Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Umilință pentru May, Marea Britanie în pragul crizei

theresa_may.jpg

Theresa May în Parlament, Londra, 12 martie 2019
Image source: 
Reuters via rfi.fr

Parlamentul britanic a respins a doua oară acordul de divorț cu Uniunea Europeană, negociat la Bruxelles de Theresa May. Ce se va întâmpla acum?

”A doua înfrângere acordului Brexit adâncește criza britanică”, titrează Politico.

Respingerea de către Camera Comunelor aruncă în aer strategia Theresei May.

Acum , guvernul se poate confrunta cu perspectiva ca deputații să ia lucrurile cu fermitate din mâinile premierei.

”O nouă umilință pentru Theresa May”, titrează Le Figaro. Ziarul descrie atmosfera de la începutul dezbaterii din Camera Comunelor: ”De afară se aude suflul furtunii. În interiorul Camerei Comunelor, o atmosferă îngrozitoare. Jumătate din băncile conservatoare sunt goale pentru ceea ce ar trebui să fie o dezbatere istorică. Cu câteva ore înainte de al doilea vot pentru salvarea acordului pentru Brexit, Theresa May și-a început discursul. Este epuizată, este literalmente fără cuvinte, o ilustrare a situației ei”.

Le Monde remarcă faptul că ieșirea fără acord a fost precum cârpa roșie agitată de Theresa May în fața deputaților, timp de câteva luni. Dar, probabil, deputații ar trebui să amâne această posibilitate și să voteze pentru a treia oară pentru o amânare "limitată" a datei Brexitului, stabilită pentru moment la 29 martie.

Și Wall Street Journal este de părere că deputații care au respins acordul de divorț cu UE au făcut probabilă întârzierea părăsirii blocului de către Marea Britanie.

Dar chiar și așa, se intensifică turbulențele politice și incertitudinea în afaceri, atrage atenția cotidianul financiar american.

Vox titrează: ”Theresa May eșuează - din nou

Acum, Parlamentul urmează să voteze dacă dorește să părăsească UE fără o înțelegere pe 29 martie - sau să solicite o prelungire a termenului.

”Rezultatul nu a fost însă cu totul șocant. Theresa May a prezentat practic același acord pe care parlamentarii îl respinseseră în ianuarie. Ea nu a reușit să obțină concesii majore din partea Uniunii Europene, în special în ceea ce privește "sistemul de protecție irlandez".

"Șansele de succes erau oricum slabe", spune The Guardian. Și acestea au fost anihilate de ultimul paragraf al avizului, transmis marți după-amiază de Geoffrey Cox, procuror general al Angliei și Țării Galilor. Potrivit acestui consilier juridic guvernamental, garanțiile obținute de Theresa May în noaptea de luni la Strasbourg sunt insuficiente pentru a se asigura că Marea Britanie nu va rămâne blocată împotriva voinței sale în uniunea vamală.

NBC informează la rândul său că deputații sunt acum chemați să decidă dacă vor să părăsească UE fără o înțelegere - o idee susceptibilă de a fi respinsă din cauza impactului economic potențial devastator - sau de a cere o amânare.

May a petrecut aproape doi ani negociind contractul de retragere din UE, reamintește NBC.

”Ce s-a întâmplat și ce urmează?” - se întreabă și The New York Times.

Votul a lăsat națiunea fără nici un răspuns clar, cu doar 17 zile înainte de termenul limită de a părăsi Uniunea Europeană. Parlamentul este foarte împărțit nefiind clar dacă va urma să convoace noi alegeri sau un al doilea referendum.

Unii brexiteeri duri insistă că ar accepta o ieșire fără acord. Dar este clar că cei mai mulți membri ai Parlamentului o privesc ca pe o cale de a îndrepta nava spre stânci.

Guvernul britanic ar putea evita unilateral termenul de 29 martie, un pas pe care doamna May a insistat că nu îl va face. Dar amânarea sau revocarea plecării Marii Britanii ar da speranțe noi celor care vor să convoace un al doilea referendum.

 

Mai mulți corespondenți ai presei germane acreditați în Turcia au fost forțați să părăsească țara. Ankara a refuzat să le prelungească acreditarea . Modul în care Turcia încearcă să blocheze presa internațională este bizar, sunt de părere comentatorii.

Cotidianul austriac Die Presse explică faptul că  "În sistemul judiciar turc această abordare este în conformitate cu principiul: "Cine scrie despre teroriști este el însuși terorist". Acest argument este, desigur, bizar, deoarece a  scrie despre cineva sau a intervieva pe cineva nu înseamnă în nici un caz că-i și aprobi faptele sau că urmărești aceleași obiective. Corespondenții în Israel au scris în mod repetat despre Fâșia Gaza controlată de Hamasul islamist. ... Cu toate acestea - și cu totul justificat - niciunul dintre ei nu a ajuns în închisoare pentru  asta".

Ankara va suferi cel mai mult, este de părere ziarul german Handelsblatt:

"Dacă firmele germane nu mai pot obține informații fiabile din Turcia,atunci vor construi noile fabrici în Europa de Est sau Asia. Gigantul Volkswagen, de exemplu, ezită acum între Turcia și Balcani ca locație pentru o nouă fabrică. Turiștii germani vor zbura în Grecia. Jurnaliștii vorbesc despre toate acestea. Dacă Turcia dorește reconcilierea cu partenerii săi din Occident, va trebui să se redeschidă. Și să aibă curajul să accepte criticile".

În Turcia, site-ul, Artı Gerçek, una dintre puținele voci ale opoziției, afirmă că "Turcia trăiește într-o lume diferită, într-o epocă diferită. Este clar modul în care conducerea turcă a otrăvit brusc climatul de libertate a presei. Cu toate acestea, nu a limitat acest lucru la propria țară, ci a afectat și Germania și întreaga Europă. În Turcia, a revocat permisele de presă a sute de jurnaliști autohtoni și nu a lăsat loc decât pentru jurnaliștii  apropiați de guvern”. (Sursa: Eurotopics.net)

Revista presei internaționale din 13 martie 2019