminare și toleranță.

Dar o mare parte din apelul ei a rămas vag. De exemplu, a solicitat o "piață unică pentru bănci" - dar nu a specificat dacă Germania va accepta vreodată și o schemă europeană de asigurare a depozitelor considerată de unii ca fiind un element esențial al unei uniuni bancare complete.

Ea sprijină planul dlui Macron pentru un "consiliu european de securitate", care ar include și Marea Britanie.

În Statele Unite, pagina rețelei de televiziune CNBC atrage atenția că elitele europene greșesc atunci când acuză statele națiuni pentru demagogia populistă.

Adevărul trist este că recursul lui Macron la UE este doar platforma electorală a partidului său propriu pentru următoarele alegeri europene. Nu poate să calmeze neliniștea socială din Franța și să lupte împotriva sondajelor slabe. Macron se folosește de Europa ca să-i atace pe adversarii săi naționali - toți marcați ca naționaliști și populiști - prin ridicarea puterii protectoare a "suveranității europene", o misterioasă categorie constituțională .

Unii social-democrați germani sugerează politicos că ultimul efort al lui Macron merită atenție, dar cercurile germane de centru-dreapta sunt mai puțin dispuse să-i asculte ideile.
Annegret Kramp-Karrenbauer, a respins în mare măsură majoritatea ideilor de reformă ale lui Macron. Ea a susținut că Europa ar trebui să fie mai puțin centralizată și orientată spre piață, fără un salariu minim european și fără responsabilitate colectivă europeană pentru datoriile publice ale fiecărei țări.

În locul ideii franceze a unui buget comun al zonei euro, ea dorește ca un fond european să investească în proiecte de dezvoltare și în noile tehnologii.

 

 "În Algeria este prea multă umilire” – iată titlul unui articol de opinie al scriitorului Kamel Daoud, publicat de ziarul Le Monde.

Omul care-și urăște poporul. Iată o legendă care-l însoțește tăcut pe Abdelaziz Bouteflika de la începutul domniei sale, în 1999.

Tăcerea lui durează de la accidentul vascular cerebral, de după ultimul său discurs, din 2012, unde a promis tranziție și a anunțat epuizarea generației sale. Aceasta este, de asemenea, interpretată ca dispreț.

Vremurile sale sunt acelea ale inflației titlurilor: titulatura "Excelența Sa", ar putea fi considerată, odată tradusă din arabă, drept nepoliticoasă. Mai bine traduci "Măria Sa". Mantra este obligatorie în gura fiecărui ministru, fiecărui funcționar înalt, în prolog sau la încheierea fiecărei declarații publice, de fiecare dată când  anunță un proiect.

Domnia "Excelenței Sale" a însemnat punerea în posturi publice a unor păpuși gonflabile, a unor fantome. Dacă vorbim despre un membru algerian al majorității, atunci nu este vorba despre câte voturi poate adduce. Este vorba despre câte pungi de bani pot fi virate către organele de conducere ale partidului.

Țara a alunecat, în două decenii, dintr-o falsă republică spre o împărăție tentaculară. Patriotismul a fost transformat într-o dijmă.

Singurul mod de a scăpa de monarhie a fost Internetul. Dar și aici, dictatura a fost acerbă: arestări printre tineri, condamnări la închisoare, procese, terorism mass-media și defăimarea de către televiziunea subvenționată de stat.

În albumul umilirii, constant este de reținut începutul anului 2018, cu imaginea medicilor algerieni bătuți, abuzați, arestați și aruncați afară din Alger, terorizați și urmăriți de poliție. Regimul și-a păstrat vie ura față de elitele care doresc să se afirme, arirmă scriitorul Algerian în Le Monde.

Revista presei internaționale din 12 martie 2019