Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Președintele Macron dorește servicii de informații europene

macron.jpg

Image source: 
Facebook / Élysée – Présidence de la République française

Confruntat cu o creștere a violenței stradale, alimentată, se pare, de grupurile Black Blocks infiltrate printre Vestele Galbene, președintele Macron se gândește la o soluție europeană, după cum scrie revista franceză Le Point:

”Toate serviciile de informații europene știu că au o problemă . Reapariția grupurilor agresive Black Blocks în întreaga Europă și, de câteva săptămâni, pe străzile din Paris, ilustrează suficient acest lucru.

Iar întrebarea este dacă nu cumva o parte a soluției constă în o mai bună cooperare europeană între servicii. Președintele francez pare să creadă asta.

Chiriașul de la Elysées este, cu siguranță, în campanie pentru următoarele alegeri europene, însă aceasta nu este singura lui motivație.

El consideră că liderii europeni nu sunt suficient de bine informați. Că avem instrumentele de analiză a informațiilor, dar ceea ce lipsește este feedback-ul și schimbul de informații cu factorii de decizie. Pe de o parte, pentru că uneori nu avem încredere reciprocă între state, între servicii și este legitim, deoarece cultura discreției face parte din ADN-ul oamenilor din servicii. Asta a spus Macron în cadrul unei întâlniri cu mai mulți responsabili ai serviciilor europene de informații.

El vrea să vadă nașterea unei culturi europene comune de informații, în care directori din serviciile naționale pot lua cursuri în mai multe universități din Europa și de ce nu, să fie plasați într-un serviciu sau altul.

Pentru președintele francez, "nu avem de ales decât să ne unim forțele dacă dorim să obținem autonomia noastră strategică și în cele din urmă adevărata noastră suveranitate".

Vor apărea cu adevărat serviciile de informații europene? Acest lucru nu se va întâmpla de azi pe mâine, deși există și acum două structuri, restrânse, divizia de informații militare a Statului Major al Uniunii Europene și IntCent (Centrul de Informații), condus de Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate.

Acesta din urmă, însă, se bazează pe surse deschise, pe reprezentanțe în străinătate ale Uniunii Europene și pe informații împărtășite de serviciile de stat pentru a propune analize strategice”, scrie Le Point.

 

Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, și-a anunțat marți demisia, într-un discurs televizat. Liderul de la Astana se afla în această funcţie din anul 1990. Ce se va întâmpla acum în această țară extrem de  bogată în resurse? Comentatorii s-au grăbit să evalueze situația.

După declararea independenței – scrie BBC - el a fost reales în 1999, 2005, 2011 și cel mai recent - în 2015. Dar fiecare dintre aceste runde de alegeri a fost criticat de observatori străini.

Kazahstan este o țară imensă, de dimensiunea Europei Occidentale, are resurse minerale uriașe și un potențial economic enorm.

Investițiile majore în sectorul petrolier au adus o creștere economică rapidă și au atenuat unele dintre gravele discrepanțe sociale din anii 1990, mai scrie BBC.

Bloomberg atrage atenția că Președintele Nazarbayev lasă președinția, dar ține în continuare posturile-cheie. Nazarbayev nu indicat dacă demisia va afecta în vreun fel statutul său, acordat în unanimitate de către parlamentari în 2010, de lider pe viață al națiunii.

Speculațiile privind demisia sa au apărut încă de săptămâna trecută, când el a cerut Consiliului Constituțional să se pronunțe asupra puterilor pe care le-ar menține în cazul în care va părăsi în mod voluntar președinția.

Moscow Times precizează că  Nazarbayev va continua să prezideze Consiliul de Securitate și va rămâne liderul partidului Nur Otan, care domină parlamentul.

Nazarbayev se bucură de o relație strânsă cu președintele rus Vladimir Putin. Valentina Matvienko, speakerul camerei superioare a parlamentului rus, a declarat că demisia a fost neașteptată și foarte gravă. Iar Matvienko este o aliată apropiată a președintelui Vladimir Putin, scrie publicația moscovită.

Nazarbayev va păstra o bună doză de autoritate sub titlul său de lider al națiunii, observă și portalul Eurasianet.  Parlamentul a adoptat în luna mai o lege care îi permite lui Nazarbayev să rămână șef al Consiliului Național de Securitate pe viață. Această dispoziție a fost aprobată rapid de curtea constituțională.

În paralel , Consiliul de Securitate a fost transformat dintr-un corp pur consultativ într-unul cu un anumit grad de coordonare a tuturor structurilor de stat, inclusiv a agențiilor de securitate, a ministerelor și a administrațiilor locale.

În anunțul său de demisie, Nazarbayev a precizat că va continua să joace un rol determinant pentru viitorul națiunii.

The Guardian este de părere că ieșirea lui Nazarbayev poate oferi o foaie de parcurs pentru modul în care Vladimir Putin ar putea renunța la putere. Nazarbayev nu va părăsi scena cu totul. El va continua să prezideze Consiliul de Securitate și să rămână liderul partidului care domină parlamentul, într-o încercare aparentă de a-și păstra influența și de a-și garanta securitatea în anii de după preluarea puterii de către un nou lider.

Liderul rus, care are legături strânse cu Nazarbayev, este în mod similar poziționat în vârful unui sistem de tip câștigătorul ia totul. Putin nu a spus că ar avea în vedere pensionarea, iar un rol în aparatul de securitate al Rusiei este văzut ca o modalitate de a-și garanta securitatea după ce va  fi părăsit puterea.

Revista presei internaționale din 20 martie 2019